Maire Gullichsen (1907 – 1990)

Maire Gullichsen Villa Maireassa.

Kuva: Erkki Valli-Jaakola

Professori Maire Gullichsen (os. Ahlström) teki merkittävän elämäntyön suomalaisen kuvataiteen, taideteollisuuden ja arkkitehtuurin parissa. Modernismin läpimurto Suomessa liittyi läheisesti taideteollisuusliike Artekin, Vapaan taidekoulun, Nykytaide-yhdistyksen sekä Galerie Artekin toimintaan. Kaikissa näissä organisaatioissa oli käynnistävänä voimana, ideoijana ja käytännön toimijana Maire Gullichsen.

Vuonna 1935 Maire Gullichsen perusti Aino ja Alvar Aallon kanssa Aallon huonekaluja myyvän Artekin. Liikkeen ideana oli yhdistää taide, tekniikka ja tiede. Sen mukaisesti Artekin tiloissa järjestettiin myös taidenäyttelyitä. Samana vuonna aloitti toimintansa Vapaa taidekoulu, jota Maire Gullichsen oli perustamassa ja jossa hän itsekin opiskeli. Se edusti kansainvälisistä yhteyksistä virikkeitä saavaa modernin taiteen opinahjoa.

Maire ja Harry Gullichsenin yhteistyö Aino ja Alvar Aallon kanssa tuotti eräitä tunnetuimpia modernin suomalaisen arkkitehtuurin ja taideteollisuuden edustajia: mm. Villa Mairea, Gullichsenien koti ja edustuspaikka Noormarkussa (1939), Ahlström-yhtiön teollisuus- ja asuinrakennukset Sunilassa, Varkaudessa ja Kauttualla, Savoy-maljakko sekä monet muut yhä tuotannossa olevat lasiesineet.

Vuonna 1939 perustetun Nykytaide r.y.:n puitteissa Maire Gullichsen oli järjestämässä useita ajankohtaisen kansainvälisen taiteen näyttelyitä Helsingissä. Ratkaisevasti abstraktin ja erityisesti konstruktivistisen taiteen läpimurtoon Suomessa vaikutti vuonna 1952 järjestetty Klar Form -näyttely, sekä vuodesta 1950 lähtien toimineen Galerie Artekin näyttelyt.

Maire Gullichsen oli 1960-luvulta lähtien aktiivisesti mukana hankkeessa modernin taiteen museon perustamiseksi Poriin. Vuonna 1981 toimintansa aloittanut Porin taidemuseo sai haltuunsa Maire Gullichsenin nimeä kantavan taidesäätiön suomalaisen taiteen kokoelman. Maire Gullichsenille myönnettiin professorin arvonimi vuonna 1981.