Muisto eletystä

Voiko taideteoksen mukana palata omaan menneisyyteen? 

Kokemukset ja kohtaamiset synnyttävät meille muistoja elämästämme. Kannamme muistoja kehossamme. Kuljetamme niitä mukanamme kuvissa, esineissä, päiväkirjoissa ja tarinoissa. Muistot yhdistyvät aistiemme kautta tuoksuihin, ääniin ja tuntemuksiin. 

Taiteilijat tarkastelevat ihmiselämää ja maailmaa monista eri näkökulmista käsin. Taideteoksen lähtökohtana voi olla taiteilijan omaan elämään liittyvä kokemus tai havainto, tai koko yhteiskuntaa koskettava ja muovaava ilmiö. Taiteilija voi tutkia ja kaivaa esiin menneisyyttä ja tuoda teoksessaan historian sirpaleita tähän päivään nähtäviksi ja uudelleen koettaviksi. Taideteokseen tallentuu jotakin ainutlaatuista syntyhetkestään, joka ajan kuluessa muuttuu muistoksi menneestä.  

Taideteos voi herättää katsojan muistin ja vapauttaa muistoja; hauraita, vahvoja, kauniita, kipeitä. Piilossa olleita tai vielä hetkessä viipyileviä muistoja eletystä. 

Teeman taiteilijoita ovat Aarne Elomaa, Jan Eerala, Tero Kiiskinen, Kaisu Koivisto, Sari Moilala ja Jenni Yppärilä. Tutustukaa teeman teoksiin alavalikosta tai virtuaalinäyttelyssä.

 • Muistimme on pullollaan erilaisia muistoja: iloisia, hauskoja, surullisia, hassuja. Voimme muistella kesäisiä hiekkaleikkejä uimarannalla, huvipuistoretkeä tai päivän arkisia tapahtumia. Kun katselemme valokuvia, voi mieleemme pulpahtaa esimerkiksi muistoja juhlista, serkuista ja kavereista. Hyllyn päällä oleva matkamuisto herättää lomamatkan muistot, tuoksut ja äänet eloon.

  Taiteilija voi tehdä taideteoksen omista muistoistaan tai tapahtumista, jotka tapahtuivat hyvin kauan aikaa sitten ja jotka koskettivat monia ihmisiä. Kun katsomme taideteosta, voi mieleemme tulla yht’äkkiä jokin muisto omasta elämästä.

 • Tero Kiiskinen, Ghazni, 25.6.76

  1976, guassi paperille, 23,5 x 22,5 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 1846

  Tero Kiiskinen, Ghazni, 24.6.76

  1976, vesiväri paperille, 27, 5 x 30,5 cm, Porin kaupungin taidekokoelma TM 1845

  Sari Moilala, Vanity Fair 1

  2021, akryyli ja hiili kankaalle, 120 x 106 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2329

  Sari Moilalan Vanity Fair -maalaus. Teoksessa on kuvattu lennokkaasti kukkia. Kukat ovat värikkäitä vaaleaa taustaa vasten.

  Kaisu Koivisto, East Broadway, Chinatown, New York

  2000, värivalokuva, 80 x 101 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 1623

  Kaisu Koivisto, Avenue D. East Village, New York

  2000, värivalokuva, 80 x 100 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 1624

  Kaisu Koivisto, Avenue D. East Village, New York

  2000, värivalokuva, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 1625

  Jan Eerala, Maalaispoika Helsingissä 1966

  1966, mustavalkoinen valokuva, 16,5 x 23 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 1607

  Jan Eeralan mustavalkoinen valokuva vuodelta 1966. Mies seisoo kaupungin kadulla yöllä tai illan hämärässä. Henkilö on kuvassa etualalla ja katsoo sivulle. Henkilön tumma profiili erottuu kaupunkisiluettia vasten.

  Jenni Yppärilä, Jäljet jääneet

  2020, kolmiulotteinen maalaus öljy, akryyli ja alkydi levylle, 65 x 120 x 26 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2294

  Aarne Elomaa, Mielenosoituksen muisto (Rue Guy Lussac 1968)

  1971, öljy kankaalle, 130 x 130 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 0105

Tehtävät

Keskustelutehtävä: Taidekuvan tarkastelu

Tarkastelkaa yhdessä Kaisu Koiviston teosta:

 • Minkälaisen paikan näet teoksessa?
 • Minkälaisia ääniä paikassa voisi kuulua? Miltä siellä voisi tuoksua?
 • Miltä sinusta tuntuisi kävellä tuossa paikassa?
 • Oletko joskus käynyt jossakin samankaltaisessa paikassa?
 • Miten tämä teos on tehty? (Onko se piirros, maalaus vai valokuva?)

