Näyttelyt Yhteystiedot Museo Tiedotusvälineet Peda Arkisto Poriginal Galleria Mesenaatit Museokauppa Kahvila Logo: Patrik Söderlund, Porin taidemuseon ikkuna-aukko In English Etusivulle Sivukartta Linkit

Peda
Yleisö ---------------------Yleisö
-----------------------------
Koulut
-----------------------------
Päivähoidon työpaja
-----------------------------
PEDApiste
-----------------------------
PEDAseinä
-----------------------------
 
Opastukset
--------------------------
Luennot
--------------------------
Työpajat
--------------------------
Seniorit
--------------------------
Taidetta lähellä
--------------------------
Hinnat, avoinna,
yhteystiedot

--------------------------
 PEDA-TEHTÄVÄVIHKO

       

 

 

SENIORIT

Kevät ja kesä 2013

Seniorien suunnistus nykytaiteeseen 27.02., 15.05. ja 10.07. kello 14 / vapaa pääsy
Seniori-ikäisille suunnattu näyttelyesittely järjestetään jokaiseen taidemuseon näyttelyyn. Yleisöä rohkaistaan keskustelemaan taiteesta ja löytämään siihen kätkeytyviä merkityksiä. Mukaan voi tulla yksin tai ryhmänä.

Väri, muoto & tulkinta -työpajat / 12.02., 12.03. ja 16.04. kello 13-15
Kolmen työpajan sarjassa tutkitaan värin ja muodon kysymyksiä erilaisia taiteellisia työskentelymenetelmiä kokeilemalla sekä omia havaintoja ja tuntemuksia kuuntelemalla.
Jokaisen työpajan sisältö on erilainen. Työpaja / max 16 osallistujaa / osallistumismaksu 5EUR/työpaja, 10EUR/koko sarja. Ohjaajana kalligrafi Ulla Lampinen.
Ennakkoilmoittautuminen museolehtorille.

Seniorit ja Juniorit - Lasten lauantai 16.03. kello 12-15.30 / vapaa pääsy
Lasten, vanhempien ja isovanhempien yhteinen suunnistus nykytaiteeseen. Yhteistyössä Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkoston kanssa.

SENIORIPÄIVÄ 20.03.
Taidemuseo kutsuu senioreita viettämään jo perinteeksi muodostunutta ohjelmallista Senioripäivää! Tervetuloa kuuntelemaan taiteen tohtori Tiina Pusan esitelmää siitä, miten ikääntyminen ja taide voivat liittyvät merkityksellisesti yhteen. Tutustumme yhdessä oppaan johdolla myös taidemuseon kevään näyttelyihin. Senioripäivä taidemuseossa on iloinen ja rento tapahtuma, johon voi osallistua yhdessä ystävien kanssa tai jossa voi tavata uusia tuttavuuksia. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

”Ei ole vieläkään myöhäistä kokea vaikka mitä!”

Kello 13 / TaT Tiina Pusa tarkastelee ikääntymistä taiteen näkökulmasta. Pusa kertoo esitelmässään esimerkkejä siitä, millaisia merkityksiä ikäihmiset liittävät taiteeseen, ja miten vanhuus näyttäytyy taiteen kautta. Tiina Pusan väitöskirja Harmaa taide. Taiteen ja vanhuuden merkityssuhteita ilmestyi vuonna 2012.
Kello 14 / Seniorien suunnistus nykytaiteeseen / esittelyssä taidemuseon näyttelyt.
Kello 11-20 / Senioreilla vapaa pääsy taidemuseoon.

Senioripäivä on osa Porin kaupungin kulttuuritoimen ja perusturvan seniorityöryhmän organisoiman Seniorien kulttuuriviikon ohjelmaa. Taidemuseon edustajana työryhmässä on museolehtori.

KULTTUURIBOKSI - Taidetta ja kulttuuria päiväkeskuksiin, palvelu- ja vanhainkoteihin!

Kulttuuriboksi on liikuteltava palvelumalli, joka tarjoaa sisältöä yhdessäoloon; virikkeitä keskusteluun ja muistelemiseen. Kulttuuriboksi on suunnattu seniorien hoitolaitosten viriketoiminnasta vastaaville. Sitä voivat lainata myös muut seniorityhmät ja -yhdistykset.

Kulttuuriboksit ovat helposti kannettavia matkalaukkuja, jotka sisältävät eri teemoihin liittyvää aineistoa; mm. valokuvia, taidekuvia, runoja, laulunsanoja, musiikkia. Materiaalista voi valita omalle ryhmälle soveltuvaa ja kiinnostavaa aineistoa käsiteltäväksi yhteiseen kulttuurihetkeen. Ryhmän vetäjä valitsee kulttuuriboksista omalle ryhmälle sopivan aineiston ja perehtyy siihen tarkemmin. Hän ohjaa toimintaa ja keskustelua ryhmänsä edellyttämällä tavalla.

Kulttuuriboksien teemat ovat: kesä, syksy, talvi ja kevät.

Porin taidemuseon kokoelmista koottu aineisto Kulttuuribokseissa:

Kesäboksi:
*Taiteilija Rafael Wardi (1928) sekä kuvat taiteilijan maalauksesta Madame, 1975, Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma ja Tarja Halosen muotokuva, 2002 (Valtioneuvosto). Kuviin liittyy esittelytekstit taiteilijasta ja teoksista sekä Madame-maalaukseen tutkimista helpottavia kysymyksiä yhteiseen keskusteluun. Maalauksen tarkastelu voi olla myös hetki oman elämän muistelulle.
*Valokuvia Porin kaupungin julkisista veistoksista sekä vihjekuvia veistosten syntyyn vaikuttaneista asioista ja ilmiöistä. Veistoksiin liittyy kysymyksiä, jotka auttavat yhteiseen keskusteluun.
Veistokset ovat: Sukkula (1958), Lokki (1987), Polyfonia (1987) sekä Vetovoima (1999).

Syksyboksi:
*Valokuvia, kuva-arvoituksia, tietoa ja tarinoita Porin kaupungin julkisista veistoksista. Keskusteluun osallistuminen ei vaadi taiteen asiantuntijuutta! Yhteisessä ympäristössä olevat taideteokset herättävät yleensä monenlaisia mielipiteitä. Veistosten tarkastelun yhteydessä voi pohtia myös mm. maanviljelyyn, eläimiin ja omakohtaisiin elämänkokemuksiin liittyviä kysymyksiä.
Veistokset ovat: Äestäjä (1920), Karhu (1938), Sankarimuistomerkki (1952) sekä Maire (2010).

Talviboksi:
*Esittely taiteilija Tyko Sallisesta (1879-1955) sekä kädessä pidettävä kuvakopio taiteilijan maalauksesta Kevättalvi (1914). Teos oli yksi Maire Gullichsenin lempiteoksista. Teos kuuluu Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma. Tämän lisäksi boksiin sisältyy kuva taiteilija Veli Granön (1960) teoksesta Saaret (2004) vertailuesimerkkinä talven kuvaamisesta nykytaiteen keinoin.
Kevättalvi-maalausta tarkasteltaessa voi palata omiin talvimuistoihin. Ovatko talvet toisenlaisia nyt kuin ennen? Mitä muistoja talvi herättää Sinussa?

Kevätboksi:
*Kevätboksin teemana on Pronssiin valetut miehet – Porin kaupungin julkisessa veistotaiteessa. Boksi sisältää valokuvia viidestä kaupungin julkisesta veistoksesta. Vihjekuvien avulla ryhmä voi arvuutella, kuka henkilö on kyseessä ja miksi kyseinen patsas on Porissa.
Veistokset ovat: H.J. Nortamo (1938), Selim Palmgren (1955), Porilaisten muistomerkki, Rumpalipatsas (1961), Akseli Gallen-Kallela (1965) sekä Risto Ryti (2009).

Kulttuuriboksit ovat koonneet Porin kaupungin kulttuurilaitosten ja perusturvan hallintokunnan työntekijöistä sekä kolmannen sektorin aktiiviväestä koostuva seniorityöryhmä.

Senioriboksin voi varata ja lainata kulttuuriasiainkeskuksesta: Kulttuurikoordinaattori Jan-Kristian Kivi / p. 044 701 9261, jani.kivi(at)pori.fi.