Riutta-installaatio Reposaaren kirjasto

Sanna Pajunen ja Reposaaren koulun oppilaat 
Riutta, 2011 
veistosinstallaatio, pronssi 
Porin taidemuseo / Porin kaupungin taidekokoelma 

Riutta -veistosinstallaation taiteilijoina ovat toimineet Reposaaren koulun kaikki 58 oppilasta vuonna 2011. Porin kaupungin taidekokoelmaan kuuluvassa teoksessa seikkailevat mitä mielikuvituksellisimmat mereneläimet ja -oliot. Kuvataiteilija Sanna Pajusen ohjauksessa oppilaat valmistivat installaatioon oman meren eliöistä inspiroituneen veistoksensa, joka valettiin pronssiin.  

Installaatio oli pitkään sijoitettuna Reposaaren vanhaan kivikouluun, mutta uuden koulukorttelin valmistumisen myötä teos siirrettiin keväällä 2025 Reposaaren kirjaston lastenosastolle. Räpsöön merelliseen ympäristöön täydellisesti sopiva veikeä taideteos on nyt kaikkien koettavissa! 

Veistos sai alkunsa osana valtakunnallista Taiteilija koulussa –hanketta, jota Porin Lastenkulttuurikeskus (nyk. Lastenkulttuurikeskus Kruunupää) oli mukana toteuttamassa. Opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämän hankkeen tarkoituksena oli työllistää alle 30-vuotiaita taiteilijoita sekä monipuolistaa ja tukea koulujen taidekasvatustehtävää. Taiteilijat toimivat kouluissa työpajaohjaajina ja työpajojen pohjalta toteutettiin julkisia teoksia kouluihin ja niiden lähiympäristöön. Hankkeen yksi keskeisistä päämääristä oli saada taide osaksi koulujen arkipäivää. 

Teoksen valmistusprosessi 

Teoksen valmistus käynnistyi taiteilija Sanna Pajusen vierailulla Reposaaren kouluun. Pajusen ideana oli toteuttaa merenalaiseen elämään liittyvä teos. Oppilaat tutkivat yhdessä taiteilijan kanssa aihetta käsittelevää kirjallisuutta ja katselivat kuvia erilaisista mereneliöistä. Kaikki luonnostelivat oman ideansa eläimestä tai oliosta, joka riutalla voisi asustella. Mielikuvitusta sai käyttää! 

Luonnoksensa pohjalta jokainen oppilas muovaili oman veistoksensa punavahasta. Veistokset valettiin pronssiin Kankaanpään taidekoululla. Valutyöstä vastasi Sanna Pajusen lisäksi taiteilija Veijo Setälä. Turvallisuussyistä oppilaat eivät voineet itse valaa veistoksiaan, mutta Pajunen vieraili koululla esittelemässä valokuvadokumentaatiota valuprosessista. Samalla oppilaat kuulivat mitä vaiheita pronssivalutyöhön sisältyy. 

Teos liitettiin valmistumisensa jälkeen Porin kaupungin taidekokoelmaan, jota ylläpitää Porin taidemuseo. Teos on ainoa taidemuseon kokoelmiin kuuluva teos, jonka taiteilijoina ovat toimineet lapset.