PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Liput: 5 / 2,5 euroa, Perhelippu 10 euroa.


 LAHJOITTAJIEN MUOTOKUVIA / DONOR PORTRAITS
Timo Menke & Nils Agdler

23.03.2018 – 02.09.2018
PROJEKTIHUONE

 

Kuraattori: Anni Venäläinen

 

Näyttelyn kolmikanavaisessa dokumentaarisessa videoteoksessa Gifted Men (2015), (suom. Lahjakkaita miehiä) haastatellaan tanskalaisten hedelmöityshoitoja tarjoavien klinikoiden henkilökuntaa, spermapankkien omistajia ja luovuttajia. ”Anonyymi spermanluovuttaja toimii kuin sokea luoja: hän panee alulle kokonaisen sukupuun tai populaation, joka ei tiedä hänestä eikä voi oppia tuntemaan alullepanijaansa. Luovuttajan toiminta vaikuttaa yhteiskunnan demografiseen rakenteeseen kauaskantoisemmin kuin hän itse tai mikään muukaan taho voi aavistaa.”
Taiteilijat Timo Menke & Nils Agdler tarkastelevat poikkeuksellisen aiheenvalinnan avulla lahjoittamisen/luovuttamisen prosesseja ja eettisisä kysymyksiä, jotka ovat sekä yleispäteviä että yllättävän samankaltaisia niiden kysymysten kanssa, joita taidemuseoiden kentällä pohditaan arvioitaessa taiteenkeräilijöiden ja lahjoittajien roolia museoiden kokoelmien muodostuksessa. Monet peruskäsitteet kuten näyttely, teos ja työ sekä lahjoittaminen saavat näyttelyssä aivan uusia kaksoismerkityksiä.

 

Sille, joka on herkistänyt korvansa ja silmänsä havaitsemaan biologista uusintamista ja taiteen tuottamista koskevia kielellisiä analogioita ja vertauskuvia, tarjoutuu syvempää kaikupohjaa sellaisille käsitteille kuin tekijä, luoja ja lahjoittaja.” Timo Menke

 

Näyttelyn avajaisissa toteutetaan lahjoitusseremonia, jossa Gifted Men -teos luovutetaan Porin taidemuseon kokoelmiin. Timo Menke ja Nils Agdler toteuttavat näyttelyä varten myös musiikkivideon yhteistyössä porilaisten mieskuorojen Vaarin laulu ja Välimiehet kanssa.

 

 

 

 

 

 

                

Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080
taidemuseo@pori.fi

 


©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo