Liput: 8 / 3 / 4 EUR, Perhelippu 16 EUR. Alle 18 v. vapaa pääsy viikonloppuina ja pyhinä.
Porin taidemuseossa käyvät Edenred-virikeseteli, Edenred-kortit, MyEdenred-sovellus, Smartum liikunta- ja kulttuuriseteli, Smartum Pay-mobiilimaksu ja Museokortti.

Build-up
Jenni Yppärilä
20.03.2020 – 27.09.2020
MEDIApiste

Jenni Yppärilä yhdistää teoksissaan maalausta ja kuvanveistoa. Hän on vuodesta 2012 asti dokumentoinut Suomessa ja eri maissa havainnoimaansa rakennettua ympäristöä kolmiulotteisen maalauksen muodossa. Yppärilän kiinnostus rakennuksiin on ensisijaisesti sosiologinen; rakennukset ilmentävät hänelle elettyä historiaa ja nykyisyyttä, yhteiskunnan arvoja ja muutosta sekä yksilön sosiaalista ympäristöä. Irrotettuna ympäristöstään rakennukset muuttuvat ohikulun paikoista kohteiksi, joita voi tarkastella yhteiskunnan ja siellä asuvan ihmisen muotokuvina.

Build-up on teos, joka pohtii kasautumista. Se ottaa uudenlaisen, aikaisempaa monumentaalisemman ja tilallisemman askeleen taiteilijan tuotannossa. Yksittäisten rakennusten sijaan teoksessa nähdään joukko yhteen kiinnittyneitä fasadeja. Yppärilän työskentelytapaan kuuluu rakennusten valokuvaaminen niiden todellisissa sijainneissa. Vuosien varrella tätä dokumentaatiota on kertynyt tuhansia kuvia, josta taiteilija on kerännyt otannan teokseen. Build-up käsittelee niin Yppärilän oman tekemisen ja materiaalin kasautumista kuin yhteiskunnan ja yksilöiden kiihtyvää kuormituksen lisääntymistä. Vaikka teoksessa nähdään halkeamispiste ja viittauksia ylikuormittumiseen, tunnelma pyrkii lempeyteen ja toivoon. Teosta voi vallan hyvin katsoa myös kokoelmana rakennuksia, joihin elämä on jättänyt jälkiä.

Jenni Yppärilä (s.1980, Oulainen) on Aalto-yliopistosta vuonna 2010 valmistunut kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen tuotantoaan kuuluu mm. Kiasman, Oulun taidemuseon, Porin taidemuseon, Tampereen taidemuseon ja Turun taidemuseon kokoelmiin.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus Uusimaa.

Kuvat: Leena Ylä-Lyly ja
Erkki Valli-Jaakola, Porin taidemuseo