Podcast


Taiteen ääni on Porin taidemuseon oma podcast, jossa syvennytään taidemuseon näyttelyiden aiheisiin, tavataan mielenkiintoisia vieraita ja puhutaan taiteesta. 

 

Osa 1. Taideteollisuusyritys Noormarkun Käsityöt

Noormarkun Käsityöt on taidemesenaatti Maire Gullichsenin ja muotoilija Bertel Gardbergin vuonna 1961 perustama taideteollisuusyritys. Miten Noormarkun käsitöiden toiminta sai alkunsa? Millaisia tuotteita valikoimista löytyi? Mikä yhteys tuotteilla oli Artekiin? Minkälaisen perinnön Noormarkun Käsityöt jätti Satakuntaan ja suomalaisen muotoilun kentälle?  

Vieraana Porin taidemuseon tutkimuspalveluiden intendentti Anni Saisto ja projektitutkija Sanna Oikarinen. Haastattelijana Minerva Koski. 

Kesto 28:28

(tekstivastine)

 

Osa 2. Keräilykohteena design

Mikä designin keräilyssä kiehtoo? Millaista designin keräily on tänä päivänä, kun tietoa tuotteista on saatavilla helposti jokaiselle? Miten Noormarkun Käsitöiden tuotteet päätyivät keräilijälle? Minkälainen merkitys on paikallisen kulttuuriperinnön säilyttämisellä?   

Vieraana designkeräilijä Marko Jylli. Haastattelijana Minerva Koski. 

Kesto 41:48

(tekstivastine)

 

Osa 3. Vaeltelua laitamilla - vieraana kuraattori Jussi Koitela

Minkälaista nykytaidetta syntyy, kun liikutaan kaupunkien laitamilla ja lähtökohtana on kaupunkien ja maaseudun väliset reuna-alueet? Jussi Koitelan ja Inga Lācen kuratoiman näyttelykokonaisuuden Performing the Fringe - Vaeltelua laitamilla lähtökohtana on ollut taiteilijoiden ja kuraattorien tutkimuskävelyt Porissa, Tukholmassa ja Vilnassa kaupunkien reuna-alueilla. Yhdessä käveleminen, keskusteleminen, tarkkaileminen ja osallistuminen ovat olleet keinoja hahmottaa ja ymmärtää näiden alueiden erityispiirteitä. Mitä erityispiirteitä reuna-alueilta tuli esiin? Miten taiteilijat ja kuraattorit päätyivät tutkimaan Vilnan sadevesitunneleita? Miksi toiminnallisuus ja performatiivisuus nousevat esille useassa teoksessa? Miten näyttelyä tulisi lähestyä? Vieraana näyttelyn toinen kuraattori Jussi Koitela. Haastattelijana Minerva Koski Porin taidemuseon pedagogisesta yksiköstä.

Performing the Fringe – Vaeltelua laitamilla oli esillä Porin taidemuseossa 30.4.–25.7.2021. Näyttelyaika typistyi kahdella kuukaudella, koska Siiven näyttelytila jouduttiin ottamaan väliaikaisesti kokoelmateosten varastointikäyttöön taidemuseorakennuksen tulipalon yhteydessä. 

Vieraana vieraana kuraattori Jussi Koitela. Haastattelijana Minerva Koski. 

Kesto 48:08

(tekstivastine, tulossa)

 

Osa 4. Ikuisia lauseita kallioon - vieraana taiteilija Eero Yli-Vakkuri 

Permagraffiti on keino säilyttää graffiteja tuleville sukupolville. Performing the Fringe – Vaeltelua laitamilla -näyttelyyn osallistunut Ore.e Jalostamo eli taiteilijat Eero Yli-Vakkuri ja Jesse Sipola kaiversivat kalliota Porin Ruosniemessä ja toivat kiviainesta taidemuseotilaan. Porin taidemuseossa esillä olevassa P3erm46r4ff171-installaatiossa (2021) on valokuva entisen graniittilouhoksen kallioseinän graffiteihin tehdyistä kaiverruksista, hiilihapotuslaitteet ja entisestä kaivoksesta kerättyjä mineraaleja. Miten permagraffiti tehdään? Mistä lähtökohdista teos P3rm46r4ff171 on syntynyt? Miltä maistuu Ruosniemen kallion kiviaines? Mitä kallioon kaiverrettu permagraffiti tulee kertomaan tuleville sukupolville? Vieraana Ore.e Jalostamon edustaja taitelija Eero Yli-Vakkuri. Haastattelijana Minerva Koski Porin taidemuseon pedagogisesta yksiköstä.

Performing the Fringe – Vaeltelua laitamilla oli esillä Porin taidemuseossa 30.4.–25.7.2021. Näyttelyaika typistyi kaksi kuukautta lyhyemmäksi, koska Siiven näyttelytila jouduttiin ottamaan väliaikaisesti kokoelmateosten varastointikäyttöön taidemuseorakennuksen tulipalon yhteydessä.

Vieraana taiteilija Eero Yli-Vakkuri. Haastattelijana Minerva Koski. 

 

Lisätietoa P3erm46r4ff171-teoksesta: 
http://oree.storijapan.net/praxis/p3rm46r4ff171/ 

Kesto 52:14

(tekstivastine, tulossa)

 

 

 

©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo