PORIGINAL GALLERIA
Eteläranta 6, FI-28100 PORI, FINLAND
puh. (tiistai - sunnuntai 11:00 - 18:00) 044 701 4737 (lanka)
Galleria avoinna tiistaista sunnuntaihin 11:00 - 18:00.
Vapaa sisäänpääsy.


Poriginal galleriaPiirustusluokka
04.01.2014 - 21.01.2014
Yläkerta

Piirustusluokka
Piirtämisen rajoilla
04.01.2014 - 21.01.2014

Piirustusluokan jäsenet ovat kahdeksan kuvataiteilijaa: Jari Järnström, Jukka Kinanen, Hanne Lindström, Maarit Malin-Pötry, Maaria Märkälä, Timo Partanen, Reijo Puranen ja Veera Saurama.

Piirustusluokassa yhdistyvät kunkin tekijän oma taiteilijuus sekä yhdessä tekeminen. Julkinen piirtäminen on oleellinen osa yhdessä työskentelyä. Jo ennen varsinaisen ryhmän perustamista, osa ryhmäläisistä osallistui yleisön edessä piirtämiseen erilaisissa kulttuuritapahtumissa. Piirtämisen himo alun perin toi nämä kuvantekijät yhteen.

Jari Järnström (s. 1960) on taidemaalari jonka työskentelyyn liittyy säännöllinen croquis-piirtäminen elävästä mallista. Tässä näyttelyssä häneltä on esillä hiilipiirustuksia joissa kollaasimaisesti yhdistyy mies, symboliset kuva-aiheet sekä piirretyt elemaalausta imitoivat siveltimen vedot.
Jukka Kinanen (s.1956) on toteuttaessaan teoksiaan etsinyt piirustuksen rajapintoja pohtien sitä, milloin piirustus muuttuu luonnoksesta itsenäiseksi taideteokseksi tai sen osaksi. Sisällöllisesti hänen teoksensa käsittelevät ihmisenä olemisen eri puolia muistiinpanojen tai päiväkirjamerkintöjen kaltaisina kirjauksina.
Hanne Lindström (s.1956) on piirtänyt lyijykynällä kuvia, joissa kuvaamistapa, perspektiivi sekä valon ja varjon suunta ja voimakkuus muuttuvat kuvapinnalla, tarkoituksena rikkoa tavallinen tilavaikutelma. Kuvissa olevat esineet on yhdistelty tutuista osista uusiksi kokonaisuuksiksi.

Maarit Malin-Pötry (s. 1960) piirtää rakentamilleen karkeille puisille pohjille ja liittää puusta veistettyjä kolmiulotteisia osia piirustuksiin täydentämään toisiaan. Aiheet ovat ihmisen
tuntemuksia ja tunteita.
Maaria Märkälä (1964) on tussilla, erilaisilla piirtimillä ja liiduilla piirtänyt double-fantasy-muotokuvia, joista voi tehdä joitakin johtopäätöksiä reissujen kohteista. Porin Jazzeillakin on käyty.
Timo Partanen (s. 1970) on keskittynyt tuotannossaan piirtämiseen. Hän tarkastelee teoksissaan maisemaa uusista näkökulmista, joissa havainnot ja kokemukset paikasta ja ajasta yhdistyvät mieli- ja muistikuviin.
Reijo Purasen (s. 1956) lyijykynäpiirustukset ovat kulttuuripoliittisesti kantaaottavia, kulttuuriarvoja ja rotuoppeja sivuten. Teoksissaan Puranen yhdistää kaunista ja rumaa, tekniikaltaan pikkutarkkaa piirtämistä.
Veera Saurama (s. 1949) piirtää tussilla ja perinteisillä piirustusterillä.
Kuvat sisältävät erilaisia viivasykeröitä, viivojen tihentymiä ja rytmejä. Joskus näiden seassa voi olla joitakin luonnonmuotoja. Piirtäessä ajatukset ovat elämän onnessa ja ilossa, huolissa ja murheissa, entisen murtumisessa, uuden alussa.PIIRUSTUSLUOKAN AIKAISEMMAT NÄYTTELYT JA TAPAHTUMAT


Piirustusluokka esiintyi ensimmäisen kerran tämän nimisenä ryhmänä 2005 Taidemaalariliiton TM.galleriassa Helsingissä. Esillä oli piirustuksia seitsemältä taiteilijalta.
Näyttelyn teemana oli ”Ehtolaiskuulustelu”, jonka tiimoilla kolmena viikonloppuna esitettiin performanssi, jossa opettaja piti tuntia ja kuulustelua ehdot saaneille piirtäjille.
Performanssi sisälsi näyttelijä Tiina Karvisen osuuden opettajana ja Piirustusluokkalaisten työskentelyn yleisön edessä.

