Tekniikkavinkit
Piirrä, maalaa ja ole luova! Varaa itsellesi päävärit vesi-, peite-, tai akryyliväreistä, muutama sivellin, maalarinteippiä ja paperia. Maalausalustaksi sopivat kierrätyspahvit ja -kartongit. Kotona löytyvillä materiaaleilla pääset pitkälle, kun käytät mielikuvitustasi. Kokeile maalaamista esimerkiksi kahvilla ja mustikka- tai punajuurimehulla ja rakentele kolmiulotteisia teoksia kierrätyskartonkipakkauksista.
Piirtäminen
Piirtämään oppii piirtämällä! Aloita piirtäminen arkisten esineiden havaintopiirtämistä; nappaa malliksesi kahvikuppi, huonekasvi tai eteisessä lojuvat lenkkarit. Katso kohdettasi tarkkaan, havainnoi ja piirrä. Käännä esinettä välillä tai vaihda itse paikkaa ja katseen suuntaa. Havaintopiirtämisessä tavoitteena on piirtää sitä mitä todella näet, ei sitä millaiseksi piirrettävä kohteen kuvittelet.
Kokeile havaintopiirtämistä eri tavoin:
- Oikealla ja vasemmalla kädellä
- Silmät kiinni
- Paperiin katsomatta
- Pikapiirroksina eri aikojen mukaan (1 min – 30 sekuntia – 15 sekuntia)
- Suuressa tai pienessä koossa
- Villeillä väreillä
- Erilaisilla kynillä: lyijykynällä, mustekynällä, tusseilla, värikynillä, hiilillä
- Kohteen hahmottaminen muotoina tai värialueina viivojen sijaan
- Asetelmapiirroksissa voit kokeilla tyhjän tilan hahmottamista esineiden sijaan: piirrä siis vain esineiden väliin jääviä alueita ja muotoja.
Maalaaminen: vesivärit
Valitse maalaamiseen sopiva paperi. Hyvä vesiväripaperi on imukykyistä ja painavaa (200 / 300 g). Paperi voi olla karheaa tai sileää – valitse mieleisesi. Laadukas paperi ja puhtaat työskentelyvälineet takaavat onnistuneen lopputuloksen. Hyvä vesivärisivellin on napakka ja tiivis, ja sen kärki on terävä. Erilaisilla siveltimillä saat aikaan erilaista maalausjälkeä. Valkoinen paperi saa näkyä ja kuultaa värien läpi eikä paperia tarvitse maalata täyteen. Onnistuneessa teoksessa on usein sekä vaaleita että tummia kohtia.
- Teippaa paperi maalausalustaan tai suoraan pöytään kiinni maalarinteipillä jokaisesta sivusta. Teippaaminen pitää paperin suorassa ja tekee teokseen valkoiset kehykset.
- Valitse iso vesikuppi: värit pysyvät puhtaana ja astia pysyy pöydällä pystyssä pienilläkin maalareilla.
- Vaihda vesi ja puhdista siveltimet maalaamisen aikana ja sen jälkeen.
- Kokeile värisävyjä testipaperille. Älä tuhlaa parasta maalauspaperia tähän.
- Aloita maalaaminen vaaleista sävyistä ja etene kohti tummempia.
- Kokeile erilaisia tekniikoita: märkää märälle, märkää kuivalle, maalaaminen vedellä ja värit tiputtelu.
- Irrota maalarinteipit vasta kun teos on täysin kuiva.
Maalaaminen: akryylivärit
Akryyliväreillä voi maalata monenlaisille pinnoille: erilaisille papereille, pahville ja puulle. Akryylivärit ovat vesiliukoisia eli voit laimentaa niitä vedellä, jolloin saat aikaan vaaleampia värisävyjä ja väri myös liukuu helpommin paperilla. Ohuet värikerrokset kuivuvat nopeasti, mutta paksut värikerrokset tarvitsevat kuivumiseen pidemmän ajan.
- Teippaa paperi aluksi maalausalustaan jokaisesta reunasta ja irrota teipit vasta kun teos on kokonaan kuivunut.
- Kokeile maalaamista eri tavoin: läpikuultavasti, paksuksi, kerroksittain, roiskimalla, valuttamalla, erilaisilla siveltimillä, vanupuikoilla, maalaussienillä tai pahvinpaloilla.
- Maalarinteipillä voit tehdä tarkkoja rajauksia teokseen.
- Pese siveltimet huolellisesti vedellä maalaamisen jälkeen.
- Kääri hihat ja pue päällesi suojaessu. Suojaa pöytä. Puhdista väri märkänä vaatteista, sillä kuivuttuaan väri ei enää irtoa.