* ETUSIVULLE

* MAIRE GULLICHSEN 1907–1990
* JUHLANÄYTTELY
* JUHLAJULKAISU
* PEDA-KUUKAUSI

JUHLAJULKAISU

KYSE ON AIKAMME TAITEESTA / IT’S ABOUT THE ART OF OUR TIME / DET ÄR FRÅGA OM NUTIDA KONST - Maire Gullichsen -juhlajulkaisu rakentaa kuvaa Maire Gullichsenista ja hänen nimeään kantavan taidesäätiön kokoelmasta, joka vuonna 1980 talletettiin Porin taidemuseoon.

Ymmärsin, että tullimakasiinille ei enää ollut käyttöä. Täällä oli käymässä Tukholman modernin taiteen museon johtaja Pontus Hultén, jolle näytin rakennuksen fasadin. Hän totesi, että vanha makasiini tarjoaa todellakin hienot mahdollisuudet ja siitä se lähti. Ajatus museosta kiinnosti minua myös henkilökohtaisesti. Minulla oli kokoelma, ei kovin suuri, mutta modernia taidetta. Olin ostanut Vapaan Taidekoulun opettajilta ja myös oppilailta, kun heistä oli vuorostaan tullut opettajia. Kun kokoelma oli kuitenkin kasvanut, ajattelin, että pitääkö minun antaa teokset Varkauteen, vai annanko ne Poriin. Pori on kuitenkin niin lähellä minun sydäntäni, että katsoin, että sen pitää tulla tänne. Annoin kokoelmani Poriin ja yritän jatkuvasti joka vuosi lahjoittaa jonkun uuden teoksen taidemuseolle.”
Maire Gullichsen radiohaastattelussa 1987

Taiteen kenttä on tänä päivänä niin lavea, että on vaikea sanoa, missä muodossa Maire Gullichsenin Suomen taiteeseen tuomat asiat ja arvot elävät. Mutta uskon, että Mairen kokoelman edustamat arvot kuten selkeys ja ajatuksen kirkkaus säilyttävät asemansa aina.”
Jorma Hautala 2007

Juhlajulkaisun kirjoittajina ovat mm. FT Tuula Karjalainen, FM Helena Woirhaye, FT Erkki Anttonen ja FT Erik Kruskopf. Julkaisun taiteilijahaastattelut on laatinut Timo Valjakka. Taiteilijat ovat: Tor Arne, Juhana Blomstedt, Carolus Enckell, Mauno Hartman, Jorma Hautala, Harry Kivijärvi, Matti Kujasalo, Lars- Gunnar Nordström, Paul Osipow ja Rafael Wardi.

Juhlajulkaisun toimittaja on Esko Nummelin. Graafisesta suunnittelusta vastaa Patrik Söderlund. Kirja on toteutettu yhteistyössä Maire Gullichsenin taidesäätiön ja Kuvataiteen keskusarkiston kanssa. Julkaisu on kolmekielinen, B4 -kokoinen (250 x 345 mm) ja laajuudeltaan 272 sivua. Porin taidemuseon julkaisuja 85.


Kirjan hinta kustantajalla on 48 euroa.
Juhlakirja julkistetaan 24.05.2007.
Juhlanäyttely on avoinna Porin taidemuseossa 27.05. –30.09.2007.

 


JUHLAVUODEN JULKAISUT:

Porin taidemuseo julkaisee juhlavuoden 2007 tapahtumiin liittyen TUTKA - sarjassaan eteläkorealaisen nuoren tutkijan, Sheffieldissä hiljattain väitelleen Hyon-Sob Kimin tutkimuksen THE UNKNOWN WHEEL: Japanese tokonoma concept in Alvar Aalto’s Villa Mairea, 1937-39 / TUNTEMATON KÄYTTÖVOIMA: Japanilainen tokonoma-käsite ja Alvar Aallon Villa Mairea, 1937-39. Tutkimuksen pohjana on Alvar Aallon Yalen yliopistossa vuonna 1939 pitämä luento, jonka pohjalta Hyon-Sob Kim pyrkii syventämään kuvaa Villa Mairean ja Gullichsenien taidekokoelman välisestä suhteesta.

Kuvataiteen keskusarkisto julkaisee juhlavuoteen liittyen FL Timo Huuskon tutkimuksen MAALAUKSELLISUUS JA TUNNE. MODERNISTISET TULKINNAT KUVATAIDEKRITIIKISSÄ 1908-1924. Kirjoituksia taiteesta 4. Kuvataiteen keskusarkisto 14. Toim. Susanna Sääskilahti ja Elina Heikka. Tutkimus tarkastelee niitä maamme 1910-luvun maalaustaiteesta käydyn taidekeskustelun piirteitä, joissa alkoi korostua ajatus muodon ja värin itseriittoisuudesta. Kysymys taiteen itseriittoisuudesta toi suomalaiseen keskusteluun modernistisen painotuksen. Tämä tuli uudestaan vallitsevaksi vasta 1950-luvulla, mikä tapahtui suurelta osin Vapaan taidekoulun ja Nykytaide ry:n ansiosta.