Erilaiset rooliasut ovat olleet osa performansseja. Ehtolaiskuulustelun opettaja oli ankaran mustiin pukeutunut, ruoskalla viuhtova maisteri, oppilaina oli mm. renessanssiruhtinas, omista syistään pyjamassa piirtänyt taiteilija, 1800-luvun taidemaalari, mustismia tekevä tumma hahmo sekä malleina rokokoo-nuorukainen, skotti kansallispuvussaan ja nainen leveälierisessä hatussaan.

• 2005, TM.galleria, Helsinki

• Piirustusluokan Lahti-ryhmä piti näyttelyn Lahden Taidepanimolla 2007.
Esillä oli kahdeksan taiteilijan töitä. Piirustusten lisäksi esillä oli Leo Märkälän video Ripustus omassa tilassaan muodostaen osan installaatiota, jossa oli myös näyttelyn aikana tehtyjä croquispiirustuksia.

• Piirustusluokan Mut käyköön! -ryhmä piti näyttelyn 2007 Promenadigalleriassa Hyvinkäällä.

• Kesädekkari: Murhamysteeri eli kuka murhasi Helene Scherfbeckin niminen näyttely oli Viva Arte taidelainaamossa kesällä 2008 Hyvinkäällä.

• ”Piirustus on pop! -näyttely Järvenpään Järvenpää-talolla 2008. Avajaisten yhteydessä esitettiin työnäytös Poispyyhkiytyvä piirustus. Suurikokoiselle pohjalle piirretystä, avajaispöydän antimia kuvaavasta työstä, näyttelyvieraat saivat pyyhkiä pois kuvia juomista ja syötävistä sen mukaan mitä pöydästä olivat nauttineet.

• 2010 Piirustusluokka Pieksämäellä Kulttuurikeskus Poleenissa ”Piirtämisen rajoilla”.
Esillä oli perinteisiä piirustuksia sekä töitä, jotka hipoivat erilaisia kuvantekemisen
raja- alueita: maalausta, installaatiota ja esinekoosteita.

• Piirustusluokan vuotuisia tapahtumia ovat Unikeonpäivän elävänmallin piirtäminen Paratiisin puutarhassa ja Pikkujoulun elävänmallin piirtäminen. Kesällä 2011 Piirustusluokka kokoontui Täydenkuun yöhön valmistamaan piirustushiiliä Cennino Cenninin ohjeen mukaan. Tämän tapahtuman on dokumentoinut Leo Märkälä videoon ”Hiiliyö”. Video on nähtävissä: http://www.youtube.com/watch?v=jIS8sOIdrqc .

• Keravan taidemuseon Sinkan avajaisnäyttelyyn Palikka Ooppera – kun suuri rumpu soi ryhmä osallistui hiekkapiirustuksella, joka syntyi hitaasti, performanssin kaltaisesti, jatkuen koko näyttelyprojektin ajan. Aiheena oli ”Piirrän, piirrän kuvasi hiekkaan”. Video teoksen tekoprosessista on nähtävissä: http://www.youtube.com/watch?v=jIS8sOIdrqc. Piirustusluokka toteutti myös näyttelyn yhteydessä yhteisötaideteoksen yhdessä Keravan kansatanssijoiden ja pesäpalloilijoiden kanssa Keravan kahdella urheilukentällä. Tapahtuman videodokumentti on nähtävissä: http://vimeo.com/48358318.

 

 

 

Jari Järnström
CV
Jukka Kinanen
CV
Hanne Lindström
CV
Maarit Malin-Pötry
CV
Maaria Märkälä
CV
Timo Partanen
CV
Veera Saurama
CV
Reijo Puranen
CV


   Näyttelyohjelmaa
   Facebook
   Google Maps

 

 

                 

Huomioi


Turvallisuusohjeet Poriginal galleriassa koronaviruksen aikana (AVI)
Päivitetty 3.3.2022

 


Yhteystiedot


PORIGINAL GALLERIA
Eteläranta 6, PORI
puh. (tiistai - sunnuntai 11:00 - 18:00)
044 701 4737 (lanka)
Galleria avoinna tiistaista sunnuntaihin 11:00 - 18:00.
Vapaa sisäänpääsy.
Postiosoite:
Porin taidemuseo
Poriginal galleria
Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND

 


©  Poriginal Gallery | Poriginal galleria