Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Pääsymaksut 4 / 2 EUR. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Porin taidemuseossa käyvät Edenred, Epassi, Eazybreak, Smartum, Tyky+ ja Museokortti.

Isot näyttelysalit Halli ja Siipi ovat remontin vuoksi poissa käytöstä.
Näyttelyitä järjestetään aulan yhteydessä olevissa näyttelytiloissa.

TOMASO DE LUCA
A Week’s Notice – Yhden viikon irtisanomisaika
Projektihuone 22.10.2021–02.01.2022

Kuraattorit: Luigi Fassi ja Anni Venäläinen

Kolmikanavaisessa video- ja ääni-installaatiossa A Week’s Notice [Yhden viikon irtisanomisaika] nähdään leijuvia ja huojuvia rakennusten pienoismalleja. Rakennukset ovat tuttuja arkkitehtuurin historiasta, osa elokuvista lainattuja, jotkut taiteilijan omassa elämässä merkityksellisiä paikkoja. Teos on oodi arkkitehtuurin hajoamistilalle. Se etsii epävakaudesta kauneutta ja pyrkii synnyttämään traumoista jotain uutta. Teoksen lähtökohtana on synkkä tarina 1980- ja 1990-lukujen AIDS-kriisin aiheuttamista kuolemista. Niiden seurauksena homoseksuaalien yhteisöt katosivat suurkaupunkien, kuten San Franciscon naapurustoista ja alueet keskiluokkaistuivat. Kiinteistöalan toimijoille kuolleiden asunnot tarjosivat bisnesmahdollisuuksia: asunnot tyhjennettiin huonekaluista ja henkilökohtaisesta omaisuudesta ja myytiin terveemmille ja varakkaammille asukkaille. De Luca kuvaa pienoismallien kautta homoyhteisössä tilanteessa vallinnutta kauhuntunnetta. Toisaalta teoksessa menettämisen tunne ja epävarmuus tulevasta korvautuvat symbolisella jälleenrakentamisella. Taiteilija kertoo, että Yhden viikon irtisanomisaika on vastavoima monumentaalisuudelle ja pysähtyneisyydelle. Se on lähes riemukas vastaveto maailmanlopun tunnelmille, joita HLBTQ+-yhteisö joutui kokemaan.

Tomaso De Luca on ensisijaisesti kuvanveistäjä. Hänen käyttämistään tekniikoista kuitenkin ryöpsähtää esiin poliittinen diskurssi, jonka ytimessä ovat kehon, historian, maiseman ja tilan käsitteet.

Kaikkien De Lucan teosten taustalla on eloonjäämisen eetos: niukkuudesta nousee ketterä ja vallankumouksellinen ajattelutapa, joka sanelee niin materiaalien, muotojen kuin välineenkin valinnan. Järkeen perustuvan vertikaalisen ajattelun hyläten De Luca syventyy antilogiikkaan ja kielen sekä tilan tutkimattomiin halkeamiin, joista avautuu tie empatiaan ja tunteisiin elämän ja päätösten määrittäjänä.

Tällä tavoin Tomaso De Luca projisoi henkilökohtaisia ja intiimejä aiheita laajempiin yhteyksiin kuten sukupuolierojen tai vähemmistöjen aseman pohdintaan ja johtaa näistä laajoja, yleismaailmallisia teemoja.

Tomaso De Luca on syntynyt vuonna 1988 Veronassa. Hän asuu ja työskentelee Berliinissä. Teos A Week’s Notice voitti vuoden 2020 Maxxi Bvlgari -taidepalkinnon.

Still-kuvat:

Tomaso De Luca, A Week’s Notice, 2020
three channels video and sound installation, color, sound, total length 60’00”, video still
The work has been made with the support of Fondazione MAXXI and BVLGARI

Installaatiokuva:

Tomaso De Luca, A Week’s Notice, 2020
three channels video and sound installation, color, sound, total length 60’00”
installation view at MAXXI, Rome
The work has been made with the support of Fondazione MAXXI and BVLGARI
Photo Credits Giorgio Benni

Aikataulumuutokset mahdollisia!

p. +358 44 701 1080 (taidemuseon aukioloaikojen mukaisesti tai ti–su klo 11–18, ke klo 11–20)

Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.

Turvallisuusohjeet koronaviruksen aikana
Saavutettavuusseloste