Kuvailutulkkaus
Victor Vasarely, Garam. Teos on aloitettu vuonna 1949 ja se on valmistunut vuonna 1953  

Kuvailutulkkaus ja lukija Anu Aaltonen
Kuvailutulkkauskonsultti Jarkko Lauri

 

Pystysuuntainen teos on maalattu kankaalle öljyväreillä, teoksen korkeus on 195 cm ja sen leveys on 130 cm. Maalauksen pääosassa on kaksi voimakkaan punaista muotoa tummalla taustalla. Punaiset muodot ovat kookkaita ja vaikeasti kuvailtavissa, ne voisivat olla palasia jostakin särkyneestä esineestä. Niiden ääriviivoissa on ikään kuin säröjä, mutta myös pyöreitä linjoja.

Punaiset muodot ovat keskellä teosta, ne ovat vierekkäin ja ne ulottuvat melkein maalauksen ylälaidasta sen alalaitaan. Vasemmalla oleva on tummanpunainen ja oikealla oleva on kirkkaan punainen. Vasemmanpuoleinen muoto on vasemmalta ulkoreunaltaan pyöreä, oikeanpuoleinen muoto on oikealta ulkoreunaltaan säröinen, ikään kuin siihen olisi leikattu suorakulmia ja teräviä kulmia. Muodot ovat kiinni toisissaan, ja niiden välissä kulkee pystysuuntainen yhteinen ääriviiva. Se kaartuu viivan keskivaiheilla oikealle, jolloin syntyy vaikutelma, että vasemmanpuoleinen tummanpunainen muoto pullistuu kirkkaan punaisen muodon sisälle tai sen päälle.

Kun taustan tummaa värikenttää tarkastelee lähemmin, huomaa, että se ei olekaan yhtenäinen, vaan se koostuu geometrisista muodoista, kuten erilaisista suunnikkaista ja kolmioista. Tausta ei ole myöskään yksivärinen, vaan siitä heikosti erottuvat geometriset muodot on värjätty mustan vihertävillä ja sinertävillä sävyillä. Kuvioiden ääriviivat ovat ohuet mutta selkeärajaiset, vaikuttaa siltä kuin ne olisi kaiverrettu öljymaalin pintaan jollakin ohutteräisellä välineellä.

Kun teosta tarkastelee pidempään, alkaa näyttää siltä, että tumma tausta geometrisine kuvioineen peittääkin alleen punaisten muotojen reunoja, jolloin tumma tausta ei olisikaan tausta, vaan se olisikin elementti punaisten muotojen päällä.

Teoksen maalipinta on kiiltävä, tasainen ja paksu. Siveltimen jäljet erottuvat paikoitellen matalina kohoumina.