PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Liput: 7 / 2,5 / 3,5 EUR, Perhelippu 14 EUR.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 15 / 5 / 7,50 EUR.
Porin taidemuseon Suomi 100 -ohjelma


 

SYKSY 2017

 

Anna Estarriolan installaation The System (2017)

 

Porin taidemuseo hankki Porin kaupungin taidekokoelmaan Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Anna Estarriolan installaation The System (2017), jossa parlamentaarisesti kokoontuneet hahmot pohtivat maailman tulevaisuutta. Yhteiskunnan tulevaisuutta ja demokratiaa käsittelevän teoksen toteutuksessa yhdistyvät uudet muovimateriaalit ja digitaalinen kuva ja ääni, jotka herättävät teoksen henkiin. Toteutustavaltaan monimutkaisen teoksen dokumentaatio tuotettiin osana hanketta ja sillä pyritään vastaamaan ajassa syntyvän digitaalisen kulttuuriperinnön säilyttämisen haasteisiin.

Documentation of Anna Estarriola: The System, 2017 .pdf

 

 

Kulttuuriperinnön opiskelijoille ja muille kiinnostuneille suunnattu Wikipedia-työpaja 05.12.2017 klo 10-15.30:
NYTE - taidetta sosiaalisen lämmön kollekiivisesta pannuhuoneesta

 

Paikka: Porin taidemuseon luentosali
Korvaavuus: 3 op kulttuuriperinnön tutkimuksen kohtaan 5
Ilmoittautumiset: 30.11.2017 mennessä: anni.saisto@pori.fi, 044 701 1083

 

Tule treenaamaan ryhmätyötä, lähteistettyä kirjoittamista sekä tiedon prosessointia ja tuottamista! Kirjoitamme työpajassa Wikipediaan artikkeleita jotka kertovat porilaisen taiteilijaseura NYTEn varhaisten vuosien merkittävistä taideprojekteista. Tuotettu tieto on yleishyödyllistä ja suuren yleisön ulottuvilla. Ohjaajana toimii intendentti Anni Saisto ja assistenttina Sakari Hanhimäki Porin taidemuseosta.

 

Aloitamme työpajan opastuksella Wikipedian käyttöön, eli aikaisempaa kokemusta ei tarvita. Työpajassa voit keskittyä artikkelien kirjoittamiseen, Wikipedia tarjoaa hyvät työkalut lähdeviitteiden laatimiseen ja lähdeaineistot on kerätty valmiiksi. Neuvontaa ja opastusta on saatavilla koko ajan. Utelias mieli riittää, taiteentuntemusta ei vaadita!

 

Tutustu NYTEn varhaisiin performansseihin täällä: http://archive.poriartmuseum.fi/?categories=nyte

 

Näin Rauman taidemuseon intendentti Janne Koski on kuvaillut NYTEä:

1980-luvun jälkimmäisellä puoliskolla sosiaalinen lämpö yhdistyi Porin seudulla kiinnostavien nuorten taiteilijoiden nousuun. Vanhojen ryhmittymien oheen koettiin tarpeelliseksi koota uusi organisaatio, joka yhdistäisi uutta taiteilijapolvea. Keväällä 1987 joukko eri alojen taiteentekijöitä päätti liittyä yhteen taiteilijoiden yhteistyöelimeksi ja kunkin oman työskentelyn edistämiseksi. Syntyi taiteilijaseura NYTE.

 

NYTEn toiminta on laajentunut myös muiden näyttelyiden järjestämiseen. Tätä tarkoitusta varten ryhmä vuokrasi vuonna 1989 huoneen ja keittiön kokoisen tilan Porin keskustasta vanhasta puisesta asuinrakennuksesta, jossa galleria 1H+K on sen jälkeen toiminut. Sittemmin nyteläisten toiminta on ulottunut kauas omien seinien ulkopuolelle. Ryhmä on esittäytynyt useissa näyttelyissä, paitsi yksittäisten taiteilijoiden teoksilla, myös yhteistyönä syntynein installaatioin ja performanssein. Latviaan, Unkariin ja Kuubaan tehdyt matkat ovat laajentaneet NYTEn tilan kokoisesta yksiöstä kansainvälisiin ulottuvuuksiin.

 

Tapahtuma on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

 

 

******************************

08.11.2017
ISKELMÄ, NOSTALGIA JA TOISEUS
Kim Ramstedt, tutkija, dj, radiotoimittaja

Iskelmää on usein sanottu kansakuntamme salaiseksi historiaksi ja sen kätketyksi muistiksi. Mitä tuo kätkö pitää sisällään? Pysyykö se samanlaisena sukupolvesta toiselle vai nouseeko sieltä esille aina uusia tarinoita? Luennossa tarkastellaan, miten iskelmän nostalgisointi maalaisidyllisenä tanssilavakulttuurina ilmenee tämän päivän kaupunkiyhteiskunnassa ja miten iskelmämusiikkiin ja -kulttuuriin liittyviä arvoja ja merkityksiä herätellään henkiin tuosta kätketystä muistista.

 

*******************************

11.10.2017
KERTOMUKSEN VAARAT – OLETUSTEN VAARAT
Tytti Rantanen, FM, tutkija / Tampereen yliopisto, ohjelmakoordinaattori / AV-arkki

Luento tarkastelee kriittisesti kertomusten käyttöä toisen kokemusten olettamiseen ja niputtamiseen, yleistämiseen ja eksemplaarisuuteen. Mitä mahdollisuuksia taiteella ja kertomusmuodolla on lisätä toisen kohtaamisen avoimuutta ja tasa-arvoisuutta? Pystyvätkö tarinat taistelemaan omia vahingollisia kehikoitaan vastaan?

 

********************************


 

Taiteilijavierailuja Wikitellen!

 

Taiteilijavierailu kuvanveistäjä Pertti Mäkisen luona

Porin taidemuseo järjestää itsenäisyyden juhlavuonna Wikipedia-työpajoja, joissa syvennymme taiteen ilmiöihin ja taidehistoriaan ja kirjoitamme niistä Wikipediaan. Syksyn ensimmäinen työpaja on kaksioisainen: ensin vierailemme kuvanveistäjä Pertti Mäkisen luona Laviassa lauantaina 2.9.2017 klo 12-16. Mäkinen tunnetaan mm. Porin Kauppatorilla sijaitsevasta Toriparlamentti-veistoksesta sekä yhden euron kolikosta, jonka kansallisen puolen joutsenaiheen hän on suunnitellut. Maksuton bussikuljetus Laviaan lähtee taidemuseon edestä klo 12, ja takaisin palaamme viimeistään klo 16.

Työpajan toinen osa pidetään taidemuseon luentosalissa torstaina 7.9. klo 17-19, jolloin muokkaamme Pertti Mäkisen tuotantoon liittyviä Wikipedia-artikkeleja. Lisätiedot ja -ohjeet löydät täältä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekti:Satakunnan_taide_ja_taiteilijat

Molemmat tilaisuudet ovat maksuttomia ja niihin on ennakkoilmoittautuminen 30.8. mennessä: anni.saisto@pori.fi, 044-701 1083. Halutessasi voit osallistua vain toiseen tapahtumaan.
Retkelle Laviaan mahtuu mukaan 15 henkilöä, ja retki toteutuu, mikäli osallistujia on vähintään viisi. Tervetuloa!

Tapahtumat ovat osa Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa.

 

 

Kuvanveistäjä Kerttu Horilan taiteilijavierailu

Syksyn toisen Wikipedia-pajan taiteilijavieraana on raumalainen kuvanveistäjä Kerttu Horila, joka kertoo mm. Muistin ajankohtaisuus -näyttelyssä esillä olevasta Yllin kyllin -teoksesta ja Eetunaukiolla kesäisin päivää paistattelevasta Maire-veistoksesta. Työpaja pidetään keskiviikkona 20.9.2017 klo 17.30-19.30. Tilaisuus alkaa suuressa näyttelytila Hallissa ja jatkuu taidemuseon luentosalissa, jossa muokkaamme Wikipedia-artikkeleja.

