PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Liput: 5 / 2,5 euroa, Perhelippu 10 euroa.
Ohjelma


 

LUENTOSARJA

Syksy 2017


LUENTOSARJA TAIDE, TARINAT JA TOISEUS

Luentosarjassa käsitellään syksyn näyttelyissä risteäviä teemoja tarinoiden kerronnasta ja niiden tulkinnoista. Tarinoiden avulla luodaan historiaa, rakenteita, joiden avulla pyritään ymmärtämään ja selittämään mennyttä ja nykyhetkeä sekä ennakoimaan tulevaa. Tarinoilla on tärkeä rooli siinä, miten muistamme asioita tai luomme identiteettejä. Kuka tarinan kertoo, kenen tarina tulee kuulluksi. Minkälaisia narraatioita luomme toiseudesta. Tulkitsemisen mallit ovat jatkuvassa muutoksessa. Kenellä on oikeus uudelleen tulkintoihin, ja mikä on museon rooli tässä prosessissa? Miten osana tarinaa luotuja tulkintoja voidaan haastaa ja rikkoa. Mitä mahdollisuuksia taiteella on tallentaa katoavia, aineettomia kokemuksia ja prosesseja. Minkälaisia stereotypioita, arvoja ja valtarakenteita vahvistamme tai puramme taiteessa?


Luennot keskiviikkoiltaisin klo 18.30 alkaen taidemuseon luentosalissa, 2krs, vapaa pääsy.


06.09.

SITKEÄÄ TAISTELUA JA TOIMIKUNTIA – Miten taidemuseo saatiin Poriin?

Anni Saisto, intendentti, Porin taidemuseo
Ensimmäinen lahjoitus taidemuseon perustamiseksi Poriin tehtiin jo vuonna 1929. Viisi vuosikymmentä myöhemmin Porin taidemuseo aloitti toimintansa. Luennolla seikkaillaan noilla vuosikymmenillä ja tutustutaan taidemuseon monivaiheiseen syntyhistoriaan arkistolähteiden kertomana.


11.10.

KERTOMUKSEN VAARAT – OLETUSTEN VAARAT

Tytti Rantanen, FM, tutkija / Tampereen yliopisto, ohjelmakoordinaattori / AV-arkki
Luento tarkastelee kriittisesti kertomusten käyttöä toisen kokemusten olettamiseen ja niputtamiseen, yleistämiseen ja eksemplaarisuuteen. Mitä mahdollisuuksia taiteella ja kertomusmuodolla on lisätä toisen kohtaamisen avoimuutta ja tasa-arvoisuutta? Pystyvätkö tarinat taistelemaan omia vahingollisia kehikoitaan vastaan?

Katso tallenne...


08.11.

ISKELMÄ, NOSTALGIA JA TOISEUS

Kim Ramstedt, tutkija, dj, radiotoimittaja

Iskelmää on usein sanottu kansakuntamme salaiseksi historiaksi ja sen kätketyksi muistiksi. Mitä tuo kätkö pitää sisällään? Pysyykö se samanlaisena sukupolvesta toiselle vai nouseeko sieltä esille aina uusia tarinoita? Luennossa tarkastellaan, miten iskelmän nostalgisointi maalaisidyllisenä tanssilavakulttuurina ilmenee tämän päivän kaupunkiyhteiskunnassa ja miten iskelmämusiikkiin ja -kulttuuriin liittyviä arvoja ja merkityksiä herätellään henkiin tuosta kätketystä muistista.


29.11.

STREET VIEW REASSEMBLED –TEOKSEN SYNTYPROSESSISTA

Anssi Pulkkinen, kuvataiteilija
Street View (Reassembled) on kuvataiteilija Anssi Pulkkisen kodittomuutta käsittelevä teos, joka koostuu pommituksissa tuhoutuneen syyrialaiskodin raunioista. Teos herättää kysymyksiä muun muassa sodasta ja kodin menettämisestä, julkisesta ja yksityisestä, todellisuudesta ja sen representaatiosta. Tilaustyönä syntynyt installaatio on osa Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien yhteistä Mobile Home 2017 -hanketta.


13.12. (LUENTO SIIRTYY)

TOISEUS JA REPRESENTAATIO – YHDEN TARINAN VAARA

Sonya Lindfors, koreografi / UrbanApa-taideyhteisön taiteellinen johtaja Onko tieto objektiivista tai neutraalia? Miten todellisuus rakentuu ja manifestoituu yhteiskunnassamme? Millaisia narraatioita toiseudesta luomme? Millaisia valtarakenteita vahvistamme tai puramme taiteessa? Millaisten silmälasien läpi tarkastelemme ympäröivää maailmaa? Mitä ongelmia stereotyyppiset narratiivit aiheuttavat?


Porin taidemuseon luentosarjoissa asiantuntijat puhuvat itselleen läheisistä, näyttelyihin kytkeytyvistä teemoista. Osa luennoista on katsottavissa jälkikäteen museon YouTube-kanavalla / https://www.youtube.com/channel/UCAlY9DNGoAM4GasrkjeO4ug/videos


 

 

Keskiviikkoiltaisin kello 18 maksuton näyttelyesittely Taidemuseo on avoinna keskiviikkoisin kello 11-20, jolloin vapaa sisäänpääsy kello 18-20. Huomioithan, ettei opastuksia pidetä näyttelynvaihtojen aikana.


BONUS-opastus


27.09. Muistin ajankohtaisuus – Rinnakkaiset todellisuudet / museonjohtaja Esko Nummelin

 

LISÄTIEDOT: mirja.ramstedt-salonen@pori.fi / anni.venalainen@pori.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

Taidemuseovierailu

Ohjelma

Luentosarja

 

Koulut, oppilaitokset ja varhaiskasvatus

Taidetta ympäri ja ämpäri

Vauvojen värikylpy

 

Saavutettavuus

Mesenaatit

Museokauppa

Café MUUSA

Suomi 100 -ohjelma

 


Luentojen ääni- ja videotallenteiden linkkejä julkaistaan Luentosarja-arkistossa mikäli luennoitsija on antanut siihen suostumuksensa.


Luentosarjojen videotallenteita julkaistaan YouTube-kanavalla mikäli luennoitsija on antanut siihen suostumuksensa.


Taiteen äärellä -työpajat aikuisryhmille
Vierailevien taiteilijoiden tuottamia työpajoja, jotka sopivat esimerkiksi työhyvinvointia edistävän toiminnan tueksi ja kaveriporukoiden yhdessäoloon.


 

                 

 

Ajankohtaista


Syyskauden viimeinen Croquis-ilta
Torstaina 14.12 kello 17.30-19.30 piirretään taidemuseon isossa näyttelyhallissa. Maksu 5€.
Lue lisää

Syyskauden viimeinen luento siirtyy kevääseen 2018
Koreografi Sonya Lindforsin luento Toiseus ja representaatio - yhden tarinan vaara 13.12. on siirretty ensi kevään ohjelmistoon.
Lue lisää


Näyttelylinkit


Ajankohtaiset näyttelyt
Tulevat näyttelyt
Edelliset näyttelyt
Mediakuvat

 

Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080
taidemuseo@pori.fi

 

 


©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo