Kokemus tilasta

Mitä kaikkea tila voi taiteen näkökulmasta tarkoittaa? 

Kohtaamme taideteoksia monissa eri ympäristöissä ja tiloissa, myös virtuaalisessa maailmassa. Teosta havainnoidaan ja tulkitaan suhteessa omaan itseen sekä muuhun ympärillä olevaan. Tila voi olla myös lähtökohtana taideteokselle. Toisinaan taiteilija toteuttaa teoksen ennalta sovittuun paikkaan, jolloin teos syntyy tällöin ympäristönsä ehdoilla. 

Taiteilijat voivat teoksissaan avata meille näkymiä erilaisiin paikkoihin ja maisemiin. Toisinaan teokset johdattavat meidät kuvitteellisiin tiloihin, joissa kaikki on mahdollista. Abstraktissa taiteessa värien ja muotojen rinnastuksilla ja sommittelulla voidaan luoda teokseen syvyysvaikutelmia. Taiteilijat tekevät myös teoksia ja installaatioita, joiden sisälle voi oikeasti mennä. Taiteessa äänilläkin pystytään luomaan erilaisia ympäristöjä. Voiko tila siis olla todellinen, vaikka sitä ei voi nähdä tai koskettaa? 

Teeman taiteilijoita ovat Susanne Gottberg, Matti Tainio, Juhani Tarna, Paul Osipow, Jenni Yppärilä ja Alpo Nummelin. Tutustukaa teeman teoksiin alavalikosta tai virtuaalinäyttelyssä.

 • Susanne Gottberg, Huomattu

  1995, öljy kankaalle, 100 x 301,5 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 01463

  Juhani Tarna, Savuja

  1966, öljy levylle, 255,5 x 665 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 0060

  Matti Tainio, Meri-Porit

  2020, 64 valokuvan kokonaisuus, digitaalituloste, 17 x 17 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2320

  Matti Tainio, Meri-Porit

  2020, 64 valokuvan kokonaisuus, digitaalituloste, 17 x 17 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2320

  Matti Tainio, Meri-Porit

  2020, 64 valokuvan kokonaisuus, digitaalituloste, 17 x 17 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2320

  Paul Osipow, Musta pääsiäinen

  1980, akryyli kankaalle, 184 x 363 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 0696

Keskustelutehtävä: Erilaiset tilat

 • Minkälaisia tiloja ja paikkoja näette teeman teoksissa? Teoskuvat avautuvat alavalikosta. 
 • Mikä teoksissa kuvatuista tiloista on mielestäsi miellyttävin? Mikä epämiellyttävin? Miksi? Minkälainen on mielestäsi miellyttävä tila? Entä epämiellyttävä?
 • Yksi teeman teoksista on Paul Osipowin Musta pääsiäinen -maalaus. Miten abstrakti eli ei-esittävä teos voi kuvata tilaa?
 • Juhani Tarnan Savuja-maalaus on tehty Porin teknilliseen oppilaitokseen vuonna 1966. Onko teidän koulussanne taideteoksia? Tehkää kierros.

Tutkimustehtävä: Tutkimuskävelyllä

Katseiden välissä -virtuaalinäyttelyn mainoskuva.

Tutkimuskävelyllä virtuaalinäyttelyssä (yksilötehtävä älylaitteella)

Tee kierros virtuaalinäyttelyssä ja etsi teoksista 10 yksityiskohtaa. Kirjoita vihkoon numerot 1-10 ja kirjoita ylös taiteilijan ja teoksen nimi, kun olet löytänyt kohteet. Kuka löytää kaikki kymmenen ensimmäisenä? Tehtävä tehdään oppilaiden omilla älylaitteilla.

 1. Oranssit renkaat 
 2. Liikennevalot 
 3. Suljettu ovi 
 4. Vilkas autotie 
 5. Koripallokenttä 
 6. Ikkunasta heijastuva valonsäde 
 7. Sumuinen maisema 
 8. Jotakin vaaleanpunaista 
 9. Salmiakkiruudukko 
 10. Pimeä ja valoisa ikkuna

Tutkimuskierros koulussa (pari- tai pienryhmätehtävä)

Tehkää kierros koulun sisätiloissa ja etsikää seuraavat 10 yksityiskohtaa valokuvaamalla kännykällä tai tabletilla. Tehtävä tehdään pareittain tai pienryhmissä. Ottakaa kuva aihelistasta aluksi. Vertailkaa ryhmien kuvia lopuksi yhdessä.

 1. Pystylinjoja
 2. Valonheijastus
 3. Kulma
 4. Avara tila
 5. Jotakin kirkkaan väristä
 6. Ahdas tila
 7. Näkymä kauas
 8. Ruudukko
 9. Näkymä ylhäältä alas
 10. Tekstiä seinässä

Taidetehtävä: Muuttuvat muodot

Juhani Tarnan Savuja-seinämaalaus koostuu erilaisista geometrisistä muodoista ja kuvioalueista: pystylinjoista, viivastoista, ruudukoista, raidoista, sahalaidoista. Mitä muita kuvioita ja muotoja löydät teoksesta? Geometristen perusmuotojen lisäksi teoksessa on myös muutama luonnonmuotoja mukaileva kuvio: mitkä? Mitä teos mielestäsi esittää? Minkälaisen tilan / paikan näet teoksessa? Onko teoksessa mielestäsi syvyysvaikutelmaa eli vaikuttaako että jokin muoto on lähempänä kuin toinen?

Tutki Savuja-teoksen muotoja ja piirrä siitä löytämiäsi muotoja papereille. Leikkaa muodot irti. Sommittele muodoista uusi teos kartonkipohjalle. Kokeile erilaisia sommitteluja ja liimaa lopuksi muodot paikoilleen.  

Tehtävään tarvitaan maalaamiseen sopivaa paperia ja vesi-, peite-, tai akryylivärit ja siveltimiä TAI väripapereita teoksen väreissä TAI väripapereita itse valituissa väreissä, lyijykynä, sakset, paperiliimaa, viivoitin ja A4-kartonki teoksen pohjaksi. 

Vaihtoehdot tehtävän tekemiseen:  

 1. Väripaperit: muodot piirretään ja leikataan valmiille väripapereille.  
 1. Värien tutkiminen: tutkikaa yhdessä teoksen värejä ja maalatkaa A4- tai A3-papereita näillä väreillä. Papereiden kuivuttua muodot leikataan näistä maalatuista papereista.  
 1. Värien muuttaminen: tehkää teokset mustilla ja valkoisilla papereilla tai valitkaa mieleisenne väripaperit ja tehkää teokset täysin uusissa väreissä.