AJANKOHTAISET NÄYTTELYT TULEVAT NÄYTTELYT EDELLISET NÄYTTELYT

 
 
Tuomo Rainio: Marmoriportaat (2013)
38 min 44 s, HD video

 

 

 

TUOMO RAINIO
MARMORIPORTAAT (2013)
03.01.2017 - 29.01.2017

RAPPU

Teoksessa Marmoriportaat videokuva yhdistyy digitaalisen kuvankäsittelyn tuottamaan kuvapintaan. Teosta varten ohjelmoitu algoritmi poimii liikkuvat hahmot videokuvasta ja peittää ne digitaalisesti valutettuihin väripintoihin samalla kun tausta pysyy muuttumattomana. Videon pikselit on venytetty pystysuoriksi viivoiksi, joiden pituus määräytyy taustan ja figuurien välisen valoisuuseron mukaan.

Erilaisten kuvallisten rakenteiden yhteen kutominen heijastaa teokseen sisältyvien ajallisten tasojen päällekkäisyyttä. Historiallisen tilan näennäinen pysyvyys vertautuu nykyaikaan ja päämäärättömästi harhailevien turistien joukkoon, jotka kantavat mukanaan oman aikansa attribuutteja: lippalakkeja, digipokkareita….

Yhden otoksen varaan rakentuvassa teoksessa ei ole narraatiota. Tapahtumat eivät kehity, eikä tarina etene – aivan kuin teoksen ajallisuus olisi jumittunut menneen ja nykyisen väliseen looppiin. Abstrahoidut hahmot kulkevat vailla identiteettiä, ja ilmenevät hetkittäin kuin toisesta ajasta. Voiko kuva tavoittaa aikaa ennen kuvia?

Biografia

Kuvataiteilija Tuomo Rainio (s.1983) työskentelee valokuva- video- ja installaatiotaiteen parissa yhdistäen teoksissaan käsitteellisen lähtökohdan ja digitaalisen tekniikan ilmaisumahdollisuudet. Rainio on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2011. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä Suomessa, Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja Japanissa. Hän on myös aktiivisesti osallistunut kansainvälisiin ryhmänäyttelyihin vuodesta 2005 alkaen. Vuonna 2008 Rainio palkittiin kansainvälisessä European Month of Photography –näyttelyssä ja vuonna 2015 hänelle myönnettiin Suomen Taideyhdistyksen Dukaattipalkinto.

 
 
  NÄYTTELYT NYT


PERVERSIONI ON USKO TAITEESEEN
Taiteilijat: Ellen Cantor, Miriam Cahn, Luciano Castelli, Alba S. Enström, Rainer Fetting, Andrea Éva Györi, Viljami Heinonen, Eeva Peura, Merzedes Sturm-Lie, Marianna Uutinen, Amalia Vekri, Alisa Yoffe
23.10.2020 – 21.02.2021
Halli, Siipi ja MEDIApiste

CARL-GUSTAF LILIUS, LAU NAU & ANTTI TOLVI
– Uusia kysymyksiä MG-kokoelmalle
23.10.2020 – 21.02.2021
ProjektihuoneFacebook

Youtube
Instagram