PORIN TAIDEMUSEO

Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Pääsymaksut 4 / 2 EUR. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 17 / 5 / 8,50 EUR.
Porin taidemuseossa käyvät Edenred, Epassi, Eazybreak, Smartum, Tyky+ ja Museokortti.

Taidemuseon isot näyttelytilat ovat poissa käytöstä tulevan remontin vuoksi. Vajiko Chachkhianin näyttely on esillä aulan yhteydessä olevissa näyttelytiloissa.

 
Leena Pukki
TÄYDELLISYYTTÄ ETSIMÄSSÄ 2017–2019
20.08.2019 – 20.10.2019
RAPPU

 

Stop motion- animaatio
16 min. 25 sek.

 

In a Search of Perfection- Täydellisyyttä etsimässä on vaha-animaatio, jonka aiheena ovat kauneuskäsitys ja kehon muokkaus. Teos visualisoin kauneusihannetta plastiikkakirurgien haastatteluiden ja animaation avulla.

 

"Yritin animaation avulla selvittää, minkälaiset ovat täydelliset kasvot, joihin erilaisia kasvoja vertaillaan. Animaatiota varten olen tehnyt muovailuvahakopion omasta päästäni, jota muovailen plastiikkakirurgien kommenttien mukaisesti.

 

Animaation ääniraita koostuu otteista neljän plastiikkakirurgin nauhoitetuista haastatteluista. Kysyin heiltä mitä kasvoilleni täytyisi tehdä, jotta ne saisi heidän mielestään paremmin vastaamaan kauneusihannetta. Animaatiossa kuvaan oman pääni muovailuvahakopion muovautumista kauneusihannetta vastaavaksi ääniraidan kommentteja mukaillen.

 

Usein kauneusihanteesta poikkeavat piirteet koetaan epänormaaleina poikkeavuuksina, joita täytyy korjata. Mitkä piirteet tekevät kasvoista rumat tai kauniit ja mitkä ovat toivottuja, ei-toivottuja tai normaaleja? Mihin pyrimme, kun pyrimme kohti parempaa ulkonäköä? Onko normaalius kauneusihannetta vastaavaa ulkonäköä? Syvänä teemana animaatiossa on naisten esineellistämisen, itsensä esineellistämisen, henkilöbrändäyksen ja äärimmäisen yksilöllisyyden kritiikki.

 

Teoreettisena lähtökohtana teokselle olen käyttänyt muun muassa kulttuuriantropologi Taina Kinnusen teosta Lihaan leikattu kauneus. Kinnusen tutkimat kauneusleikkauspotilaat mainitsivat tärkeimmäksi motiivikseen leikkaukselle normaalin ulkonäön tavoittelun. He siis kokivat kärsivänsä jostakin epänormaalista ulkonäössään (Kinnunen 2008, 31-33).

 

Kinnunen toteaa vallitsevan kauneusihanteen olevan yhtä kuin nuoruus, eli siis selvästi vanhuus koettiin epänormaalina. Kinnunen nostaa esille aikakäsityksen muuttumisen: suhde vanhenemiseen eli aikaan sinällään muuttui teollistumisen myötä ja vanhuuteen liittyvä elämänkokemus itseisarvona ja sosiaalisen aseman perustana menetti merkitystään. Vanhenevaa ruumista alettiin sietää yhä huonommin. (Kinnunen 2008, 86-87) Hän mainitsee myös, että esteettisellä kirurgialla on usein tarve häivyttää etniset piirteet (Kinnunen 2008, 3379)."

- Leena Pukki

 

LÄHTEET:
Kinnunen, Taina 2008. Lihaan leikattu kauneus: Kosmeettisen kirurgian ruumiillistuneet merkitykset. Gaudeamus, Helsinki.

 

 

Biografia
Leena Pukki (s.1984) on kuvataiteilija, joka on kiinnostunut kulttuurisista hegemonioista, lajienvälisistä suhteista, historiasta, utopioista, tunteista ja valtasuhteista. Pukin tekniikat vaihtelevat suurikokoisista seinämaalauksista mediataiteeseen ja päälle puettaviin taideteoksiin. Hän työskentelee usein julkisessa tilassa, yhdistellen taidetta myös aktivismiin.
Pukki Suomea Venetsian biennaalissa 2019 edustavan Miracle Workers- kollektiivin jäsen sekä Route Couture- taiteilijaryhmän jäsen. Venetsian biennaalin lisäksi hänen teoksiaan on esitelty esimerkiksi Nuoret 2019- näyttelyssä Helsingin Taidehallissa, MUU- galleriassa ja Galleria Huudossa Helsingissä sekä Suomen käsityön museon galleriassa Jyväskylässä. Pukin seinämaalauksia voi nähdä muun muassa Malminkartanon asemalla Helsingissä, Art Villa Garikulassa Georgiassa sekä Kempeleen kevyenliikenteenväylä baanan varrella.
Pukki valmistui Aalto-yliopiston Kuvataiteiden maisteriohjelmasta vuonna 2015 ja Lahden Taideinstituutista vuonna 2007. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.

 

Lisätietoja:
www.leenapukki.com
https://www.instagram.com/leenapukki/
http://routecouture.org

 

 

 

 

 

 

 


Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080 (taidemuseon aukioloaikojen mukaisesti tai ti–su klo 11–18, ke klo 11–20)
taidemuseo@pori.fi

Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.

Turvallisuussuunnitelma (AVI)

Saavutettavuusseloste
Tietoa evästeistä

 


©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo