Liput: 7 / 2,5 / 3,5 EUR, Perhelippu 14 EUR.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 15 / 5 / 7,50 EUR.

Be Fragile! Be Brave! – Hauraus on urheutta
20.09.2019 – 23.02.2020
Halli, Siipi, MEDIApiste

Taiteilijat: Melanie Bonajo, Liisa Hirsch, Anu Põder, Alina Szapocznikow, Iza Tarasewicz
Kuraattori: Rebeka Põldsam
Näyttelyarkkitehtuuri: Maarja Kask & Neeme Külm

Be Fragile! Be Brave! – Hauraus on urheutta -näyttely on jatkoa taidemuseo Kumussa, Tallinnassa vuonna 2017 nähdylle näyttelylle, joka tarkasteli virolaisen taiteilijan Anu Põderin (1947–2013) veistoksia ja installaatioita uudenlaisessa historiallisessa ja temaattisessa yhteydessä. Põder ei koskaan lakannut tutkimasta, millainen on naisen suhde lähipiiriin lapsuuden kodin, työn, seksuaalisuuden tai perheen kontekstissa. Hän käytti teoksissaan hauraita materiaaleja, kuten vahaa, saippuaa, tekstiiliä, kipsiä ja suklaata, keskittyen intiimeihin omaa elämänpiiriään käsitteleviin aiheisiin, vastakohtana Neuvostoliitossa ja itsenäisessä Virossa virallisesti hyväksytyille suurille kertomuksille ja ikuisesti säilyville materiaaleille.

Nämä teemat ja samankaltainen tapa käyttää materiaaleja nousevat esiin eri tavoin näyttelyn taiteilijoiden teoksissa. Näyttelyssä on mukana varhaisia ja harvinaisia pronssiveistoksia puolalaiselta kuvanveistäjältä Alina Szapocznikowilta (1926–1973), laaja tilateos Iza Tarasewiczilta (s.1981) ja ääniteos virolaiselta säveltäjältä Liisa Hirschiltä (s. 1984). Hollantilaisen taiteilijan Melanie Bonajon (s. 1978) video­installaatiossa Night Soil – Nocturnal Gardening (2016) tutustutaan neljän epätavanomaisia ratkaisuja löytäneen naisen kautta poliittisesti kantaaottavaan radikaaliin maatalouteen.

Näyttelyn yhteistyökumppanit: Eesti Kunstimuuseum, Tartu ­Kunstimuuseum, Muzeum Sztuki, Łódź sekä Iza Tarasewicz Studio, Anu Põderin perhe ja AKINCI Gallery, Salto Architects ja Valge Kuup OÜ.
Tukijat: Viron suurlähetystö, Puolan suurlähetystö ja Tuglas-seura

Images:

Anu Põder: Composition with a Torso and Child’s Hands (1986), EKM Stanislav Stepaško

Iza Tarasewich: The Means, the Milieu, 2017

Anu Põder: Worn Ornament, 2008, Yksityiskokoelma / Private collection

Alina Szapocznikow: First Love, 1954 | Difficult Age, 1956, Museum Sztuki, Łódź / Courtesy of Museum Sztuki, Łódź

Anu Põder: Screen, 2007, Yksityiskokoelma / Private collection

Melanie Bonajo: Night Soil - Nocturnal Gardening, 2016, 49:47min,
Katsomoinstallaation suunnittelu yhteistyössä Théo Demans kanssa / Viewing installation in collaboration with Théo Demans. Taiteilijan ja AKINCIn omistuksessa / Courtesy of the artist and AKINCI

Liisa Hirsch: Waterscapes of The Kokemäenjoki River, 2019, Taiteilijan omistuksessa / Courtesy of the artist

Anu Põder: Import and Export Bags, 2001, Yksityiskokoelma / Private collection

Anu Põder: Man´s Head with a Flag, 1984, Viron taidemuseo / Courtesy of Art Museum of Estonia