PORIGINAL GALLERIA
Eteläranta 6, FI-28100 PORI, FINLAND
puh. 044 701 4737 (lanka), 044 701 1093
Avoinna tiistaista sunnuntaihin 11:00 - 18:00.
Vapaa sisäänpääsy.


Poriginal galleriaDeirdre M. Donoghue & Gunndís Ýr Finnbogadóttir
28.11.2009 - 22.12.2009
Yläkerta

Deirdre M. Donoghue & Gunndís Ýr Finnbogadóttir
Muistiteot
28.11.2009 - 22.12.2009


Acts of Memory (28.11-22.12.09) on kahden skandinaavista alkuperää olevan taiteilijan Deirdre M. Donoghue (FI) ja Gunndís Ýr Finnbogadóttir (IS) yhteisnäyttely.

Näyttelyn teokset tutkivat muistin tuottamista tarkastelemalla sen osuutta identiteetin rakentamisessa ja omaelämänkerrallisten kertomusten luomisessa. Näyttelyssä viitataan sekä kuvitteellisiin, että todellisiin tiloihin ja ajankuluun, joiden kautta tutkitaan muistin tuottamista, sen käyttämistä ja vaikutuksia. Jotkut teoksista tuotetaan Porissa pidettävän näyttelyn aikana, kuten Donoghuen performanssi Performing Memory/ Muistin performanssi (lauantaina 28.11), sekä lukupöytä johon käytetään mm. valittuja teoksia kirjakokoelmista.

Deirdre M. Donoghue, (Suomi, 1971) on Rotterdamissa asuva taiteilija. Töissään hän hakee tapoja lavastaa tilanteita, joissa voidaan käynnistää monimuotoisia suhteita, ja joissa uuden tiedon tuottaminen monitieteisten menetelmien ja lähestymistapojen avulla voi käynnistyä. Hänen video-, valokuva-, installaatio-, performanssi ja tekstuaaliset teoksensa keskittyvät usein muistin tuottamisen, kulttuuristen käännösten ja Itsen tuottamisen tekijöihin jotka asettavat ne suhteisiin keskenään. Esimerkiksi Rehearsing Memory/ Muistiharjoitus, (20:23 min.), on yksi videoteos joka jakautuu useaan näytökseen ja kohtaukseen, joissa käsitellään muistin eri tekijöitä ja piirteitä. Teoksessa Donoghue tuo yhteen kolme yli seitsemänkymmentävuotiasta sisarusta, jotka asuvat eri puolilla Suomea lukemaan muutamia “virallisia” ja yksityisiä dokumentteja, joissa kuvaillaan tapahtumia jotka liittyvät heidän isänsä kuolemaan toisessa maailmansodassa, sekä jakamaan heidän tähän erityiseen ja historiallisesti merkittävään jaksoon liittyviä henkilökohtaisia ja yhteisiä lapsuudenmuistelmiaan. Rehearsing Memory kyseenalaistaa muistin historiallisiin tarinoihin ja erityisyyksiin perustuvan auktoriteetin, ja sijoittaa muistin tuottamisen tähän hetkeen, nykyisyyteen, jossa se yhä uudelleen aktualisoituu ja välittyy suhteissaan nykyhetken ja menneen välillä.

Gunndís Ýr Finnbogadóttir, (Islanti, 1979) on Reykjavikissa asuva taiteilija. Hänen töitään läpäisevät sellaiset teemat kuin eletyt tilat, vieraanvaraisuus, muistamisen eleet ja rituaalit, perhesuhteet ja naisen identiteetti. Hänen installaationsa, videonsa, kirjoituksensa ja veistoksensa ovat jatkuvaa muistin ja epävarmuuden kokeilua ja harjoittamista, ja ne yrittävät löytää uuden näkökulman tilan tarkasteluun. Häntä kiinnostaa katsojan mahdollisuus ottaa muistajan asema omakseen, ja leikkiä näkökulmien vaihdoksilla, niin että katsojasta tulee teoksen ”minä”. Teoksessaan Rehearsing Rooms (paperi, teksti ja performanssi) taiteilijan anopin keittiö, sekä taiteilijan oma työtila tunkeutuvat näyttelytilaan. Keittiötä esittävät sarja tekstejä, joissa tekstin graafinen asu vaihtelee. Lauseet on asetettu strategisesti houkuttelemaan katsojaa liikkumaan installaatiossa, matkien todellisen tai muistetun keittiön pohjapiirrosta. Huone rakentuu hitaasti rivejä lukemalla: “Tässä appeni istuisi, lukien sanomalehteä uudelleen ja uudelleen”. Toinen teksti, silmänkorkeudella, sanoo: “Tässä kalenterin pitäisi roikkua.”

Teoksen toisella tasolla anopin kuviteltu keittiö häivytetään kun taiteilija tarinallaan rakentaa oman työtilansa, studionsa. Taitelija liikkuu tilassa ilmoittaen missä mikäkin asia on, ja osoittaa useita yksityiskohtia studiostaan.

Näiden kahden taiteilijan teosten yhdistyminen näyttelyn Acts of Memory -otsikon alle luo tilan, jossa on mahdollista pohtia ja tutkia edelleen miten me itse tuotamme muistimme ja olemme sen tuottamia. Miten me rakennamme loputtomasti itseämme, subjektiuttamme, ympäristöämme ja historiaamme, yhtä lailla yksilöllisten kuin kollektiivisten, puhtaasti henkilökohtaisten tai suoranaisesti kulttuurisen muistin ja tarinoiden avulla.

Projekti on Nordic –Baltic Mobility Program;in tukema.

 

 

 

Deirdre M. Donoghue
CV
WWW

Gunndís Ýr Finnbogadóttir
CV


   Näyttelyohjelmaa
   Facebook
   Google Maps

 

 

              

Huomioi


Taiteilijat pitävät näyttelyesittelyjä näyttelyn viimeisenä päivänä kello 17:00 - 18:00.
Tervetuloa!

 


Yhteystiedot


PORIGINAL GALLERIA
Eteläranta 6, FI-28100 PORI, FINLAND
puh. 044 701 4737 (lanka), 044 701 1093
Avoinna tiistaista sunnuntaihin 11:00 - 18:00.
Vapaa sisäänpääsy.

 


©  Poriginal Gallery | Poriginal galleria