AJANKOHTAISET NÄYTTELYT TULEVAT NÄYTTELYT EDELLISET NÄYTTELYT

 
Eggert Pétursson
 

EGGERT PÉTURSSON: FLOORA
12.02.2016 – 28.08.2016

HALLI

Eggert Péturssonin (s.1956) maalaukset näyttävät kaukaa katsoen abstrakteilta väripinnoilta. Lähempää tarkasteltuna katsojalle paljastuu, että maalausten aiheena on islantilainen floora, kasvit. Péturssonin maalaukset ovat kiehtova yhdistelmä kasvitieteellistä tarkkuutta ja samanaikaista vapaata maalauksellisuutta. Ajoittain väri kerrostuu muodostaen omanlaisensa maisemallisen pintarakenteen, joka vuorottelee luonnollisessa koossa ja yksityiskohtaisesti kuvattujen kukkien kanssa. Pétursson kiinnostui jo nuorena kotimaansa kasvistosta ja kuvitti myöhemmin Islannin kasveja esittelevän oppaan (Íslensk flóra með litmyndum, 1983).  Taidekoulutuksensa Pétursson on saanut käsitetaiteen ja kokeellisen taiteen puolella. Pétursson on todennut, että kokeellisuutta ja eri taiteiden välistä vuorovaikutteisuutta korostaneesta Fluxuksesta hän oppi, että maalaustaidekin voi olla taidetta ja kukkamaalaukset jopa nykytaidetta. Péturssonin teokset ovatkin pohjimmiltaan käsitetaidetta, vahvasti visuaalista ja maalauksellista sellaista tosin. Maalausten tematiikka avautuu myös arktisen luonnon kysymyksiin. Pétursson on luonut oman ainutlaatuisen maailmansa, joka kuitenkin on sukua islantilaiselle maisemamaalauksen ja lyyrisen taiteen perinteelle. Tämä on tehnyt hänestä yhden kotimaansa rakastetuimpia taiteilijoita.

Eggert Pétursson (s. 1956) asuu ja työskentelee Reykjavikissa. Porin taidemuseon kokoama näyttely Eggert Pétursson – Floora, esittelee taiteilijan tuotantoa 1990-luvun alusta lähtien. Uusimmat maalaukset ovat vuodelta 2015 ja ne ovat asetettu ensi kertaa esille Porissa.  Teoksia näyttelyyn ovat lainanneet lukuisat yksityiset keräilijät sekä Suomessa että pääosin Islannissa. Lisäksi teoksia ovat luovuttaneet näyttelyyn Islannin Kansallisgalleria sekä Espoon modernin taiteen museo EMMA ja Sara Hildénin taidemuseo. Näyttely on toteutettu yhteistyössä islantilaisen i8 Gallerian kanssa.

Pétursson on opiskellut Islannin taideteollisuusopistossa Reykjavikissa sekä Jan van Eyck Academiessa Maastrichtissa. Hänen töitään on ollut esillä mm. seuraavissa museoissa: Living Art Museum, Reykjavik, Reykjavik Art Museum - Kjarvalsstadir, Museum Fodor, Amsterdam ja Kópavogur Art Museum - Gerdarsafn. Eggert sai toisen palkinnon vuoden 2006 Carnegie Art Award -näyttelyssä (näyttelyn kiertuekaupungit olivat Oslo, Tukholma, Helsinki, Reykjavik, Nizza ja Kööpenhamina).

 

TIEDOTE... | Media release...

JYRKI SIUKONEN: OPENING SPEECH FOR EGGERT PÉTURSSON – FLORA 12.02.2016 ...

 
 
  NÄYTTELYT NYT


PERVERSIONI ON USKO TAITEESEEN
Taiteilijat: Ellen Cantor, Miriam Cahn, Luciano Castelli, Alba S. Enström, Rainer Fetting, Andrea Éva Györi, Viljami Heinonen, Eeva Peura, Merzedes Sturm-Lie, Marianna Uutinen, Amalia Vekri, Alisa Yoffe
23.10.2020 – 21.02.2021
Halli, Siipi ja MEDIApiste

CARL-GUSTAF LILIUS, LAU NAU & ANTTI TOLVI
– Uusia kysymyksiä MG-kokoelmalle
23.10.2020 – 21.02.2021
ProjektihuoneFacebook

Youtube
Instagram