Julkisivukuva Satakunnan Museosta.

Betonibrutalismia – museoiden historiaa – Martin salaisuudet – Syksyn luentosarja Satakunnan Museossa

Porin museoiden yhteinen luentosarja käynnistyy syyskuussa. Luennoille on vapaa pääsy ja ne järjestetään Satakunnan Museon Taavi-lavalla.

Syksyn luentosarjan aiheena on Porin ja Satakunnan rakennusperintö sekä Porin museoiden pitkä historia. 1960–1970-luvun betonirakentaminen on ollut viime aikoina tapetilla. Luentosarjan aloittaa tietokirjailija Mikko Laaksonen, joka luo katsauksen kyseisen aikakauden satakuntalaiseen rakentamiseen. Porin Päivän teeman, Keski-ikäinen kaupunkikeskusta, mukaisesti rakennustutkija Olli Joukio kertoo Porin julkisesta rakentamista esimerkkeinä mm. Satakunnan Museo, Porin kirjasto sekä Himmeli ja Taikurinhattu. Arkkitehti Kirsi Gullichsen luo katsauksen Kristian Gullichsenin (1932–2021) elämäntyöhön ja rooliin Porin taidemuseon rakennushistoriassa.

Porin museoiden yhteistyöstä ja pitkästä historiasta 1800-luvun lopulta lähtien kuullaan Otos, jälki, henki -näyttelyn tiimoilta, intendenttien Arttu Merimaan ja Timo Nordlundin ja museonjohtaja Johanna Jakomaan kertomana. Kiinnostavana yksittäistutkimuksena kuullaan Otos, jälki, henki -näyttelyssä esillä olevan keskiaikaisen Martti-pyhimysveistoksen tutkimuksista sekä tutkijakonservaattori Henni Reijosen työstä.  

Luennot striimataan YouTubessa ja ne jäävät sinne tallenteena yhtä lukuun ottamatta.

Yhteistyössä Satakunnan Museo, Porin taidemuseo, Porin seudun kansalaisopisto, Pori-Seura ry ja Satakunnan Museon ystävät ry. 

Ohjelma

KE 6.9. KLO 17.30  
Betoniarkkitehtuuri Suomessa ja Satakunnassa 1960–1970-luvuilla
Mikko Laaksonen, FM, tietokirjailija  

KE 20.9. KLO 17.30  
1970- ja 1980-luvun julkinen arkkitehtuuri Porissa – esimerkkikohteena muun muassa 50-vuotias Satakunnan Museo / Olli Joukio, FM, rakennustutkija, Satakunnan Museo 

KE 11.10. KLO 17.30  
Järki ja herkkyys; havaintoja arkkitehti Kristian Gullichsenin elämäntyöstä
Kirsi Gullichsen, arkkitehti, SAFA 
Ei striimausta tai tallennusta 

KE 25.10. KLO 17.30 
Nykytaiteen ja historian kohtaamisia – Porin taidemuseon ja Satakunnan Museon välisen yhteisnäyttelyn suunnittelu ja toteutus
Arttu Merimaa, KuM, intendentti, Porin taidemuseo ja Timo Nordlund, FM, intendentti, Satakunnan Museo 

KE 8.11. KLO 17.30 
Martti-veistos käy röntgenissä – röntgenkuvaus ja materiaalitutkimus museotyössä
Henni Reijonen, FM, tutkijakonservaattori, Kansallismuseo 

KE 15.11. KLO 17.30 
Satakunnan Museon vaiheita ja vaikuttajia
Johanna Jakomaa, FM, museonjohtaja, Satakunnan Museo 

Tapahtuman tiedot

06.09.2023 - 15.11.2023
Satakunnan Museo