Kuvailutulkkaus
Tor Arne, Yö, Vänö, teos vuodelta 1981

Kuvailutulkkaus ja lukija Anu Aaltonen
Kuvailutulkkauskonsultti Jarkko Lauri

Työ on maalattu öljyväreillä kankaalle. Vaakasuuntaisen teoksen leveys on kaksi metriä ja kaksikymmentä senttimetriä ja korkeus on metri kymmenen senttimetriä. Tummasävyisen maalauksen pinta on jaettu vaakasuunnassa kolmeen alueeseen, jotka ulottuvat työn laidasta laitaan. Keskellä on tumma sinimusta alue ja sen ylä- ja alapuolella on vaalean harmaat alueet. Keskellä oleva sinimusta värialue hallitsee koko maalausta. Tämä sinimusta värikenttä on noin kolme viidesosaa teoksen korkeudesta. Sen ylä- ja alareunassa kulkevat vaalean harmaat värikentät ovat kumpikin yhden viidesosan korkuisia. Lisäksi maalauksessa on kapea harmaa reunus, jonka ääriviivat ovat epäselvät ja väripinta on epätasainen.

Teosta hallitsevan sinimustan värikentän pinnassa erottuu taiteilijan siveltimen jälkiä, ne erottuvat jo kaukaa, ja ne ovat voimakkaita niin kuin ne olisi tehty nopeasti ja kiihkeästi. Jäljet luovat teoksen pintaan elävyyttä ja liikettä. Leveät siveltimen vedot ovat tiheässä ja ne piirtävät laajoja kaaria, joissa voisi nähdä vaikutelmia meren laineista.

Ensikatsomalta teos vaikuttaa synkkäsävyiseltä, mutta kun sitä tarkastelee pidempään, maalauksessa alkaa erottua kuulaita värisävyjä ja vaikutelmia valosta.

Kun teoksen keskellä olevaa sinimustaa värikenttää tarkastelee lähempää, huomaa sinimustan värin alla vaaleamman värin, joka tulee esiin kohdista, joissa voimakkaat vedot ovat hanganneet sinimustaa väripintaa pois. Väripinnassa on myös pieniä, heikosti erottuvia valkoisia täpliä, kuin tähtiä yötaivaalla.

Teoksen ylä- ja alareunan vaalean harmaat värikentätkään eivät ole yksivärisiä, vaan niistä erottuu useita värisävyjä. Vaikuttaa siltä kuin päällimmäistä maalipintaa olisi hangattu pois ja alla olevat sävyt olisivat sekoittuneet toisiinsa. Hangatun väripinnan alta on tullut esiin hentoja ja kuulaita punaisen, oranssin ja sinisen sävyjä.

Vaalean harmaiden värikenttien keskikohtiin, maalauksen keskelle, on levitetty ohut kerros vaaleampaa maalia, joka synnyttää vaikutelman heikosta valon hehkusta, ikään kuin muistuman kuunsillasta.