PORIN TAIDEMUSEO

Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Pääsymaksut 8 / 3 / 4 EUR. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 17 / 5 / 8,50 EUR.
Porin taidemuseossa käyvät Edenred-virikeseteli, Edenred-kortit, MyEdenred-sovellus, Smartum liikunta- ja kulttuuriseteli, Smartum Pay-mobiilimaksu ja Museokortti.
Porin taidemuseo ja Poriginal galleria ovat suljettuina Porin kaupungin koronarajoitusten mukaisesti. Rajoitukset ovat tällä hetkellä voimassa toistaiseksi.

 LAHJOITTAJIEN MUOTOKUVIA / DONOR PORTRAITS
Nils Agdler and Timo Menke

23.03.2018 – 02.09.2018
PROJEKTIHUONE

 

Kuraattori: Anni Venäläinen

 


Yleensä ajatellaan, että lahjoittaminen on epäitsekäs hyvä teko, joka tehdään vapaaehtoisesti, ilmaiseksi ja usein anonyymisti. Julkisten (taide)kokoelmien syntymisen ja niiden arvon muodostumisen kannalta yksityisten henkilöiden tekemät lahjoitukset ovat usein olleet ratkaisevan tärkeitä. Lahjoituksiin liittyy monia eettisiä kysymyksiä, joita Nils Agdlerin ja Timo Menken Lahjoittajien muotokuvia -projekti avaa epätavallisesta näkökulmasta. He tarkastelevat lahjoittamista keinona ”jatkaa sukua”, säilyttää jotain itsestään jälkipolville, yhteiskunnallisena toimintana, joka näyttäytyy eräänlaisena isyyden muotona tai jatkumona. Tämän myötä lahjoittamisen prosesseista eettisine näkökohtineen paljastuu yllättäviä yhtäläisyyksiä aivan toisenlaiseen aihepiiriin. Monet sellaiset peruskäsitteet kuin ”näyttely”, ”taideteos”, ”isyys” ja ”lahjoitus” saavat tässä näyttelyssä kaksoismerkityksiä.

 

Äkkiseltään ajatellen Agdlerin ja Menken kolmikanavainen dokumentaarinen elokuvainstallaatio Gifted Men (suom. lahjakkaita miehiä) vuodelta 2015 on kaukana taidemuseoiden kokoelmapoliittisista kysymyksistä, käsitteleehän teos Tanskassa toimivien spermapankkien toimintaa. Elokuvassa haastatellaan anonyymejä luovuttajia sekä klinikoiden toiminnasta vastaavia henkilöitä Kööpenhaminassa, Odensessa ja Aarhusissa. Vain pieni prosentti halukkaista hyväksytään lahjoittajiksi ja elokuvassa kuullaan niiden miesten ajatuksia ja motiiveja, jotka ovat täyttäneet annetut kriteerit. Teos kiinnittää huomiomme luovuttajien tiukkaan seulontaan, sperman tuotteistamiseen ja markkinointiin sekä maskuliinisuuteen ja isyyteen liittyviin kysymyksiin. Teos on ajankohtainen aikana, jolloin käsitys perheestä on muuttunut ja perhemallien moninaisuus tunnustetaan. Nykytiedon valossa näyttää siltä, että sperman laatu heikkenee tulevaisuudessa edelleen, ja vastaavasti eri maiden välinen hedelmällisyysturismi lisääntyy Euroopassa. Spermapankille tehdyllä lahjoituksella on yhteiskunnallista ulottuvuutta.

 

Timo Menke toteaa: ”Anonyymi spermanluovuttaja toimii kuin sokea luoja: hän panee alulle kokonaisen sukupuun tai populaation, joka ei tiedä hänestä eikä voi oppia tuntemaan alullepanijaansa. Luovuttajan toiminta vaikuttaa yhteiskunnan demografiseen rakenteeseen kauaskantoisemmin kuin hän itse tai mikään muukaan taho voi aavistaa.”

 

Agdler ja Menke ovat toteuttaneet Donor Portraits – Lahjoittajien muotokuvia -näyttelyä varten myös uuden mieskuvaa ja maskuliinisuutta tutkivan teoksen yhteistyössä Porin Mies-Laulun kuorojen kanssa. Mieskuoroperinteen esityskonventioista ammentavassa teoksessa ikämiesten kuoro Vaarinlaulu esittää hautajaiskappaleena käytetyn Schubertin (1797 – 1828) laulun Pyhä on Herra, nuorten miesten ryhmä Välimiehet Annie Lennoxin ja D.A. Stewartin kappaleen Sisters Are Doin’ it for Themselves (1985). Molemmat kappaleet kuvastavat luopumista - siinä missä vanhempi sukupolvi jo valmistautuu astumaan syrjään, todistaa nuorten miesten sukupolvi sukupuoliroolien ja ehkä myös maskuliinisuuden muutosta, sikäli kun se on perustunut miehen vastuuseen perheen elättäjänä ja asemaan perheenpäänä.

 

Näyttelyssä on esillä myös joitakin Porin taidemuseon ja kaupungin kokoelmista poimittuja teoksia. Teosten provenienssi, eli se kuinka ne ovat tulleet kokoelmaan, tarjoaa esimerkkejä lahjoittajien ja lahjoitusten roolista kulttuuriperinnön muodostumisessa. Näyttelyn yhteydessä Nils Agdler ja Timo Menke lahjoittavat teoksen Gifted Men Porin taidemuseolle.

 

Porin Mies-Laulun kuorot Vaarinlaulu ja Välimiehet esiintyvät näyttelyn avajaisissa 23.03.

 

 

 

 

 

Tiedote >

YLE 29.3.2018: Kun spermasta tuli kauppatavaraa - Suomeen saapunut näyttely herättää miettimään, tarvitaanko miehiä enää perheissä mihinkään

SK 23-03-2018: Entä jos oma lapsi ilmestyisi kotiovelle? Näin sperman luovuttajat ajattelevat motiiveistaan


Porin Mies-Laulun kuorot Vaarin laulu ja Välimiehet esiintyivät avajaisissa.

 


Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080
taidemuseo@pori.fi

Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.

Turvallisuusohjeet koronaviruksen aikana
Saavutettavuusseloste

 


©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo