Porin taidemuseon kokoelmat

Porin taidemuseo on perustettu Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelman ympärille. Nykyään museon kokoelmiin kuuluu lähes 4000 taideteosta. Kokoelmat sisältävät kotimaista ja kansainvälistä taidetta 1800-luvun alusta nykypäivään.

Kokoelmat

Taidemuseo tallentaa Porin kaupungin taidekokoelmaan vuosittain uusia teoksia kotimaisilta ja ulkomaisilta nykytaiteilijoilta. Teoksia hankitaan pääasiassa Satakunnan alueella vaikuttavilta taiteilijoilta sekä taidemuseon omista näyttelyistä. Kokoelmateoksia voi nähdä taidemuseon vaihtuvissa näyttelyissä ja tapahtumissa. Teoksia lainataan myös muille museoille sekä sijoitetaan kaupungin julkisiin tiloihin kaikkien koettavaksi. Porin taidemuseossa ei ole pysyvää kokoelmaripustusta.

Kokoelmien hoito ja käyttö

Taidekokoelmien kanssa työskennellään jatkuvasti. Normaalissa museoarjessa teoksia inventoidaan, valokuvataan ja niiden tietoja täydennetään kokoelmatietokantaan. Taideteoksia lainataan muiden museoiden näyttelyihin ja sijoitetaan kaupungin toimitiloihin. Teosten valokuvia lainataan eri tarkoituksiin. Lisäksi teoksista suunnitellaan mm. näyttelyitä. Heinäkuussa 2021 Porin taidemuseon rakennus vahingoittui tulipalossa, jonka syynä oli rakennuksen vieressä pysäköitynä olleen kuorma-auton tuhopoltto. Palon seurauksena museorakennukseen varastoiduille kokoelmateoksille aiheutui savu-, noki- ja vesivahinkoja. Sittemmin nämä noin 1200 teosta on muutettu ulkoiseen, tarkoitusta varten muokattuun varastotilaan. Teosten puhdistuksen arvioidaan kestävän 2–3 vuotta. Lisäksi arkistoaineistot on viety väliaikaisvarastoon. Tästä johtuen museon kokoelmapalvelut on suljettu kesäkuuhun 2024 saakka, jolloin museorakennuksen remontti valmistuu.

Arkistot, tutkimus, julkaisut ja hankkeet

Porin taidemuseo seuraa, dokumentoi, tallentaa ja tutkii satakuntalaista taiteen kenttää sekä valikoidusti kansallisia ja kansainvälisiä taiteen kentän ilmiöitä ja toimijoita. Museon tietopalveluiden perustan muodostavat arkistot, joista keskeisimpiä ovat tutkimusarkisto, kuva-arkisto ja media-arkisto. Virka-arkisto sisältää lakisääteisesti säilytettävät dokumentit ja museon toimintaa dokumentoivaa lehtileikearkistoa on kerätty vuodesta 1979.

Ohita upote

KOKOELMAT-OSION SIVUKARTTA