Kaisu Koiviston teos on valokuva, jonka taiteilija on ottanut New Yorkissa. Tiedätkö missä on New York? Katsokaa kartalta.

Kaisu on matkustanut New Yorkiin ja kierrellyt eri puolilla kaupunkia valokuvaamassa. Oletko sinä joskus matkustanut ulkomaille?

Kuvataitelija Kaisu Koivisto on kiinnostunut New Yorkin historiasta ja kaupungin muutoksista. Hän on tutkinut kaupungin historiaa vanhojen karttojen avulla. Kartoista Kaisulle selvisi, että New Yorkin keskustassa on vain muutamia kymmeniä vuosia sitten ollut lehmiä, maatiloja ja laitumia. Taiteilija on tallentanut valokuvateoksiinsa paikkoja, joissa on aikaisemmin elänyt lehmiä.

Tutkimustehtävä: Yhteinen muisto

Jan Eeralan mustavalkoinen valokuva vuodelta 1966. Mies seisoo kaupungin kadulla yöllä tai illan hämärässä. Henkilö on kuvassa etualalla ja katsoo sivulle. Henkilön tumma profiili erottuu kaupunkisiluettia vasten.

Tämän teeman taiteilijat ovat tallentaneet taideteoksiinsa muistoja elämänsä varrelta maalaamalla tai valokuvaamalla. Teokset ovat kuvia ihmisistä, paikoista ja hetkistä, jotka ovat jääneet taiteilijoiden mieleen.

Juttele sinulle tärkeän aikuisen, kaverin tai sisaruksen kanssa kotona tai koulussa, ja pyydä häntä muistelemaan ja kertomaan teitä yhdistävästä muistosta. Sinun ja hänen yhteisestä hetkestä, joka hänelle on jäänyt mieleen. Mitä erityistä tuossa hetkessä oli? Mitä silloin tapahtui, missä olitte? Muistatko sinä tuota hetkeä? Onko teillä muita yhteisiä muistoja?

Teostiedot: Jan Eerala, Maalaispoika Helsingissä 1966, 1966, mustavalkoinen valokuva, 16,5 x 23 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 1607

Taidetehtävä: Oma rakennus

Kuvataiteilija Jenni Yppärilän valokuvaa rakennuksia eri puolella Suomea ja tekee taideteoksensa valokuvien pohjalta. Hänen teoksensa ovat kolmiulotteisia maalauksia. Taideteoksiin päätyvät rakennukset liittyvät usein taiteilijan omaan elämään. Jäljelle jääneet -teoksessa on rakennuksia Porista, Kalajoelta ja Oulaisista.

Minkälaisia rakennuksia tiedätte? Nimetkää vuorotellen erilaisia rakennuksia (omakotitalo, kioski, kerrostalo, virasto, kauppa, linna, päiväkoti). Seuraavaksi pääsette suunnittelemaan ihan omat rakennukset!

Valkoisesta karongista tehty rakennuksen siluetti. Kuvan tausta on fuksianpunainen.

Vaihtoehto 1: Rakennukset maitokartongista

Tehtävän valmistelu:

 • Leikkaa maitokartongista tai muusta kartongista n. 30 x 20 cm arkki jokaiselle osallistujalle
 • Aseta arkki vaakasuoraana, mittaa keskikohta ja tee siihen suora taitos. Saat siistin taitoksen painamalla kevyesti mattoveitsellä mutta varo leikkaamasta kappaleita irti toisistaan. 

Ohjeet oppilaalle: 

 • Piirrä kartongille kaksi rakennusta. Taitos kartongin on rakennusten väliseinä. 
 • Leikkaa kattojen muoto, ikkuna- ja oviaukot. Ikkunat ja ovet voit tehdä myös piirtämällä.  
 • Puuttuuko rakennuksista jotakin? Savupiippu, parveke, kattotiilet? Voit lisätä yksityiskohtia ylijääneistä kartonkipalasista leikkaamalla ja liimaamalla. 
 • Väritä tai maalaa rakennukset valmiiksi. 
 • Kääntöpuolelle voit piirtää rakennusten sisätilat. 

Vaihtoehto 2: Luukkutalo piirtämällä

Tehtävän valmistelu:

 • Aseta A4 tai A3-paperi vaakasuoraan ja mittaa paperin keskikohta (tee pieni merkki alareunaan). 
 • Taita paperin lyhyet sivut keskilinjan mukaisesti, jolloin paperiin muodostuu luukku.  

Ohjeet oppilaalle  

 • Piirrä paperille rakennuksen katto ja leikkaa katon muoto.
 • Piirrä rakennuksen julkisivu eli ulkopuoli luukkujen päälle.
 • Avaa luukut ja piirrä rakennuksen sisätila luukkujen sisäpuolelle. Minkälaisia huoneita ja huonekaluja siellä on?