MEDIA
Graafinen ohjeistoLehdistökuvat
-----------------------------------
Graafinen ohjeisto
-----------------------------------

 Porin taidemuseo
Eteläranta,
28100 PORI

Porin taidemuseo on
avoinna tiistaista
sunnuntaihin klo 11-18.
Keskiviikkoisin klo 11-20,
jolloin museoon on vapaa
sisäänpääsy klo 18-20.

 

 

AJANKOHTAINEN JA TULEVA NÄYTTELYOHJELMA

 

TAIDEMUSEON PEDASEINÄN NÄYTTELYOHJELMA VUONNA 2017
[07.02.2017 - 21.01.2018]

PEDAseinä / Café Muusa

PEDAseinä on taidemuseon pedagogisen toiminnan prosesseja ja yleisöjen kokemuksia esittelevä näyttelytila. Näyttelyohjelma on toteutettu yhteistyössä Porin taidemuseo ja Porin lastenkulttuurikeskus.
Lue lisää näyttelystä >>


MUISTIN AJANKOHTAISUUS – RINNAKKAISET TODELLISUUDET
[03.03.2017 - 25.02.2018]

HALLI

Porin taidemuseon näyttelyvuosi 2017 tuo taidemuseon kokoelmat suureen näyttelytilaan Halliin. Poikkeuksellinen, taidemuseoinstituutiota uudella tavalla tarkasteleva näyttely Muistin ajankohtaisuus – Rinnakkaiset todellisuudet tarjoaa yleisölle mahdollisuuden nähdä taidemuseotyön ytimeen, kokoelmien ja arkistojen hoitoon. Esille nostetaan sellaisia näkökulmia ja kysymyksiä, jotka tavanomaisesti avautuvat vain museoammattilaisille. Samalla avautuu moniulotteinen kuva jatkuvassa muutoksessa olevan taiteen eri ilmiöihin, tulkintojen ja uudelleentulkintojen historiaan eri vuosikymmenillä. Näyttely rakentuu asteittain kevään aikana, ja avautuu kokonaisuudessaan 01.06.2017.
Lue lisää näyttelystä >>


FIGMENTS & FRAGMENTS
ANA TORFS
[22.09.2017 - 25.02.2018]

Siipi ja MEDIApiste

Belgialaisen Ana Torfsin (s. 1963) terävien ja koskettavien taideteosten keskeisenä aiheena on kielen ja kuvien suhde ja siitä muodostuvat visuaalisuuden, näkyväksi tekemisen, manipulaation ja tulkinnan kysymykset. Työskentelynsä lähteinä Torfs käyttää kerättyjä ja dokumentaarisia materiaaleja, löydettyjä kuvia ja tekstejä. Hän työstää kulttuurisen ja poliittisen historian hajanaisista fragmenteista ajankohtaisia havaintoja ja tutkielmia. Muodoltaan teokset ovat pikkutarkasti rakennettuja, viittauksiltaan monikerroksisia tilallisia teoksia, joissa taiteilija hyödyntää diaprojisointeja, ääntä, valokuvaa ja videota, mutta myös kuvakudoksia ja silkkipainotöitä. Porin taidemuseon näyttely on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjoismaissa. Näyttelyssä nähdään kaksi laajaa installaatiota, The Parrot & the Nightingale, a Phantasmagoria, (2014) ja Legend (2009).
Lue lisää näyttelystä >>


MUSEUM OF PRESERVING CITY - KAUPUNGIN SÄILYTTÄMISEN MUSEO
Muhammad Ali | Nisrine Boukhari | Diana Jabi
[22.09.2017 - 25.02.2018]

PROJEKTIHUONE

Syyrialaissyntyisen, Tukholmassa asuvan ja työskentelevän kuraattorin Abir Boukharin MUSEUM OF PRESERVING CITY - KAUPUNGIN SÄILYTTÄMISEN MUSEO on projekti, jonka tavoitteena on luoda taiteilijoiden teoksiin pohjautuva arkisto, joka tallentaa Damaskoksen kaupungin historiaa, lähimenneisyyttä, nykyhetkeä ja ennakoi kaupungin tulevaisuutta.
Lue lisää näyttelystä >>


TAIDETESTAAJAT
[22.09.2017 - 21.01.2018]

PEDAseinä, Café Muusa, Halli

Taidetestaajat-hanke kuljettaa kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset testaamaan taidelaitoksia omalla lähialueellaan ja pääkaupunkiseudulla. Tarkoituksena on tarjota koululaisille ikimuistoisia taide-elämyksiä. Vierailukohteilta edellytetään erityispanostusta siihen, miten nuoret vastaanotetaan ja miten heistä huolehditaan vierailun aikana. Porin taidemuseo on yksi vierailukohteista ja vierailujen tulokset näkyvät taidemuseon näyttelyissä ja nettisivuilla.

Taidetestaajat-hankkeen rahoittajia ovat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden ja sitä koordinoi Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto.
www.taidetestaajat.fi
Lue lisää näyttelystä >>


THE STREET ENTERS THE HOUSE: SPACES BECOMING PLACES (2017)
Andrea Coyotzi Borja
[12.12.2017 - 11.02.2018]

RAPPU

The Street Enters the House: Spaces Becoming Places (suom. Katu tulee sisälle taloon: tiloja joista tulee paikkoja) on videoteos, jonka nimen alkuosa tulee Umberto Boccionin maalauksesta The Street Enters the House (1911). Nimi on lähtökohta kysymyksille, jotka pohdiskelevat tilojen roolia ja tilojen muuttumista paikoiksi.

Mitä tapahtuu tavanomaisen puitteissa?

Mitä ei-asutussa tapahtuu?
Mitä tapahtuu kadulla?
Mitä tapahtuu, kun katu tulee sisään taloon, tai tässä tapauksessa sisään museoon?
Lue lisää näyttelystä >>


MARCOS ÀVILA FORERO
[23.03.2018 - 02.09.2018]

HALLIgalleria

Marcos Àvila Foreron (s. 1983) yksityisnäyttely esittelee tämän nousussa olevan nuoren taiteilijan ensimmäistä kertaa suomalaiselle yleisölle. Näyttely on myös taiteilijan ensimmäinen Pohjoismaissa. Taiteilija on voittanut Prix Découverte des Amis du Palais de Tokyo -palkinnon vuonna 2012. Vuoden 2017 Venetsian Biennaalin päänäyttelyssä Viva Arte Viva! esillä ollut videoteos Atrato (2014) nähdään myös Porissa.
Marcos Àvila Foreron taiteessa keskeistä on tutkimus jota hän tekee yhteisöjen parissa ja heidän kanssaan. Taiteilija on tarkastellut teoksissaan mm. FARC-sissien toiminnan vaikutuksia paikallisten ihmisten elämään, sekä hiljattain käynnistynyttä aseistariisunnan ja -rauhanprosessia. Porin taidemuseon näyttelyyn taiteilija toteuttaa paikan päällä suurikokoisen, n. 13 x 2,5 m hiilipiirroksen A San Vicente, Un entraînement (2010/2018), sekä tilateoksen Estibas (2010/2018). Vaativien teosten työstäminen edellyttää noin kahden viikon työskentelyaikaa Porissa.
Näyttelystä toteutetaan yhteisjulkaisu Barcelonassa toimivan ADN Galerien kanssa.

Lue lisää näyttelystä >>


ART OF MEMORY
STEINA & WOODY VASULKA
[23.03.2018 - 02.09.2018]

SIIPI, MEDIApiste

Steina (s.1940, Reykjavík) ja Woody Vasulka (s.1937, Brno) ovat sähköisen ja digitaalisen kuvan tuotannon sekä monikanavaisten ­videoinstallaatioiden edelläkävijöitä. Näyttely esittelee taiteilijoiden tuotantoa 1970-luvulta alkaen, varhaisista analogisen videotaiteen kuvanmuokkauksen mahdollisuuksia tutkivista kokeiluista kohti ensimmäisiä itse rakennetuilla laitteilla tuotettuja digitaalisia videokuvia. Kuraattori: Kristín Scheving

Lue lisää näyttelystä >>


LAHJOITTAJIEN MUOTOKUVIA / DONOR PORTRAITS
Timo Menke & Nils Agdler
[23.03.2018 - 02.09.2018]

PROJEKTIHUONE

Näyttelyn dokumentaarisessa videoteoksessa Gifted Men (2015), haastatellaan tanskalaisten hedelmöityshoitoja tarjoavien klinikoiden henkilökuntaa, spermapankkien omistajia ja luovuttajia. Timo Menke ja Nils Agdler tarkastelevat poikkeuksellisen aiheenvalinnan avulla lahjoittamisen/luovuttamisen prosesseja ja eettisiä kysymyksiä, jotka ovat sekä yleispäteviä että yllättävän samankaltaisia niiden kysymysten kanssa, joita taidemuseoiden kentällä pohditaan arvioitaessa taiteenkeräilijöiden ja lahjoittajien roolia museoiden kokoelmien muodostuksessa. Monet käsitteet kuten näyttely, teos ja työ sekä lahjoittaminen saavat näyttelyssä uusia kaksoismerkityksiä.
Lue lisää näyttelystä >>


MUISTIN EROOSIO JA TOISIN NÄKEMINEN
[23.03.2018 - 02.09.2018]Kuraattorit: Esko Nummelin & Anni Saisto
Mitä on satakuntalainen taide, mitä suomalainen taide. Kuka voidaan nimetä mestariksi, kuka edelläkävijäksi? Ja millä perusteilla? Maurice Halbwachs käytti jo 1920-luvulla kollektiivisen muistin käsitettä. Kyse ei ole metaforasta vaan sosiaalisesta todellisuudesta, jota ryhmät ja instituutiot luovat, välittävät ja pyrkivät ylläpitämään. Menneisyydestä muodostuvat tulkinnat eivät rakennu yksityisen muistamisen varaan. Yksilöllinen muisti on sosiaalisesti rakentunutta ja sellaisena keskinäisen kommunikaation muovaamaa.
Lue lisää näyttelystä >>


NASAN TUR
[28.09.2018 - 28.02.2019]

HALLIgalleria, Siipi ja MEDIApiste

Kuraattori. Anni Venäläinen
Nasan Tur (s. 1974 Offenbach, Saksa), elää ja työskentelee Berliinissä.
Nasan Tur työskentelee kaupunkitilan ja galleriatilan välimaastossa ammentaen teoksissaan urbaanin ympäristön viesteistä ja jännitteistä. Kaupunkia ja sen eri tiloja hän käyttää erilaisten interventioiden ja teostensa toteuttamisen paikkana, kaupungin asukkaita teosten toimijoina. Joskus hankkeet ovat niin suurisuuntaisia, että niiden esillepano vaatii toteutuakseen pelkän katutilan sijaan myös galleria- tai museotilaa.
Teosten välineenä Nasan Tur käyttää omaa kehoaan – joskus aina äärimmäisyyteen saakka yrittämällä mm. haastaa erilaisia Guinnesin ennätyksiä. Teosten poliittisuudesta ja yhteiskunnallisesta otteesta huolimatta hänen taiteensa on usein humoristista, ällistyttävää ja joskus hätkähdyttävää. Ihmisten toimintaa ja politiikan piirteitä Tur katsoo tavalla, jolle on luonteenomaista syvästi humaanit, välillä huvittuneet ja toisinaan surun värittämät näkökulmat. Taiteensa hän koostaa hämmästyttävän moninaisia ilmaisutapoja hyödyntäen. Katsojalle se edustaa yhteiskunnallista ja henkilökohtaista tutkielmaa maailmasta, joka on samaan aikaan tuttu ja vieras.
Lue lisää näyttelystä >>


HILJAISUUS, JOTA ETSIMME - MAIRE GULLICHSEN JA MODERNISMI -SARJA
[28.09.2018 - 28.02.2019]

PROJEKTIHUONE

Kuraattori: Esko Nummelin
”Olen vain ­uudelleenjärjestäjä”, Carolus Enckell totesi 1980-luvulla.
Carolus Enckellin mukaan taiteilijan ei tarvitse tuoda esiin itseään, ainutlaatuisuuttaan tai kekseliäisyyttään. Kaikki asiat ovat jo olemassa, taiteilijan tehtävä on antaa niille merkitys.
(Timo Valjakka Carolus Enckellistä, HS27.09.2017)
Lue lisää näyttelystä >>