PORIGINAL GALLERIA
Eteläranta 6, FI-28100 PORI, FINLAND
puh. 044 701 4737 (lanka), 044 701 1093
Avoinna tiistaista sunnuntaihin 11:00 - 18:00.
Vapaa sisäänpääsy.


Poriginal galleriaArto Kettunen
11.05.2019 - 28.05.2019
Yläkerta

Arto Kettunen
Meidän kuvia, maalauksia arjesta
11.05.2019 - 28.05.2019

Arto Kettunen maalaa itselleen läheisiä tai vähintään tuttuja ihmisiä. Maalauksissa on muotokuvamaisia aineksia, mutta ne ovat silti tulkittavissa enemmän henkilökuviksi. Hän kuvaa teoksissaan ihmisen olemusta yleensä. Erilaiset ihmistyypit ja luonteet nousevat pääosaan ja parhaimmillaan teokset saavat aikaan tunnistamisreaktion, ikään kuin itsekin tietäisi mallina toimineen ihmisen.

Myös vanhat muotokuvat ovat parhaimmillaan kasvaneet henkilökuviksi, kuviksi ihmisestä ja ihmisyydestä. Kettunen saattaa käyttää mallia muotokuvamaalarien tapaan, mutta hän onnistuu viemään teoksen muotokuvaa syvemmälle. Hänen tavoitteensa ovat muut kuin mallin ikuistaminen tunnistettavasti. Kettunen luottaa perusasioihin, hän kertoo ihmisistä olemuksen kautta. Katse ja ryhti luovat kuvan henkilöstä.

Kettusen ilmaisu on realistista ja hän työskentelee suuressa koossa. Kettunen kuvaa nuorten aikuisten arkea ja vaikutelma on dokumentaarinen. Hänen teostensa idea tiivistyy taiteen peruskysymykseen taiteilijan ja mallin suhteesta. Hänen teoksistaan huokuu vuorovaikutus, vaikka maalausjäljen tyylikäs eleettömyys jättää tekijän itsensä pitkälti näkymättömäksi. Yllättävästi hänen käsissään perinteinen maalausjälki, näyttäytyy nykyaikaisena. Aivan kuin hän tarkoituksella kuljettaisi ihmiskuvauksen klassisen tradition nykyaikaan.

Kettunen toteuttaa ryhmäkuvia suuressa koossa. Hän nostaa ihmiset maalaustensa etualalle. Tila, johon mallit sijoittuvat ei kuitenkaan jää yhdentekeväksi. Siihen sisältyy sekä sisällöllisiä että esteettisiä merkityksiä. Syvyysvaikutelma antaa teoksiin avaruutta, mutta mahdollistaa myös draamallisten ainesten hienovireisen sijoittamisen mallien taustalle.

Maalausten ihmiset ovat tavallisia. Piirteet eivät ole klassisia vaan jokapäiväisiä. Asennot, kehonkieli ja ihmisten väliset suhteet nousevat tärkeään rooliin. Kahden ihmisen väliin jäävä tila kertoo tarinaa ihmisten vuorovaikutuksesta. Se voi kertoa vallankäytöstä tai rakkaudesta, huolenpidosta tai alistamisesta.

Kettusen maalaukset eivät suoranaisesti linkity suomalaisen nykymaalauksen traditioon, vaan ovat sisällöllisesti enemmän sukua valokuva- ja videotaiteelle, jonka keskeistä kuvastoa ihmisyys ja ihmisten välinen kommunikaatio ovat. Muotokuvamaalauksen traditio antaa niille kuitenkin vahvaa kerronnallista syvyyttä, jota uudemmilla medioilla on vaikea tavoittaa.

Teoskokonaisuus sisältää myös yhden lakonisen, toteavan omakuvan. Se on kuin viesti siitä, että Kettunen itse on osa sitä todellisuutta, mitä hänen mallinsakin.


Veikko Halmetoja
Kuraattori, kriitikko


–Arto Kettunen (s. 1987) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on valmistunut Saimaan ammattikorkeakoulusta Imatralta vuonna 2016. Hän on opiskellut myös Pietarin taideakatemiassa. Kettunen on osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin eri puolilla Suomea, mm. Taidekeskus Salmelassa vuosina 2016 ja 2017.

CV

KUTSU

 

 

 


   Näyttelyohjelmaa
   Facebook
   Google Maps

 

 

              

Huomioi


Taiteilijat pitävät näyttelyesittelyjä näyttelyn viimeisenä päivänä kello 17:00 - 18:00.
Tervetuloa!

 


Yhteystiedot


PORIGINAL GALLERIA
Eteläranta 6, FI-28100 PORI, FINLAND
puh. 044 701 4737 (lanka), 044 701 1093
Avoinna tiistaista sunnuntaihin 11:00 - 18:00.
Vapaa sisäänpääsy.

 


©  Poriginal Gallery | Poriginal galleria