* ETUSIVULLE

* MAIRE GULLICHSEN 1907–1990
* JUHLANÄYTTELY
* JUHLAJULKAISU
* PEDA-KUUKAUSI

* JUHLANÄYTTELYN AVAJAISPUHE

JUHLANÄYTTELY

KYSE ON AIKAMME TAITEESTA / IT’S ABOUT THE ART OF OUR TIME / DET ÄR FRÅGA OM NUTIDA KONST -
Maire Gullichsen
Porin taidemuseo 27.05. – 30.09.2007.

Maire Gullichsenin vuonna 1971 perustaman taidesäätiön kokoelma kertoo paitsi maamme 1900-luvun taiteen kansainvälistymiskehityksestä, myös Maire Gullichsenin vuosikymmenien ajan jatkuneesta määrätietoisesta näyttelytoiminnasta. Galerie Artek oli aikanaan Suomen ainoa kansainvälisesti tunnettu galleria. Sen toiminta rakentui Artekin taideosaston pohjalta ja Maire Gullichsenin persoonan ympärille aina 1930-luvulta lähtien. Galerie Artekin rinnalla Maire Gullichsen toi Suomeen viiden vuosikymmenen ajan suuria modernin ja abstraktin taiteen näyttelyitä myös Nykytaide ry:n asiamiehenä. Maire Gullichsenin toiminnan ansiosta moderni ja abstrakti taide tulivat Suomeen tuoreeltaan ja vaikuttivat radikaalisti kotimaisen taiteen ja taidekokoelmien kehitykseen.

Kun Porin taidemuseo valmistui, museo sai vastaanottaa peruskokoelmakseen Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelman, joka edustaa lähinnä kotimaista taidetta. Maire Gullichsenin kansainvälisen taiteen kokoelma on talletettuna Villa Maireaan.

Sata vuotta Maire Gullichsenin syntymästä –juhlanäyttely rakentaa kaarta maamme taiteen vuosisadan alkupuolen mestareista Helene Schjerfbeckistä, Ellen Thesleffistä, Sigrid Schaumanista ja Tyko Sallisesta uuden kuvan rakentajien Birger Carlstedtin, Unto Pusan, Sam Vannin ja Lars-Gunnar Nordströmin kautta ajanjaksolle, jota edustavat mm. Tor Arne, Carolus Enckell, Jorma Hautala, Matti Kujasalo ja Paul Osipow. Kokoelman kansainvälisistä taiteilijoista voidaan mainita mm. Victor Vasarely ja Alberto Viani.

KYSE ON AIKAMME TAITEESTA -juhlanäyttelyn ovat toteuttaneet Porin taidemuseo ja Maire Gullichsenin taidesäätiö. Näyttelytyöryhmään kuuluvat Carolus Enckell, Ben af Schultén ja Marketta Seppälä sekä Esko Nummelin.

Juhlanäyttelyn avajaiset ovat sunnuntaina 27.05.2007 kello 15.00.