UNTO PUSA I KUBISMI JA KANSALLINEN KUVASTO - MAIRE GULLICHSEN JA MODERNISMI
[15.02.2008 - 25.05.2008]

Unto Pusa maalasi ensimmäisen kubistisen teoksensa Katunäkymä vuonna 1949. Teos tunnetaan myös nimellä Kubistinen Chevreuse. Pusa oli työskennellyt tässä Pariisin lähellä sijaitsevassa pikkukaupungissa puolitoista vuosikymmentä aikaisemmin työstäen maalauksiaan Cézannen tavoin illusoorisuudesta vapaina pienoismaailmoina. Pusalle Cézannen taide ei edustanut vain muotoja yksinkertaistavaa tyylittelyä. Kyse oli pyrkimyksestä ymmärtää maalauksen sommittelua ohjannutta ajattelua. Neljäkymmentäluvun lopulla Pusa näki Pariisissa Fernand Légerin retrospektiivisen näyttelyn, joka teki lähtemättömän vaikutuksen. Pusa oivalsi sen, miten taideteoksen sommitelman kaikki muodot ovat tasavertaisia keskenään ja tavalla, jossa taideteoksen aiheenvalinta ei ole enää hallitsevassa asemassa.
--------------------------------------------
// Tiedote // Linkkejä // Näyttelykuvia //
--------------------------------------------

>>Näyttelyn maksuttomat yleisöopastukset keskiviikkoisin klo 18.00.
>> Ryhmäopastusten varaukset: museolehtori,
puh. 02-621 1119, email mirja.ramstedt-salonen@pori.fi