PORIGINAL GALLERIA
Eteläranta 6, FI-28100 PORI, FINLAND
puh. 044 701 4737 (lanka), 044 701 1093
Avoinna tiistaista sunnuntaihin 11:00 - 18:00.
Vapaa sisäänpääsy.


Poriginal galleriaMarkku Laakso
23.07.2016 - 09.08.2016
Molemmat kerrokset

Markku Laakso
Syntymän ja kuoleman välissä
23.07.2016 - 09.08.2016

Markku Laakso tuo Poriginal galleriaan 65 -osaisen maalauskokonaisuuden Syntymän ja kuoleman välisissä (2011-2015) sekä tuoreimpien aiheiden lisäksi mm. alastomia makuupusseissa. Näyttelyn maalauksia yhdistää ihmisen ja eri kulttuurien suhde toisiinsa ja luontoon, hämmennys elämän sattumanvaraisuuden myllerryksessä.

”Teoskokonaisuus Syntymän ja kuoleman välissä (2011-2015) koostuu kuudestakymmenestäviidestä saman kokoisesta maalauksesta. Päätin spontaanisti hetken mielijohteesta tehdä maalauksia, riippumatta siitä onko niillä yhteyttä toisiinsa. Teoskokonaisuus on kuin slow Instagram, jota päivitin neljän vuoden ajan. Kuvattavat aiheet olen valinnut juuri ennen maalaamista, sen hetkisen tunnelman mukaan. Annoin itselleni täysin vapaat kädet, aihe saattoi olla täysin marginaalinen tai hyvin henkilökohtainen. Kokonaisuus koostuu yksityisistä ja yleisistä, havainnosta maalatuista tai valokuva-albumia lainaavista kuvista. Yhdessä ne muodostavat kuvaston syntymän ja kuoleman välistä.

Alastomat nukkujat, haukottelijat, venyttelijät, herääjät makuupusseissa ovat maalausaiheina inspiroituneet vuosien saatossa useista eri lähteistä. Alastomuuden käsittely maalauksissani on kummunnut rakkaudesta klassiseen taiteeseen, eikä motiivini ole kovinkaan paljon muuttunut, saanut vain lisää sävyjä nykytaiteen seuraamisesta. Uusimmat makuupussiaiheeni ovat löytäneet innoituksensa Michelangelon Sikstiiniläiskappelin freskoista. Muutama vuosi sitten vietin kuukauden Firenzessä ja Roomassa tutustuen renessanssin alkulähteisiin. Maalaukset kuvaavat minulle tunteita välitilasta, hämmennyksestä, häpeän ja vapauden ristiriidasta, syntiinlankeemuksen taakasta. Makuupussi on yksityinen kuori, pesä. Silti ihminen on loppujen lopuksi aina alasti, paljaana, makuupussin tai vaatteiden sisällä. Feministinä koetan olla kategorisoimatta aiheitani sukupuolen mukaan, tiedostaen kuitenkin käsittelyn väistämättömän rajallisuuden. Ruumiillisuus on alati muuttuva määritelmä, joka muovautuu kuin vaatemuoti aikakausien ja kulttuurien mukaan.

Näyttelyn uusin maalaus Venematka on aihe jo yli kymmenen vuoden takaa. Luonnos työhön on ollut olemassa kaikki nämä vuodet. Maalauksesta löytyy yllättäviä yhtymäkohtia Poriin. Se tuo mieleen Gallen-Kallelan Juseliuksen mausoleumin fresko-aiheen, jossa alastomat ihmiset kohtaloonsa alistuen astuvat veneeseen Tuonelan joelle. Maalauksessani joukko alastomia venematkalaisia ei vielä vaikuta huolestuvan elämän rajallisuudesta, vaikka mukana oleva pääkallo siitä muistuttaakin. Jotakin uhkaavaa ja tiedostamatonta on ilmassa. Intuitiivisesti olen sijoittanut itseni kuvaan samankaltaisesti oikealle katsovana, kuin Gallen-Kallela itsensä Tuonelan joella freskoon.”

Markku Laakso (s. 1970) on syntyisin Enontekiön Lapista ja tullut tunnetuksi Elvis -aiheisista maalauksistaan. Hän asuu ja työskentelee Turussa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Laakso on laajentanut tekemistään myös valokuva- ja videotaiteeseen. Yhteistyössä kuvataiteilijapuolison Annika Dahlstenin kanssa he ovat käsitelleet projekteissaan mm. Laakson saamelaisia sukujuuria. Vuodesta 1988 lähtien Laakso on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomen ja pohjoismaiden lisäksi mm. Italiassa, Ranskassa, Islannissa, Japanissa, USA:ssa ja Saksassa.

 

 

 


CV


   Näyttelyohjelmaa
   Facebook
   Google Maps

 

 

              

Huomioi


Taiteilijat pitävät näyttelyesittelyjä näyttelyn viimeisenä päivänä kello 17:00 - 18:00.
Tervetuloa!

 


Yhteystiedot


PORIGINAL GALLERIA
Eteläranta 6, FI-28100 PORI, FINLAND
puh. 044 701 4737 (lanka), 044 701 1093
Avoinna tiistaista sunnuntaihin 11:00 - 18:00.
Vapaa sisäänpääsy.

 


©  Poriginal Gallery | Poriginal galleria