Liput: 8 / 3 / 4 EUR, Perhelippu 16 EUR. Alle 18 v. vapaa pääsy viikonloppuina ja pyhinä.
Porin taidemuseossa käyvät Smartum liikunta- ja kulttuurisetelit, SmartumPay-mobiilimaksu sekä Museokortti.

Build-up
Jenni Yppärilä
20.03.2020 – 30.08.2020
MEDIApiste

Jenni Yppärilä  työskentelee maalauksen ja kuvanveiston välimaastossa. Hän on dokumentoinut vuodesta 2012 asti rakennettua ympäristöä niin suomesta kuin muualta maailmaa kolmiulotteisen maalauksen muodossa. Yppärilän kiinnostus rakennuksiin on ensisijaisesti sosiologinen; rakennukset ilmentävät hänelle elettyä historiaa ja nykyisyyttä, yhteiskunnan arvoja ja muutosta sekä yksilön sosiaalista ympäristöä. Irrotettuna ympäristöstään rakennukset muuttuvat ohikulun paikoista kohteiksi, joita voi tarkastella yhteiskunnan ja siellä asuvan ihmisen muotokuvina.

Build-up on teos, joka pohtii kasautumista. Teos ottaa uudenlaisen, aikaisempaa monumentaalisemman ja tilallisemman askeleen taiteilijan tuotannossa. Yksittäisten rakennusten sijaan teoksessa nähdään joukko yhteen kiinnittyneitä fasadeja. Yppärilän työskentelytapaan kuuluu teoskohteidensa rakennusten valokuvaaminen niiden todellisissa sijainneissa. Vuosien varrella tätä dokumentaatiota on kertynyt tuhansia kuvia, josta taiteilija on kerännyt otannan teokseen. Build-up käsittelee niin taiteilijan oman tekemisen ja materiaalin kasautumista kuin yhteiskunnan ja yksilöiden kiihtyvää kuormituksen lisääntymistä. Vaikka teoksessa nähdään halkeamispiste ja viittauksia ylikuormittumiseen, teoksen tunnelma pyrkii lempeyteen ja toivoon. Teosta voi vallan hyvin katsoa myös kokoelmana rakennuksia, joihin elämä on jättänyt jälkiä

Jenni Yppärilä (s.1980, Oulainen) on Aalto-yliopistosta vuonna 2010 valmistunut kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen tuotantoaan kuuluu mm. Kiasman, Oulun taidemuseon, Porin taidemuseon, Tampereen taidemuseon ja Turun taidemuseon kokoelmiin.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus Uusimaa.

Kuvat: Leena Ylä-Lyly