Liput: 7 / 2,5 / 3,5 EUR, Perhelippu 14 EUR.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 15 / 5 / 7,50 EUR.

Art of Memory - Muistin taito
Steina & Woody Vasulka

Teoksia vuosilta 1969–2000

23.03.2018 – 02.09.2018
Siipi, MEDIApiste

Kuraattori: Kristín Scheving

Steina (s. 1940 Reykjavík) ja Woody Vasulka (s. 1937 Brno, Tšekkoslovakia) ovat elektronisen ja digitaalisen kuvantekemisen uranuurtajia. He käyvät teoksissaan katkeamatonta vuoropuhelua koneiden kanssa – vanhoista kuvaputkitelevisioista digitaalisiin tietokoneisiin – elektronisen signaalin toimiessa teoksissa taiteellisen työn välineenä. Näyttely koostuu analogisista videoista ja kamerapohjaisista kokeiluista sekä digitaalisiin prosesseihin perustuvista teoksista 1960-luvun lopulta 2000-luvulle. ­Vasulkojen aikoinaan käyttämät menetelmät ennakoivat nykyisin vallalla olevia virtuaalisia kuvantekotapoja.

Vasulkat tutustuivat toisiinsa Prahassa vuonna 1962. Vuonna 1965 he muuttivat New Yorkiin ja alkoivat 1970-luvun alussa työskennellä lähes yksinomaan koneellisesti tuotettujen kuvien parissa. Pariskunnan varhaiset tekniset kokeilut olivat tulosta kokeiluista, joissa taiteilijat muuntelivat ja säätivät ääntä ja kuvaa välittävää aaltosignaalia reaaliajassa luoden siten illusorisia virtuaalitiloja. Tiiviissä yhteistyössä insinöörien, muusikoiden ja taiteilijoiden kanssa he kehittivät myös uusia elektronisia ja digitaalisia laitteita erilaisten videoteosten, kuten Noisefields (”äänikentät”, 1974), tuottamiseksi.

Teoksessa Vocabulary (”sanasto”, 1973) Woody näyttää, miten todellisia esineitä voidaan järjestellä uudelleen tilassa muuttamatta niiden sijaintia. Teoksessa videon feedback-signaali hajottaa esineiden ääriviivat ja vaihtaa muodon tilalle erilaisia valoisuusarvoja.

Woody työskenteli alun perin elokuvantekijänä, Steina puolestaan on koulutukseltaan klassinen viulisti. Molempien visuaalinen tyyli näkyy heidän töissään. Näyttelyyn sisältyvä Steinan ­elektro-opto-mekaaninen installaatio Machine Vision (”konenäkö”, 1978) viittaa katsojan kehoon ja kertoo taiteilijan runollisesta aikakäsityksestä, ja Woodyn tieteellinen analyysi videotekniikasta saa visuaalisen muodon teoksessa Waveform Studies (”tutkielmia aaltomuodoista”, 1977–2016).

Steinan Cantaloup vuodelta 1980 sisältää viittauksia aiempiin teoksiin Noisefields ja Vocabulary. Se esittää visuaaliset suhteet kontekstualisoituina, jolloin katsoja pystyy seuraamaan, miten Vasulkat tuottavat kokeellisilla teoksillaan tietoa käyttämällä samaa kuvastoa: pallo, käsi ja kasvot.

MEDIApisteessä on esillä Steinan kokeellinen teos Warp, jonka tekemisessä on käytetty hänen kehittämäänsä Image/Ine-ohjelmaa. Teos on mestarillinen näyte siitä, mitä kaikkea taiteen ja tekniikan yhdistämisellä voi saada aikaan. Steina kehitti ohjelman vuonna 1997 yhdessä Tom Demeyerin kanssa Amsterdamin STEIM-keskuksessa. Videolla Steina vaeltaa kuvaruutuun rajautuvassa tilassa, ja ohjelmisto luo samaan aikaan hänen liikkeistään veistoksellisia muotoja.

Steina ja Woody Vasulkan teoksia on nähty Suomessa aikaisemmin vuonna 1992 Nykytaiteen ­Museon järjestämässä näyttelyssä Helsingissä.

SCREENAUKSET: Steina ja Woody Vasulka: Participation, 1969–1971, kesto 62:30 min.
feat. mm. Jimi Hendrix, Jethro Tull, Miles Davis and Keith Jarret
Kiehtova muotokuva 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun New Yorkin taidemaailmasta. ­Vasulkat toteuttivat teoksen Sonyn kehittämällä uraauurtavalla videokameran ja -nauhurin yhdistävällä ­Portapak-videojärjestelmällä, josta pian tuli taiteilijoiden suosima työskentelyväline.
Esitykset viikonloppuisin 07.04. ja 08.04. / 14.04. ja 15.04. / 05.05. ja 06.05. kello 14 / 19.05. kello 14 ja 21 / 20.05. kello 14 taidemuseon luentosalissa.

Yhteistyössä:
Vasulka Chamber/ Islannin Kansallisgalleria (Listasafn Íslands) ja BERG Contemporary.

Yhteistyössä / In co-operation with:
National Gallery of Iceland / Vasulka Chamber and BERG Contemporary