Lisätiedot Wikipedia-työskentelyyn: https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekti:Satakunnan_taide_ja_taiteilijat

Tilaisuus on maksuton ja se on osa Porin taidemuseon Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa. Siihen voi osallistua myös osittain.
Tiedustelut: intendentti Anni Saisto, 044 701 1083 / anni.saisto@pori.fi.


 

 

KEVÄT 2017

Taidehistoriaa Wikitellen!


Museoviikolla seikkailemme guerrilla-taiteen maailmassa ja suuntaamme ulkoveistosten kuvaussafarille!

 

Keskiviikkona 17.5.2017 klo 17-19.30 syvennymme Wikipedia-illassa guerrilla-taiteeseen eli luvattomasti julkisiin tiloihin toteutettuun taiteeseen. Kirjoitamme artikkelin mm. hiljattain Kokemäenjoen rantaan ilmestyneestä, simpukoiden joukkokuolemaa kommentoivasta Sori siitä 5. - 6.7.2014 -teoksesta.Tilaisuuteen osallistuu yllätysvieras, joka kertoo teoksesta ja guerrilla-taiteesta.

 

Wikipedia-ilta pidetään taidemuseon luentosalissa eikä aikaisempaa Wikipedian muokkausosaamista edellytetä. Otathan oman tietokoneen tai muistiinpanovälineet mukaan!
Ilmoittautuminen tapahtumaan viimeistään 16.5. mennessä osoitteeseen:

anni.saisto(at)pori.fi.

 

Lauantaina 20.5.2017 pidetään ulkoveistosten kuvaussafari klo 11-17. Tapahtuma alkaa kokoontumisella Porin taidemuseon luentosalissa, jolloin kerrotaan kuvausohjeet ja kuvien lataaminen ja merkitseminen Wikipediaan/Commonsiin sekä tehdään työnjako kuvauskohteittain. Ruokatauon jälkeen aloitetaan kuvaukset Porin alueella. Kokoonnumme klo 16-17 takaisin taidemuseolle tekemään kuvien siirrot ja tarvittavat merkinnät ohjatusti. Kuvausvälineeksi käy älypuhelin tai digikamera.
Tapahtuman kummisetänä ja oppaana Wiki-kuvaamisen maailmaan toimii Wikimedia Suomen hallituksen puheenjohtaja Heikki Kastemaa. Taidemuseon luentosalissa ei ole käytettävissä ylimääräisiä päätteitä, joten otathan mukaan oman kannettavan tietokoneen.
Ilmoittautumiset viimeistään 19.5. osoitteeseen anni.saisto(at)pori.fi.


Lisätietoa tapahtumista, ehdotuksia artikkelien aiheiksi ja lähdeaineistoja: https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekti:Satakunnan_taide_ja_taiteilijat

 

 

Taidehistoriaa Wikitellen!

Itsenäisyyden juhlavuonna tutkimme taidehistoriaa yhteisöllisesti ja kansalaistieteen keinoin. Kevätkaudella Porin taidemuseossa pidetään kolme Wikipedia-iltaa keskiviikkoisin 22.3., 19.4. ja 17.5.2017 klo 17-19.30. Syvennymme yhdessä Porin ja lähiseutujen taidehistoriaan kirjoittamalla Wikipediaan paikallisista taiteilijoista, tunnetuista taideteoksista ja muista taiteen kentän toimijoista. Samalla opimme tieteellisen kirjoittamisen ja tiedonhaun perusteita.

 

Työpajat pidetään Porin taidemuseon Muistin ajankohtaisuus - rinnakkaiset todellisuudet -kokoelmanäyttelyssä, jossa on esillä runsaasti lähdeaineistoa. Tilaisuudet alkavat klo 17-18 pidettävällä perusopastuksella aihepiiriin ja Wikipedian käyttöön, jonka jälkeen työskentelyä jatketaan itsenäisesti tai pienryhmissä. Mukaan tarvitset kannettavan tietokoneen tai muistiinpanovälineet ja uteliasta mieltä!

 

Lauantaina 20.5.2017 pidetään ulkoveistosten kuvaussafari klo 11-17. Tapahtuma alkaa kokoontumisella Porin taidemuseolla, jolloin kerrotaan kuvausohjeet ja kuvien lataaminen ja merkitseminen Wikipediaan/Commonsiin sekä tehdään työnjako kuvauskohteittain. Ruokatauon jälkeen aloitetaan kuvaukset Porin alueella. Kokoonnumme klo 16-17 takaisin taidemuseolle tekemään kuvien siirrot ja tarvittavat merkinnät ohjatusti.

Lisätiedot: Wikiprojekti Satakunnan taide ja taiteilijat

 

Syyskauden ohjelma toteutetaan Muistin ajankohtaisuus -näyttelyn tietolähteiden äärellä, ja sitä muokataan yleisön toiveiden mukaan!

Yhteydenotot ja ilmoittautumiset Wikipedia-iltoihin:
anni.saisto(ät)pori.fi, puh. 044-701 1083

 

 

03.03.2017 – 25.02.2018 Halli
MUISTIN AJANKOHTAISUUS – Rinnakkaiset todellisuudet

Porin taidemuseon näyttelyvuosi 2017 tuo taidemuseon kokoelmat suureen näyttelytilaan Halliin. Poikkeuksellinen, taidemuseoinstituutiota uudella tavalla tarkasteleva näyttely Muistin ajankohtaisuus – Rinnakkaiset todellisuudet tarjoaa yleisölle mahdollisuuden nähdä taidemuseotyön ytimeen, kokoelmien ja arkistojen hoitoon. Esille nostetaan sellaisia näkökulmia ja kysymyksiä, jotka tavanomaisesti avautuvat vain museoammattilaisille. Samalla avautuu moniulotteinen kuva jatkuvassa muutoksessa olevan taiteen eri ilmiöihin, tulkintojen ja uudelleentulkintojen historiaan eri vuosikymmenillä. Porin taidemuseon Suomi 100 -juhlavuoden päänäyttely rakentuu asteittain kevään aikana, ja avautuu kokonaisuudessaan 01.06.2017.

 

 

http://suomifinland100.fi/project/digitaalinen-kulttuuriperinto-ja-citizen-science/


 

 

 

 

 

 

 

 

Taidemuseovierailu

 

Taidetta ympäri ja ämpäri

Vauvojen värikylpy

 

Saavutettavuus

Mesenaatit

Museokauppa

Café MUUSA

 


MUISTIN AJANKOHTAISUUS – Rinnakkaiset todellisuudet /
OPEN STORAGE – Remembering for the Future
03.03.2017 – 25.02.2018 HalliLisätietoa tapahtumista, ehdotuksia artikkelien aiheiksi ja lähdeaineistoja:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekti:
Satakunnan_taide_ja_taiteilijat


 

                

 

Ajankohtaista


Syyskauden Croquis-piirustusillat nuorille ja aikuisille
Tervetuloa mukaan niin uudet kuin tutut piirtäjätkin. Osallistumismaksu on 5 EUROA.
Lue lisää

PEDApiste | Tutki. Tee. Oleskele.
PEDApiste on museovieraille suunnattu avoin työskentely- ja oleskelupaikka keskellä näyttelytiloja
Lue lisää


Näyttelylinkit


Ajankohtaiset näyttelyt
Tulevat näyttelyt
Edelliset näyttelyt
Mediakuvat

 

Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080
taidemuseo@pori.fi

Tietosuoja.
Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet ovat osoitteessa:
https://www.pori.fi/pori-tieto/tietosuoja/

Sivustolla on lomake, jolla rekisteröidyt voivat tehdä tietopyynnön heitä koskevista, rekisteriin tallennetuista tiedoista.

 

 


©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo