PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Liput: 8 / 3 / 4 EUR, Perhelippu 16 EUR. Alle 18 v. vapaa pääsy viikonloppuina ja pyhinä.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 17 / 5 / 8,50 EUR.
Porin taidemuseossa käyvät Smartum liikunta- ja kulttuurisetelit, SmartumPay-mobiilimaksu sekä Museokortti.


 
LONG FAREWELLS – PITKIÄ JÄÄHYVÄISIÄ
OLA VASILJEVA
20.03.2020 – 30.08.2020
Halli

 

 

Ola Vasiljevalle Porin taidemuseo näyttäytyy ennen kaikkea museorakennuksen historian kautta. Entisenä vaakahuoneena rakennus on liittynyt toiminnallisesti aina kauttakulkuun, mittaamiseen ja arviointiin. Se oli kauttakulun rajapinta, jossa tavarat pysähtyivät hetkeksi tullakseen nähdyksi ja arvioiduksi.

 

Tässä liminaalitilassa Vasiljevan teokset ovat ohikulkijoita, ikään kuin nekin osallistuisivat vastaavanlaiseen siirtymään. Niin uusia kuin vanhojakin teoksia sisältävässä näyttelyssä esineet, materiaalit ja mediat kerrostuvat monin eri tavoin heijastaen taiteilijan pitkäaikaista kiinnostusta esittämisen ja kulissien takaisen väliseen suhteeseen, jonka osapuolina ovat nähtäväksi asetettu ja pois näkyviltä tarkoitettu eli kätketty. Tämän suhteen esittämisessä taiteilijan välineitä ovat esimerkiksi valkokangas, verhot, pukuhuone, rekvisiitta, puvustus ja työkalut, jotka kaikki toimivat myös kuin kynnys tai kalvo, jossain käyttötarkoituksen ja rituaalin, jäljittelyn ja fiktion välimaastossa. Museoksi muuttunut välitila soveltuu kuin luonnostaan tämän esittämiseen kokonaisvaltaisena ympäristönä, johon kuuluu niin piirustuksia, veistoksia, tekstiileitä, keramiikkaa, kirjoitusta kuin videota ja laulua.

 

 

BIO


Ola Vasiljeva lainaa hetkiä historiasta, kirjallisuudesta ja vastakulttuuriliikkeistä ja luo niistä kuvitteellisia ympäristöjä, joissa yhdistyvät kuvanveisto, piirtäminen ja löydetyt esineet.
Installaatioiden esineistö ja esillepano ovat monesti eläviä ja sotkuisia ikään kuin ne edustaisivat kulisseissa lymyileviä hahmoja, joiden olemassaolosta ne todistavat. Teokset ovat ikään kuin lavasteita näytöksen väliajalla, tiloja joihin on ripoteltu vihjeitä näkymättömistä esityksistä ja hämärästä ja usein absurdista toiminnasta.

 

Vasiljeva on viimeaikaisissa teoksissaan käsitellyt tiedon tuottamiseen liittyviä teemoja kuten projektissa Jargot, joka edusti nonsensen voittoa maalaisjärjestä, ja University, jonka keskiössä olivat antipedagogiset kokeet ja tottelemattomat rakenteet.
Hänen viimeisimmät teoksensa Haus Der F. ja N’attendons pas M.Lapatine ovat lähestymistavoiltaan erilaisia, mutta molemmat käsittelevät hierarkian, siirtymisen ja unohtamisen kysymyksiä.


Vasiljevan taiteen keskeisiä elementtejä ovat yhteiskuntaa peilaavat instituutiot kuten teatteri, museo ja akatemia, mutta hänen teoksensa eivät koskaan käsittele niitä sellaisenaan. Niissä on kyse pikemminkin instituutioiden kulisseista, taustaoletuksista, sisäisestä infrastruktuurista ja hajoamistuotteista, unohdetuista historioista.

 

Ola Vasiljeva (s. 1981 Latviassa) elää ja työskentelee Alankomaissa.
Hänen viimeaikaisia yksityisnäyttelyitään ovat olleet N'attendons pas M. Lapatine Galerie Antoine Levissä Pariisissa (2019); Haus der F. Kaiser Wilhelm -museossa Krefeldissä (2019); Song and Love (yhdessä Matthew Lutz-Kinoyn kanssa), Indipendenzassa Roomassa (2018); The Decline of the Showpieces Grazer Kunstvereinissä Grazissa (2017); Zefiro Torna Centre d'art contemporain Passerellessa Brestissä (2017).

 

 

Images:

1. Ola Vasiljeva, “Ivan The Son of Bear”, installation view at Indipendenza Roma, 2018 (photo by Giorgio Benni)
2. Ola Vasiljeva ,“Alcohol Inky Cap”, installation view at Indipendenza Roma, 2018 (photo by Giorgio Benni)
3. Ola Vasiljeva, “Haus der F.” installation view at Kaiser Wilhelm Museum, 2019, (photo by Dirk Rose)

 

 

Kiitokset:

 

 

 

 

 

                

Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080
taidemuseo@pori.fi

Tietosuoja.
Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet ovat osoitteessa:
https://www.pori.fi/pori-tieto/tietosuoja/

Sivustolla on lomake, jolla rekisteröidyt voivat tehdä tietopyynnön heitä koskevista, rekisteriin tallennetuista tiedoista.

 


©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo