Erilaiset rakennukset

Jenni Yppärilä on yksi Katseiden välissä -virtuaalinäyttelyn taiteilijoista. Yppärilän teoksissa yhdistyvät maalaus ja kuvanveisto. Hän on vuodesta 2012 asti dokumentoinut Suomessa ja eri maissa havainnoimaansa rakennettua ympäristöä kolmiulotteisen maalauksen muodossa. Yppärilän työskentelytapaan kuuluu rakennusten valokuvaaminen niiden todellisissa sijainneissa.

Teoksiin valikoituvat rakennukset ilmentävät elettyä historiaa ja nykyisyyttä, yhteiskunnan arvoja ja muutosta sekä yksilön sosiaalista ympäristöä. Irrotettuna ympäristöstään rakennukset muuttuvat ohikulun paikoista kohteiksi, joita voi tarkastella yhteiskunnan ja siellä asuvan ihmisen muotokuvina. Näyttelyn Jäljet jääneet -teoksessa esiintyvät rakennukset voi löytää Porista, taiteilijan syntymäkaupunki Oulaisista sekä Kalajoelta.

Tee oma kolmiulotteinen rakennus maitokartongista, kierrätyistä ruokapakkauksista, tulitikkurasiaan tai luukkutalon muodossa piirtämällä. Valitse lähiympäristöstäsi sinua kiinnostava tai sinulle tärkeä rakennus: kotitalo, kioski, kerrostalo, virasto, kauppa tai kokonainen kadunpätkä. Voit muistella rakennusta, ottaa siitä valokuvan ohikulkiessasi tai valita rakennuksen verkon karttasivuja hyödyntämällä.

Teostiedot: Jenni Yppärilä, Jäljet jääneet, 2020, kolmiulotteinen maalaus öljy, akryyli ja alkydi levylle, 65 x 120 x 26 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2294

1) Pahvista tai maitokartonkiarkeista

Valkoisesta kartongista tehdyt rakennusten siluetit vaaleankeltaista taustaa vasten.

Yksittäinen rakennus: leikkaa maitokartongista 30 x 20 cm arkki. Aseta arkki vaakasuoraan, ja tee keskelle suora taitos: saat siistit taitokset mattoveitsellä kevyesti painamalla, mutta varo leikkaamasta kappaleita irti. Luonnostele rakennus kartongille. Leikkaa katon muoto sekä ikkuna- ja oviaukot. Voit lisätä rakennukseen yksityiskohtia ylijääneistä kartonkipalasista. Viimeistele rakennus värittämällä tai maalaamalla.

Kortteli/talorivi: leikkaa maitokartogista 35 x 15 cm suikale. Luonnostele rakennukset suikaleeseen. Tee siistit taitokset rakennusten väliin. Leikkaa rakennusten yläsiluetit sekä ikkuna- ja oviaukot. Voit lisätä rakennukseen yksityiskohtia ylijääneistä kartonkipalasista. Viimeistele värittämällä tai maalaamalla.

2) Kierrätetyistä ruokapakkauksista

Kierrätyskartongista tehty rakennuksen siluetti. Kuvan tausta on vaaleanvioletti ja siihen osuu auringonvalo.
 • Leikkaa puhdas ruokapakkaus (maitopurkki, muro- tai myslipaketti) auki levyksi yhtä saumaa pitkin. 
 • Avaa pakkaus levyksi ja käännä sisäpuoli ylöspäin, jolloin pakkaukset tekstit ja kuvat eivät ole näkyvillä. 
 • Piirrä rakennus kartongille ja leikkaa sopivaan muotoon. Leikkaa tarvittavat ikkuna- ja oviaukot. Hyödynnä ylijääneet palaset rakennuksen yksityiskohtien tekemiseen. 
 • Piirrä ja väritä rakennus. Huomioi, että osa ruokapakkauksista voi olla kiiltävää kartonkia, johon kaikki värikynät eivät tartu. Voit myös maalata rakennuksen pullopeite- tai akryyliväreillä. 
 • Kokoa valmis rakennus kolmiulotteiseksi tukiliimauksilla tai teippaamalla sisäpuolelta (tukiliimaus: leikkaa kartongista suikale, jonka liimaat saranan tavoin pakkauksen sisäpuolelle). 
 • Kokoa valmiit rakennukset esille seinälle tai pöytätasolle. 

4) Tulitikkurasiaan

 • Päällystä kuviollinen tulitikkurasia aluksi valkoisella paperilla tai maalaa pinta peite- tai akryyliväreillä valkoiseksi. Voit myös piirtää rakennuksen valmiiksi paperille ja liimata sen rasian paalle.
 • Suunnittele oma rakennuksesi ja piirrä sen julkisivu laatikon ulkopinnalle.
 • Suunnittele rakennuksen sisätila rasian sisäpinnalle. Voit piirtää sisätilan myös paperille ja liimata sen laatikon sisäpinnalle.

5) Luukkutalo piirtämällä 

 • Aseta A4- tai A3-paperi vaakasuoraan ja mittaa paperin keskikohta (tee pieni merkki alareunaan).
 • Taita molemmat lyhyet keskilinjaan, jolloin paperiin muodostuu luukku.
 • Piirrä ja muotoile rakennuksen katto.
 • Suunnittele rakennuksen julkisivu ja piirrä se luukkujen päälle.
 • Suunnittele sisätila ja piirrä se luukkujen taakse.