Tulostettu taidekokemus
– Robotiikka Akatemia yhteistyökumppanina


Porin taidemuseon, Satakunnan ammattikorkeakoulun Robotiikka Akatemian ja Satakunnan Näkövammaiset ry:n yhteistyönä toteutetussa projektissa tutkittiin uudenlaisia taiteen saavutettavuuden ulottuvuuksia 3D-tekniikkaa hyödyntämällä. Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmaan kuuluva Carl-Gustaf Liliuksen pronssiveistos Sarjasta “Linnunsiipinen nainen” (1966) sai kosketeltavan muodon 3D-tulosteena. Tuloste valmistettiin Robotiikka Akatemian opiskelijatyönä.

Eri menetelmillä skannatuista 3D-malleista tulostettiin ensin koevedoksia. Projektin konsultteina toimineet näkövammaiset tunnustelivat alkuperäistä veistosta hansikkain ja vertasivat sen tuntua koevedoksiin. Tulostuksen tavoitteena oli pyrkiä toistamaan veistoksen muodon lisäksi sen yksityiskohtaista pintastruktuuria ja tuntumaa.

PLA-muovista valmistettu 3D-tuloste on alkuperäistä veistosta hieman pienempi. Se kestää koskettelua ja tarjoaa mahdollisuuden taiteen moniaistiseen kokemiseen. Veistoksen tulostamiseen pyydettiin lupa Kuvastolta ja taiteilijan perikunnalta. Tuloste jää osaksi Porin taidemuseon pedagogista käyttökokoelmaa.


Projektin työryhmä / Project team:
Markus Virtanen, Atte Ali-Hokka, Toni Seessalo | Robotiikka Akatemia, Satakunnan ammattikorkeakoulu /
Robotics Academy, Satakunta University of Applied Sciences
Tinni Koli, Tuija Niittyranta-Heurlin, Pauli Viertonen | Satakunnan Näkövammaiset ry
(Satakunta association for the visually impaired)
Jasmin Lehtiniemi | Porin taidemuseo / Pori Art Museum