Liput: 8 / 3 / 4 EUR, Perhelippu 16 EUR. Alle 18 v. vapaa pääsy viikonloppuina ja pyhinä.
Porin taidemuseossa käyvät Smartum liikunta- ja kulttuurisetelit, SmartumPay-mobiilimaksu sekä Museokortti.

Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek
– Abstraktion varhaiset muodot Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmassa
20.03.2020 – 30.08.2020
Projektihuone

Kuraattorit: Anni Saisto ja Kati Kunnas-Holmström

Tutkimuksellinen näyttely tarkastelee Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmaa Galerie Artekin 1950-luvun näyttelytoiminnan ja sieltä tehtyjen taidehankintojen kautta. Toisena teemana on Alvar Aallon kuvataiteen teosten ja arkkitehtonisten suunnitelmien välinen suhde. Näyttely avaa näkökulmia 1930–50-lukujen Suomeen, jossa ei-esittävä taide mursi vakiintuneita taideihanteita.

Alvar Aalto ja kuvataiteet

Maire Gullichsen (1907–1990) lukeutuu vuonna 1935 toimintansa aloittaneen taideteollisuusliike Artekin (https://www.artek.fi/fi/yritys/tarinamme) perustajajäseniin yhdessä arkkitehti Alvar Aallon (1898–1976) kanssa. Näyttely esittelee taidesäätiön kokoelmaan kuuluvia Aallon kuvataiteen teoksia. Ne kertovat arkkitehdin tavasta työstää ideoita muotoilemalla puuta, piirtämällä ja maalaamalla. Teosten kautta avautuu näkymiä Aallon uran eri vaiheisiin, kuten uraauurtavaan Kokemäenjokilaakson aluesuunnitemaan.

Galerie Artek – ennakkoluuloton edelläkävijä

Galerie Artek oli Helsingissä toiminut, arvostettu taidegalleria joka esitteli kuvataiteen uusimpia virtauksia Suomesta ja ulkomailta. Galleria toimi aluksi osana Artekia, ja vuonna 1950 se itsenäistyi omaksi yhtiökseen. Galerie Artekin toiminnan generaattori oli taidemaailman vaikuttaja Maire Gullichsen. Hänen tiedetään hankkineen teoksia Galerie Artekin näyttelyistä. Arkistotutkimuksen avulla on nyt selvitetty taidesäätiön kokoelman teosten yhteyksiä gallerian 1950-luvun näyttelytoimintaan.

Abstraktion varhaiset muodot

Alvar Aallon luonnosta inspiroitunut muotoilu ja arkkitehtuuri tekivät jo 1930-luvulla kansainvälisen läpimurron. Aalto teki tuolloin osana suunnittelutyötä täysin abstrakteja kuvataiteen teoksia. Hänestä kehkeytyi tärkeä henkilö modernisoituvan Suomen identiteetille, kun taas kansainvälisesti verkostoituneet ja abstraktia ilmaisua kokeilleet taidemaalarit koettiin epäkansallisiksi. Monille nuorille taiteilijoille Galerie Artek oli tärkeä paikka, jossa he saattoivat esitellä teoksiaan ensimmäistä kertaa.

Näyttelyn taiteilijat ovat Alvar Aalto, Lars-Gunnar Nordström, Edgard Pillet, Tyko Sallinen, Rolf Sandqvist, Per Stenius ja Sam Vanni. Näyttelykokonaisuutta rikastavat harvinaislaatuiset video- ja arkistoaineistot, AD HOC – Kristian ja Kirsi Gullichsenin kokoelman teokset ja Alvar Aalto -museon kokoelmasta lainattu, Edgard Pillet'n Artekille suunnittelema tuoli.

Näyttely on osa ALVAR AALTO -viikon ohjelmaa 22.–30.8.2020. www.alvaraalto.fi/alvaraaltoviikko

Oheisohjelma: OHJELMASSA MUUTOKSIA!

Senioripäivä 25.03. kello 14 (peruttu)| tutkimuspalveluiden intendentti Anni Saisto: Maire Gullichsen taideostoksilla Galerie Artekissa 1950-luvulla

Arjen optimistit -luento (22.04. siirretty) 19.08. kello 18.30 | FM Mari Murtoniemi, museoamanuenssi, Alvar Aalto -museo