Näyttelyt Yhteystiedot Museo Tiedotusvälineet Peda Arkisto Poriginal Galleria Mesenaatit Museokauppa Kahvila Logo: Patrik Söderlund, Porin taidemuseon ikkuna-aukko In English Etusivulle Sivukartta Linkit

Peda
Koulut
-----------------Yleisö
-----------------------------
Koulut
-----------------------------
Päivähoidon työpaja
-----------------------------
PEDApiste
-----------------------------
PEDAseinä
-----------------------------
 
Opettajalle
------------------------------
Työpajat
------------------------------
Kirjasto ja arkistot
------------------------------
Tutkimuksia ja
kirjavinkkejä

------------------------------
Museolehtorin
yhteystiedot

------------------------------
Bumerangi
------------------------------
Taidetta ympäri ämpäri
------------------------------
 PEDA-TEHTÄVÄVIHKO

       

 

 

OHJELMA


Syksy 2010

Porin taidemuseon syksyn näyttelyt ja kouluille suunnattu pedagoginen ohjelma esitellään jo perinteeksi muodostuneessa Opeinfossa. Syksyn 2010 tiedotustilaisuus opettajille järjestetään tällä kertaa Porin taidemuseossa. Paikalla ovat edustajat kaikista Porin museoista sekä Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkostosta kertomassa ajankohtaisesta tarjonnastaan koululaitokselle.
Opeinfo on myös uudistunut! Nyt tarjoamme opettajille mielenkiintoisen asiantuntijaluennon koulukiusaamisesta.

OPEINFO / OPETTAJAT KOULUISSA JA PÄIVÄKODEISSA
Maanantaina 06.09. kello 15.00
Porin museoiden tiedotustilaisuus opettajille. Porin taidemuseon luentosali, 2 krs.

Asiantuntijaluento
KOULUKIUSAAMINEN

Christina Salmivalli, psykologian professori, Turun yliopiston Psykologian laitos
Professori Christina Salmivalli on saanut tunnustusta koulukiusaamisen tutkimisesta ja sen ehkäisyyn liittyvien toimintamallien kehittelystä. Psykologiliitto valitsi Salmivallin vuoden psykologiksi vuonna 2009.

Museot ja lastenkulttuuri koulujen kulttuurityön ja yhteisöllisen toiminnan tukena
Porin museoiden ja Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuurikeskuksen edustajien puheenvuorot.

Opeinfo on kaikkien aineiden opettajille suunnattu tiedotustilaisuus. Yhteistyössä Satakunnan Museo, Rakennuskulttuuritalo Toivo, Rosenlew-museo, Luontotalo Arkki, Porin taidemuseo, Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto ja Porin kaupungin koulutusvirasto.

Ilmoittautumiset 02.09. mennessä: mirja.ramstedt-salonen@pori.fi / 044 701 1119.

NÄYTTELYVIERAILUT JA OPASTUKSET KOULULAISRYHMILLE

Opasvaraus
Kouluryhmien opastusajat varataan museolehtorilta. Huomioi, että sopimuksen mukaan taidemuseoon pääsee tiistaista perjantaihin jo klo 8.00 alkaen! Varatulla opastuskierroksella liikutaan yhdessä ryhmässä. Opas ohjaa ryhmää ja rohkaisee keskusteluun näkemästään. Opettaja osallistuu näyttelyesittelyyn oppilaiden mukana ja huolehtii osaltaan työrauhan säilymisestä. Jos opettaja ei itse pääse paikalle, sovitaan asiasta museolehtorin kanssa. Pidetään kiinni sovituista ajoista! Opastus alkaa sovittuna kellonaikana. Mahdolliset peruutukset on tehtävä ajoissa.

Opettajan mahdollisuus
Opettajilla on mahdollisuus tutustua Porin taidemuseon näyttelyihin maksutta etukäteen, ennen luokan vierailua museossa. Opettajille järjestetään keväisin ja syksyin Porin museoiden yhteinen tiedotustilaisuus, jossa saa tietoa museoiden tarjonnasta kouluille. Taidemuseossa museolehtori on koulujen ja taidemuseon välinen yhteyshenkilö, joka vastaa kysymyksiin ja ottaa vastaan palautetta ja toiveita yhteistyömuodoista.

Ennen ja jälkeen museovierailun
Valmistautukaa museokäyntiin jo etukäteen mahdollisuuksien mukaan. Tutustukaa näyttelytiedotteisiin, näyttelyyn liittyvään materiaaliin Porin taidemuseon nettisivuilla ja lukekaa lehdistä näyttelyyn liittyviä artikkeleita. Keskustelkaa yhdessä siitä, millainen paikka museo on, minkälaista nähtävää ja tekemistä on tiedossa, ja kuinka taidemuseossa ollaan. Taidemuseokäynti sopii myös muille kuin taideaineiden tunneille. Näyttelyssä esiin nousevien aiheiden käsittelyä voidaan jatkaa eri oppitunneilla.

Taiteen ja yleisön kohtaaminen on prosessi, joka jatkuu vielä taidemuseosta poistumisen jälkeenkin. Näyttelyt herättävät usein kysymyksiä, ajatuksia ja tuntoja, joihin on hyvä palata ja keskustella yleisesti vierailun jälkeen koulussa.

NÄYTTELYIHIN LIITTYVÄT TYÖPAJAT
Taidemuseon ajankohtaisiin näyttelyihin liittyy usein työpajoja, joissa syvennytään näyttelyn teemaan omakohtaisen tekemisen kautta. Työpajoista tiedotetaan kouluille tapauskohtaisesti. Ajankohtaiset tiedot työpajoista löytyvät myös taidemuseon nettisivujen etusivulta ja kohdasta työpajat.

SÄHKÖISET INFOPAKETIT NÄYTTELYIHIN
Tulostettava infopaketti tukee näyttelyyn tutustumista ja antaa taustatietoa museokäynnin suunnitteluun. Paketti sisältää taustatietoa näyttelyyn sekä joskus myös tehtäviä ja kysymyksiä pohdittavaksi näyttelyssä sekä syventävään käsittelyyn koulussa. Opettaja voi valita paketista tehtäviä ja kysymyksiä, jotka soveltuvat omalle luokka-asteelle parhaiten. MG-peda esittelee taideteoksia ja taiteilijoita Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmasta. Etsi ja löydä!


NÄYTTELYT SYKSYLLÄ 2010


WHY DO YOU RESIST?VASTARINNAN MUOTOJA NYKYTAITEESSA
[11.06.2010 - 05.09.2010]
Halli/Siipi/Aula

Zbynek Baladran (CZE), Rebecca Bournigault (FRA), Thomas Galler (CH), Ion Grigorescu (ROU), Fabrice Gygi (CH), Thomas Hirschhorn (CH), IC-98 (FIN), Alexey Kallima (RUS), Jiri Kovanda (CZE), Martin Krenn (AUT), Kristina Leko (CRO), Lucas Lenglet (NED), Jérôme Leuba (CH), Gintaras Makarevicius (LTU), Bettina Pousttchi (GER), Oliver Ressler (AUT), Slaven Tolj (CRO), Mona Vatamanu (ROU) & Florin Tudor (CH), Costa Vece (CH)
Nuorempi taiteilijapolvi on jälleen viime vuosina alkanut analysoida vallankäytön rakenteita. Keskustelu vastarinnan muodoista on samalla noussut yhdeksi työskentelyn pääteemoista. Mutta mitä valta merkitsee tälle sukupolvelle? Varsin monet kohdistavat huomionsa valtiovaltaan ja sen järjestelmiin sekä yleisemmin poliittisiin virtauksiin, mutta myös globalisaation vaikutuksiin, rasistisiin käsityksiin tai maahanmuuton todellisuuteen. Näyttely soveltuu ensisijaisesti yläkoulun ja lukion luokille.

ÄLY JA TUNNE TASAPAINOSSA. HAUTALA - KIVIJÄRVI – OSIPOW MAIRE GULLICHSEN JA MODERNISMI -SARJA
[29.05.2010 - 05.09.2010]
PROJEKTIHUONE
Näyttelyn teemana on taide, jonka tavoitteena ei ole kuva. Lähtökohtana on ajatus, jonka mukaan taiteen tulisi pidättäytyä kaikesta esittävyydestä, joka viittaa sen itsensä ulkopuoliseen todellisuuteen.

NORTHERN IMAGINARY 3RD PART – PAIKALLINEN TIETO ON TOISENLAISTA GLOBALISAATIOTA
PATRICK HUSE
[17.09.2010 - 16.01.2011]
Halli, Siipi, Mediapiste, Aula
Norjalaisen kuvataiteilijan Patrick Husen (s.1948) näyttely on monitieteellinen projekti, jossa lähestytään pohjoisia alueita Kanadassa, Grönlannissa, Islannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.
Patrick Huse on toiminut aktiivisesti pohjoisilla arktisilla alueilla yli 25 vuoden ajan. Näyttelyprojektin taustan muodostaa paikallisten olojen tarkkailu ja teoreettinen tutkimus. Näyttely koostuu maalauksista, valokuvista, videoista, teksteistä ja painetusta materiaalista.

VIIVA! - PEDAGOGINEN NÄYTTELY MAIRE GULLICHSEN JA MODERNISMI
[17.09.2010 - 16.01.2011]
PROJEKTIHUONE
Näyttelyn huomion kohteena on eri välineillä piirretty viiva. Valoa ja varjoa tutkiva viiva. Figuurin piirtävä ääriviiva. Sommittelua tukeva, muotoja rajaava ja pinnan halkaiseva ankaran suora viiva. Etsauksen syövytetty tarkka viiva. Hiilen mustasta hienovaraiseen harmaaseen häipyvä viiva. Tussi, nestemäinen, nopea ja herkkä. Lyijykynän sävyjä tutkiva tiukka tai kevyesti juokseva viiva. Kuivaneulan raaputettu ja rosoinen piirto. Puupiirroksen rouhea jälki. Näyttely jatkaa Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelman teoksiin pohjautuvien pedagogisten näyttelyiden sarjaa.

MESSIAANINEN VISUAALISEN ETIIKAN TUTKIMUSKESKUS (MVET) JA JOHNNY AMORE: 7 FOR THE PRICE OF 1 – ACCUMMULATING VALUE -PERFORMANSSIESITYS
[01.10.2010 - 01.10.2010]
Messiaaninen Visuaalisen Etiikan Tutkimuskeskus (MVET) ja Johnny Amore (Saksa) toteuttivat helmikuussa 2010 7 for the price of 1 – Accummulating Value -esityssarjan Saksassa ja Alankomaissa. Kauppamatkan muodossa edennyt kiertue kulki Berliinistä Rotterdamiin saaden seitsemän esityksellistä toteutusta matkan varrella.
Kaupankäyntiä ja talouden toimintamekanismeja purkanut kokonaisuus huipentuu Porin taidemuseossa kiteyttäen performatiivisen taloustutkimuksen metodein saavutetut tulokset.
MVET:n ja Johnny Amoren aikaisempien projektien tapaan kyseessä ei ollut ainoastaan esityssarja, vaan tilaisuus kerätä tutkimusaineistoa jatkokäsittelyä varten ja päästä käytännössä koettelemaan teoreettisen tutkimuksen esille nostamia oletuksia. Lähtökohtana esityksille oli pyrkimys kasvattaa laskennallista alkupääomaa. Talouden ympärille kiertyvä nykytodellisuus oli selvästi jäänyt kaipaamaan helpon markkinakritiikin rinnalle otteeltaan objektiivista tutkimusta, joka antaisi sille mahdollisuuden perustella logiikkaansa.
Esityksen yhteydessä julkistetaan MVET:n ja Johnny Amoren julkaisu, joka on tuotettu yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun esitystaiteen linjan (Kankaanpää), Näyttelyvaihtokeskus FRAME:n ja Porin taidemuseon kanssa. Esitykseen on vapaa pääsy.
http://7for1.blogspot.com

PORI SCREENINGS:
OLIVER RESSLER (Itävalta)
[27.10.2010 - 06.11.2010]
Porin taidemuseo esittää syksyn aikana itävaltalaisen taiteilijan Oliver Resslerin elokuvia. Oliver Ressler (s.1970)on kansainvälisesti erittäin tunnettu videotaiteilija. Hän on vieraillut Suomessa ensimmäisen kerran keväällä 2009 mutta tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta kun hänen elokuviaan esitetään Suomessa. Oliver Ressler käsittelee teoksissaan erittäin ajankohtaisia teemoja kuten esimerkiksi globalisaatiota ja sitä vastustavia liikkeitä, demokratiaa ja vaihtoehtoisia sosiaalisia sekä taloudellisia malleja, rasismia ja maahanmuuttoa. Monet Resslerin teoksista ovat toteutettu yhteistyössä erilaisten ryhmien ja poliittisten aktivistien kanssa. Oliver Ressler oli mukana kahdella teoksellaan Porin taidemuseon kesänäyttelyssä Why do you resist? -Vastarinnan muotoja nykytaiteessa.

27.10.2010 klo 18.30
OLIVER RESSLER: WHAT IS DEMOCRACY?
Itävaltalaisen kuvataiteilijan Oliver Resslerin puheenvuoro, jossa hän esittelee elokuviaan. Taiteilijapuheenvuoro on englanninkielinen.

29.10.2010 klo 15.00
OLIVER RESSLER: WHAT IS DEMOCRACY? -ELOKUVA
(118 min., englanninkielinen tekstitys, 2009)

06.11.2010 klo 15.00
ZANNY BEGG & OLIVER RESSLER: WHAT WOULD IT MEAN TO WIN? –ELOKUVA
(40 min., englanninkielinen versio, 2008)

13.11.2010 klo 15.00
DARIO AZZELLINI & OLIVER RESSLER: COMUNA UNDER CONSTRUCTION –ELOKUVA
(94 min., alkuperäisversio on espanjankielinen, englanninkielinen tekstitys, 2010)