PORIGINAL GALLERIA
Eteläranta 6, FI-28100 PORI, FINLAND
puh. (tiistai - sunnuntai 11:00 - 18:00) 044 701 4737 (lanka)
Galleria avoinna tiistaista sunnuntaihin 11:00 - 18:00.
Vapaa sisäänpääsy.


Poriginal galleriaVille Räty ja Milla Kuisma (kuraattorina Veikko Halmetoja)
15.08.2020 - 01.09.2020
Yläkerta

Ville Räty ja Milla Kuisma (kuraattorina Veikko Halmetoja)
Yhteinen horisontti
15.08.2020 - 01.09.2020

MAISEMA ESITTÄÄ KYSYMYKSEN
- Poriginal galleriassa avautuva näyttely käsittelee luonnon ja kulttuurin suhdetta

Milla Kuisma ja Ville Räty ovat kuvataiteilijapariskunta. He ovat työskennelleet samalla työhuoneella vuosikausia, mutta esittäneet teoksiaan pääasiassa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä. Yhteinen näyttely heillä on ollut vain kerran aikaisemmin Raahessa vuonna 2016. Nyt Porissa Poriginal galleriassa avautuva näyttely on heidän toinen yhteisnäyttelynsä ja se on avoinna yleisölle lauantaista 15.8. klo 11 alkaen, tervetuloa!

Kuisma ja Räty maalaavat reippaasti ja hienostelematta. He käsittelevät teoksissaan maisemallisuutta. Kuisma viittaa kuviteltuihin maisemiin, joita nähdään dekoraatioissa ja unelmissa. Räty puolestaan romantisoi joutomaita, hylättyjä alueita ja rakennuksia. Yhteinen horisontti löytyy maiseman metakuvituksesta, mielikuvien esittämisestä.

Näyttelyn kuraattorina on toiminut isoja kansallisia näyttelyitä kuten Mäntän kuvataideviikkoja kuratoinut Veikko Halmetoja. Hän on esittänyt Kuismalle ja Rädylle kysymykset: ”Millainen on käsityksemme kauniista? Miten nykymaisema kommunikoi romantiikan ajan maisemakäsityksen kanssa? Missä kulkee raja luonnon ja kulttuurin välillä?”

Rädyn maisemat ovat usein urbaaneja, mutta eivät suoranaisia kaupunkeja. Ne ovat rakentuvia tai raunioituvia, rajalla olevia. Ne ovat joko haikeita tai tulevaisuuteen kurkottavia. Vain harvoin Räty tarttuu aiheeseen, jossa asutus olisi vitaalia. Ihmiset ovat joko vasta tulossa tai jo lähteneet.
Kuisman maisemassa fantasialla on suurempi rooli. Teoksissa on unenomaisia näkyjä, symboleita ja yksityiskohtia, jotka lainaavat kuvastonsa enemmän koristeaiheista kuin todellisesta maisemasta.
Näyttelykokonaisuus on voimakas puheenvuoro elinympäristömme puolesta. Se ehdottaa, että kiinnittäisimme enemmän huomiota maisemaan ja ymmärtäisimme, mitä se kertoo historiasta ja tulevaisuudesta. Taustalla voi nähdä taiteilijoiden yhteiset retket luontoon ja hylättyihin rakennuksiin sekä niistä saadut paikkakokemukset.

Maalaukset on ripustettu rytmikkäästi ja teosten koko vaihtelee pienehköstä hyvinkin isoihin. Eri tekijöiden teokset ovat lomittain, ja rinnastuksia on rakennettu rohkeasti. Reipas graafiseen nykyestetiikkaan ja katutaiteeseen viittaava maalausjälki yhdistää maalauksia. Kokonaisuus onkin tyylillisesti yhteismitallinen ja tasapainoinen. Värimaailma yhdistää usein teoksia, eikä ole tarvetta kieltää, että samalla työhuoneella työskentely näkyy teoksissa. Silti käsialat poikkeavat toisistaan, ja molempien tyyli on tunnistettava ja voimakas.

KUTSU
CV Milla Kuisma
CV Ville Räty

 

 

 


   Näyttelyohjelmaa
   Facebook
   Google Maps

 

 

                 

Huomioi


Turvallisuusohjeet Poriginal galleriassa koronaviruksen aikana (AVI)
Päivitetty 3.3.2022

 


Yhteystiedot


PORIGINAL GALLERIA
Eteläranta 6, PORI
puh. (tiistai - sunnuntai 11:00 - 18:00)
044 701 4737 (lanka)
Galleria avoinna tiistaista sunnuntaihin 11:00 - 18:00.
Vapaa sisäänpääsy.
Postiosoite:
Porin taidemuseo
Poriginal galleria
Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND

 


©  Poriginal Gallery | Poriginal galleria