Porin taidemuseon tyhjä näyttelytila.

Porin taidemuseo peruskorjataan ja uudistunut taidemuseo avautuu yleisölle tammikuussa 2025!

Porin taidemuseo sulkeutuu yleisöltä 9.1.2023.
Rakennus peruskorjataan vuosina 2023–2024, jonka aikana taidemuseo toteuttaa näyttelyitä ja tapahtumia eri tavoin museon ulkopuolella.
Taidemuseo avataan yleisölle tammikuussa 2025.

Peruskorjaukseen sisältyy heinäkuussa 2021 tapahtuneen tulipalon aiheuttamien vaurioiden korjaaminen. Lisäksi taidemuseon rakennusfysikaalisen toiminnan osalta kriittiset rakenneosat sekä rakennuksen länsipäädyn talotekniikan varusteet ja laitteet uusitaan.

Vaativassa peruskorjauksessa vaalitaan rakennuksen ajallisia kerrostumia ja tilojen henkeä. Peruskorjauksen myötä toteutuvia yleisölle näkyvimpiä muutoksia on taidemuseon yhteydessä toimivan Poriginal gallerian siirtäminen taidemuseorakennukseen. Galleria toimii tällä hetkellä toisessa kiinteistössä, osoitteessa Eteläranta 6. Merkittävä muutos on myös taidemuseon kahvilan siirtäminen takaisin alkuperäiselle paikalleen tilaan, joka on viime vuodet toiminut Projektihuone-nimisenä näyttelytilana. Lisäksi sisääntuloaulassa sijaitseva 2. kerrokseen johtava kierreporras poistetaan ja korvataan seinän taakse sijoitettavalla suoralla portaikolla. Näillä muutoksilla saavutetaan nykyistä käyttötarvetta paremmin palveleva, sisätilojen alkuperäistä taidemuseoarkkitehtuuria kunnioittava kokonaisuus. Tehtävät muutokset ovat rakennushistoriaselvityksen (arkkitehti Anu Laurila, Vahanen Rakennusfysiikka Oy, 2022) suosituksen mukaisia palauttavia muutoksia. 

Taidemuseon entistä saavutettavammat palvelut tukevat myös Porin kaupungin toteuttamaa Etelärannan uudistustyötä (Jokikeskus-hanke). Kiinnostavien näyttelyiden lisäksi kahvilan, museokaupan sekä Poriginal gallerian maksuttomien näyttelyiden muodostama uudistunut palvelukokonaisuus madaltaa entisestään kynnystä taidemuseovierailulle. Taidemuseo on valtakunnallisesti ja kansainvälisesti arvostettu nykytaiteen instituutio, joka osaltaan lisää alueen vetovoimaa kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden kulttuurimatkailukohteena ja kaupunkilaisten olohuoneena.   

Suuren näyttelytilan Hallin tiloissa jatketaan kansainvälisen ja kotimaisen nykytaiteen monimuotoista esittelyä. Näyttelytila Siivessä taidemuseon kokoelmanäyttelyt ja alueen taiteilijoiden kutsunäyttelyt saavat tilaa. Kokoelmien merkitys kasvaa ja kokoelmateoksia saadaan entistä paremmin yleisön nähtäville. 

Vuonna 1981 avautunut Porin taidemuseo on korkeatasoisista vaihtuvista näyttelyistään tunnettu nykytaiteen museo. Taidemuseo sijaitsee kaupungin keskustassa Kokemäenjoen varrella vanhassa tullikamarin vaaka- ja pakkahuoneessa. Museorakennus on osa 1800-luvulla syntyneiden Porin uusrenessanssihenkisten Etelärannan rantakortteleiden rakennushistoriallisesti arvokasta kokonaisuutta. Se on myös merkittävä oman aikansa taidemuseoarkkitehtuurin edustaja, jonka suunnittelijana toimi Arkkitehtitoimisto Arkkitehdit Ky, Kristian Gullichsenin johdolla. Laajennusosa Siipi avautui vuonna 2000 ja myös sen suunnittelusta vastasi Kristian Gullichsen.   

Tapahtuman tiedot

09.01.2023
Porin taidemuseo