PORIN TAIDEMUSEO, Eteläranta, 28100 PORI | Avoinna ti-su 11-18. Ke 11-20, vapaa sisäänpääsy klo 18-20 | Liput 5 / 2,50 euroa. Perhelippu 10 euroa.

AJANKOHTAISET NÄYTTELYT TULEVAT NÄYTTELYT EDELLISET NÄYTTELYT

Jan IJäs: Pommi, 2015

Jan Ijäs: Time Capsule, 2015

JAN IJÄS: WASTE no. 3 (2015)
30.08.2016–02.10.2016
RAPPU | STAIRCASE

Pommi on itsenäinen episodi seitsemän elokuvan sarjasta ”Jäte”. Pommi on kuvattu Kittilän Pokassa Kukkakeron vaaran laella ”kuumaisemassa”, jossa Suomen puolustusvoimat tuhoaa vuosittain vanhentuneita räjähteitä. Laskelmien mukaan räjäyttäminen on edullisin keino päästä vanhentuneesta ”tavarasta” eroon.
Viikon mittaisen leirin aikana räjähteitä tuhotaan 1,2 miljoonaa kiloa. Räjähdyksen turva­alue on seitsemän kilometrin kokoinen. Räjähdys saa aikaan alapilviin ulottuvan sienipilven ja noin kymmenen metriä syvän ja kolmekymmentä metriä leveän kraatterin. Armeijan edustajat puhuvat teoksessa ”kolmen majurin syvyisestä kuopasta”.
– Kari Yli­Annala

Boom is an independent episode from a series of seven films entitled Waste. Boom was shot in Kittilä in northern Finland, in a ‘lunar landscape’ on top of a hill where the Finnish armed forces annually disposes of expired explosives. Calculations show that detonation is the least expensive method of disposal.
During a week­long camp a total of 1.2 million kg of explosives are destroyed. The explosion safety area is seven kilometres. The explosion produces a mushroom cloud that reaches up to the lowers clouds and creates a crater about ten metres deep and thirty metres across. In the video, army representatives talk about ‘a hole three majors deep’.
– Kari Yli­Annala

Pommi / Boom
Tyyppi / Single channel
Genre / Documentary
Maa / Finland
Kuvasuhde / 1:66
Kesto / 00:15:00
Kieli / suomi
Ääniformaatti / Stereo

Työryhmä / Jan Ijäs (Author),Marko Luukkonen (Cinematographer), Jan Ijäs (Director), Okku Nuutilainen (Editor), Jan Ijäs (Editor), Matti Ahopelto (Music), Jan Ijäs (Script), AVEK, YLE, SES (Funders), Svante Colérus (Sound Design)

JAN IJÄS: TIME CAPSULE, (2015)
04.10.2016–06.11.2016
RAPPU | STAIRCASE

Time Capsule on kuvattu belgialaisen kuvataiteilijan Louis de Cordierin omistamalla kymmenen hehtaarin maa-alueella Sierra Nevadan vuoristossa Espanjassa lumirajan yläpuolella. De Cordier on rakentanut tontilleen kirjaston ja geenipuhtaiden kasvien siemenpankin. Sijainti yli kahden kilometrin korkeudella, lämpötilojen pieni vaihtelu sekä ilmaston kuivuus hidastavat siellä ajan hampaan vääjäämätöntä vaikutusta. Kirjasto on lainannut arkkitehtoonisen muotokielen Buckminster Fullerilta ja se on suunniteltu ja rakennettu kestämään vähintään seuraavat 10.000 vuotta.

Time Capsule was shot at a ten­hectare land area owned by the Belgian artist Louis de Cordier above the snowline in the Sierra Nevada mountains in Spain, where de Cordier has built a library and a seed bank of genetically non-modified plants. The location at an altitude of more than 2,000 metres with small temperature fluctuations and a dry climate slows the inevitable decay over time. The architecture of the buildings borrows from the design language of the visionary American architect and theorist Buckminster Fuller and it is designed to last at least the next 10 000 yearss.

Time Capsule
Tyyppi / Single channel
Genre / Documentary
Maa / Finland, Spain