Liput: 8 / 3 / 4 EUR, Perhelippu 16 EUR. Alle 18 v. vapaa pääsy viikonloppuina ja pyhinä.
Porin taidemuseossa käyvät Smartum liikunta- ja kulttuurisetelit, SmartumPay-mobiilimaksu sekä Museokortti.

Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek
– Abstraktion varhaiset muodot Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmassa
20.03.2020 – 30.08.2020
Projektihuone

Kuraattorit: Anni Saisto ja Kati Kunnas-Holmström

Tutkimuksellinen näyttely avaa näkökulmia 1930–50-lukujen Suomeen, jossa abstrakti taide eri muodoissaan mursi vakiintuneita estetiikan normeja. Alvar Aallon (1898–1976) luonnosta inspiroitunut muotoilu ja arkkitehtuuri tekivät jo 1930-luvulla kansainvälisen läpimurron, ja Aallosta kehkeytyi tärkeä henkilö modernisoituvan kansakunnan identiteetille. Samalla ulkomailla verkostoituneet ja abstraktia ilmaisua kokeilleet taidemaalarit koettiin epäkansallisiksi. Sittemmin heidän edustamastaan taidesuuntauksesta, konkretismista, tuli suomalaisen kuvataiteen valtavirtaa.

Taidemaailman vaikuttaja, professori Maire Gullichsen (1907–1990) toimi aktiivisesti näiden taidemuotojen keskeisissä välityskanavissa: taideteollisuusliike Artekissa ja rohkeasta näyttelylinjastaan tunnetussa Galerie Artekissa. Gullichsenin tiedetään hankkineen taideteoksia Galerie Artekin näyttelyistä, ja arkistotutkimuksen avulla on selvitetty Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelman teosten yhteyksiä niihin. Esiteltäviin taiteilijoihin lukeutuvat mm. Lars-Gunnar Nordström, Sam Vanni, Rolf Sandqvist ja Edgard Pillet.

Aallon kuvataiteen teokset taidesäätiön kokoelmassa kertovat arkkitehdin uran eri vaiheista ja hänen tavastaan työstää ideoita muotoilemalla puuta, piirtämällä ja maalaamalla. Siten syntyy kuva Aallon abstraktien teosten ja arkkitehtonisten suunnitelmien välisestä suhteesta. Näyttelykokonaisuutta rikastavat harvinaislaatuiset video- ja arkistoaineistot, AD HOC – Kristian ja Kirsi Gullichsenin taidekokoelman teokset ja Alvar Aalto -museon kokoelmasta lainattu, taiteilija Edgard Pillet'n Artekille suunnittelema tuoli.

Alvar Aalto, Satakunta (Satakunnan synteesi), 1939
32 x 33,5 cm, öljy, pahvi