PORIN TAIDEMUSEO

Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Pääsymaksut 4 / 2 EUR. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 17 / 5 / 8,50 EUR.
Porin taidemuseossa käyvät Edenred, Epassi, Eazybreak, Smartum, Tyky+ ja Museokortti.

NÄYTTELY ON ESILLÄ AULAN YHTEYDESSÄ OLEVISSA NÄYTTELYTILOISSA. TAIDEMUSEON ISOT NÄYTTELYTILAT OVAT SULJETUT TULEVAN REMONTIN VUOKSI.


 


 

MARI KATAYAMA
21.1.2022–29.5.2022

 

Mari Katayaman taide ja elämä ovat kietoutuneet toisiinsa erottamattomasti. Katayamalla oli syntyessään raajojen epämuodostuma, minkä vuoksi hänen molemmat jalkansa amputoitiin hänen ollessaan yhdeksänvuotias. Päästyään 23-vuotiaana Tokion taidekouluun Katayama alkoi tutkia identiteetin muodostumista ihmisen kehon ja sisäisen maailman vuorovaikutuksessa. Taiteilija toteuttaa omakuvia, joissa hän esiintyy kameralle moninaisten taidokkaasti kirjailtujen esineiden, asusteiden ja koristeltujen tekoraajojen ympäröimänä kuin elävänä veistoksena.

 

Käyttämällä omaa kehoaan erilaisuutta ja identiteettiä koskevien representaatioiden alustana Katayama tutkii jännitteitä ruumiillisten kokemusten ja kehoon liittyvien normatiivisten odotusten välillä. Omakuvissaan taiteilija esiintyy erilaisissa yksityisissä tiloissa, mutta myös liikkumassa ulkona kaupungilla tai merenrannalla. Osa taiteilijan käyttämistä proteeseista on toiminnallisia, toiset puolestaan koristeellisia lisukkeita, joilla hän luo keholleen jatkuvasti muuntuvia ilmenemismuotoja. Teoksillaan Katayama haastaa käsityksiä vammaisuudesta ja kauneudesta. Korkokenkäprojektillaan Katayama haluaa laajentaa vammaisten valinnanvapautta tarjoamalla amputoiduille räätälöityjä korkokenkäproteeseja, joita nämä voivat käyttää lavalla esiintyessään vaikkapa laulajana, mallina tai puhujana.

 

Katayaman teokset ilmaisevat kauneuden ja täydellisyyden ideaa, joka on taiteilijalle läsnä jokaisessa kehossa ja kaikissa ihmiskehon variaatioissa ja mutaatioissa. Katayaman töissä onkin selvä emansipatorinen sävy. Porin taidemuseon näyttely on intensiivinen ja tiivis johdatus Katayaman valokuvataiteelliseen tuotantoon ja samalla taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

 

Kuraattorit: Luigi Fassi ja Anni Venäläinen

 

 

Mari Katayama
s. 1987 Gunma, Japani

Katayaman tärkeimpiin näyttelyihin lukeutuvat, "leave-taking" (Akio Nagasawa Gallery, Tokio, Japani, 2021), "Home Again" (Maison Européenne de la Photographie, Pariisi, Ranska, 2021), “58. Venetsian biennaali 2019” (Giardini and Arsenale, Venice, Italy), “Broken Heart” (White Rainbow, Lontoo, 2019), “Photographs of Innocence and of Experience-Contemporary Japanese Photography vol.14” (Tokyo Photographic Art Museum, Tokio, 2017), “On the way home” (The Museum of Modern Art, Gunma, 2017), “Roppongi Crossing - My body, your voice” (Mori Art Museum, Tokio, 2016), “Aichi Triennale 2013” (Nayabashi, Aichi), etc. Taiteilijan teoksia on kokoelmissa Collection Antoine de Galbert (Pariisi, Ranska), Mori Art Museum (Tokio, Japani), Arts Maebashi (Gunma, Japani) ja Tokio Photographic Art Museum (Tokio, Japani). Hänelle on myönnetty palkintoja, kuten Encouraging Prize of Gunma Biennale for Young Artists vuonna 2005, Grand Prix of Art Award Tokyo Marunouchi vuonna 2012, Higashikawa Award for The New Photographer category vuonna 2019 ja Kimura Ihei Award vuonna 2020. Tärkeimpiä taiteilijat tuotantoa esittelevät julkaisut ovat "Mother River Homing" (Akio Nagasawa Publishing, 2021) ja "GIFT" (United Vagabonds, 2019).

 

 

 

 

Kuvayksityiskohdat:
Mari Katayama © Mari Katayama courtesy of Akio Nagasawa Gallery

 

Galleria AKIO NAGASAWA -logo

 

 

 

Mari Katayaman haastattelu taidemuseon YouTube-kanavalla

 

Tutustu taiteilijaan. Mari Katayaman videohaastattelu taiteilijan työhuoneella Japanissa.

 

Mari Katayaman valokuvat ovat ihastuttaneet Porin taidemuseon näyttelyssä kevään 2022 ajan. Puhuttelevissa valokuvissa Katayaman taide ja elämä ovat kietoutuneet toisiinsa erottamattomasti.

 

Näyttelyn kuraattori Luigi Fassi ja taidemuseonjohtaja Anni Venäläinen tapasivat Mari Katayaman nettiyhteyden välityksellä taiteilijan työhuoneella Japanissa. Videohaastattelussa Katayama kertoo valokuviensa synnystä, kuvissa esiin tuomistaan materiaaleista ja yksityiskohtien runsaudesta, käsityötaitojen ja perinteiden merkityksestä. Katsojat pääsevät myös kurkistamaan taiteilijan työhuoneeseen.

 

Haastattelu on toteutettu yhteistyössä Akio Nagasawan gallerian kanssa. Video on tekstitetty suomeksi ja englanniksi.

Katso haastattelu täältä.

 

 


Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080 (taidemuseon aukioloaikojen mukaisesti tai ti–su klo 11–18, ke klo 11–20)
taidemuseo@pori.fi

Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.

Turvallisuussuunnitelma (AVI)

Saavutettavuusseloste
Tietoa evästeistä

 


©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo