Otos, jälki, henki

Porin taidemuseon ja Satakunnan Museon yhteisnäyttelyssä nykytaide kohtaa menneisyyden jäljet.

Porin taidemuseon ja Satakunnan Museon yhteinen näyttelyhanke 
Satakunnan Museo

Satakunnan Museon ja Porin taidemuseon yhteisnäyttelyssä juhlistetaan Satakunnan Museon museorakennuksen 50-vuotispäiviä sekä museon 135-vuotista taivalta. Näyttelyyn on kutsuttu neljä taiteilijaa luomaan teoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa Satakunnan Museon kokoelmista. Näyttelyssä tutkitaan museon kokoelmien muodostumista sekä museoesineiden erilaisia merkityksiä. Samalla haastetaan näyttelykävijät pohtimaan heidän omia kokemuksiaan museoesineistä. Taiteilijoiden uusien tulkintojen myötä katse suuntautuu myös nykypäivään ja tulevaisuuteen.  

Näyttelyssä museoammattilaisten ja Porin taidemuseon kutsumien taiteilijoiden Antti Oikarinen, Vappu Rossi, Azar Saiyar ja Perttu Saksa äänet avaavat ristivalotuksia kulttuurihistorialliseen kokoelmaan. Samalla ne esittävät näkemyksiä museoinstituution luonteesta ja sen suhteesta sekä tieteelliseen että kokemuspohjaiseen tiedonrakentumiseen. Taiteilijoiden teokset kiinnittävät huomion myös taiteen mahdollisuuksiin vuorovaikutuksen ja tiedon muodostumisessa.

Taiteilijoilta on tilattu näyttelyä varten uusia teoksia. He ovat tutustuneet Satakunnan Museon kokoelmiin ja etsineet sieltä esineitä tai kokonaisuuksia, jotka toimivat lähtökohtina tai viittauksina taiteelliselle prosessille. Antti Oikarinen valmistaa näyttelyyn sarjan pienoisveistoksia, jotka sijoittuvat vuorovaikutukseen museon esille tuomien objektien kanssa. Vappu Rossin kolmen suurikokoisen piirroksen sarjan teemana on elämänkaari, ja yhtenä lähtökohtana Akseli Gallen-Kallelan Juseliuksen mausoleumin freskojen luonnokset. Azar Saiyar tekee näyttelyyn yksikanavaisen videoteoksen, joka pohjautuu museon kuva-arkistoihin. Perttu Saksa kuvaa näyttelyä varten sarjan valokuvia, joiden lähtökohtana on museon mittava esihistoriallinen esinekokoelma.  

Antti Oikarinen (s. 1974) tunnetaan kaksi- ja kolmiulotteisen välimaastoon sijoittuvista käsitteellisistä teoksista. Oikarisen taiteessa teosten materiaali ja muoto asetetaan tarkastelun alle kuvanveiston keinoin muun muassa erilaisia veisto- ja valutekniikoita hyödyntäen. Materiaalisten ratkaisujen merkitykset ovat oleellinen osa Oikarisen taiteen sisältöjä. Oikarisen teoksia on muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman, HAM Helsingin taidemuseon, Sara Hildénin taidemuseon ja Wihurin säätiön kokoelmissa. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin Raimo Utriaisen säätiön stipendi. 

Vappu Rossi (s. 1976) on profiloitunut nykypiirtämisen kehittäjänä sekä taiteen- ja tieteenaloja yhdistävien projektien tekijänä. Hänen tuotantonsa on monipuolista: siihen kuuluu piirustuslähtöisten teosten lisäksi maalauksia, animaatioita, installaatioita, valokaappeja ja grafiikkaa. Taiteellisen työskentelynsä ohella Rossi toimii Helsingin yliopiston Piirustussalin piirustusmestarina. Rossin teoksia on ollut esillä gallerioissa, museoissa ja festivaaleilla ympäri maailman 1990-luvun lopulta lähtien. Hänen teoksiaan löytyy useista tärkeistä kotimaisista kokoelmista. 

Azar Saiyar (s.1979) on helsinkiläinen elokuvantekijä ja mediataiteilija. Hän käyttää usein teoksissaan erilaisia arkistomateriaaleja suunnaten katseen kohti katsomista, muistamista ja kerrontaa. Azar Saiyarin teoksia on esitetty kansainvälisillä elokuva- ja mediataidefestivaaleilla, gallerioissa, museoissa ja televisiosta. Syksyllä 2022 hänet palkittiin mediataiteelle myönnettävällä AVEK-palkinnolla. Saiyarin teoksia on Nykytaiteen museo Kiasman ja HAM Helsingin taidemuseon kokoelmissa. 

Perttu Saksa (1977) on raaseporilainen valokuvataiteilija ja kuvanveistäjä. Saksa työskentelee ihmisen ja ympäristön suhdetta käsittelevien aiheiden parissa. Saksa on palkittu Fotofinlandialla 2014 ja vuonna 2019 hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla. Hänen teoksiaan on lukuisissa julkisissa kokoelmissa, kuten Espoon Modernin taiteen museo EMMA ja Nykytaiteen museo Kiasma. Saksa oli ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi vuonna 2017. Hänen ehdotuksensa voitti presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun vuonna 2018. Hänen viimeisin valokuvakirjansa Dawn Chorus ilmestyi tänä syksynä Garret Publishingin julkaisemana. 

Tapahtuman tiedot

28.04.2023 - 28.01.2024
Satakunnan Museo