ARKISTO
TapahtumatNäyttelyarkisto
-----------------------------------
Näyttely- ja
  tapahtumajulisteet

-----------------------------------
Museo- ja
  yleisötapahtumien listaus

-----------------------------------
Kausiohjelmat -
  Ohjelmahaitarit

-----------------------------------
Luentosarjat
-----------------------------------
Tapahtumien videotaltioinnit
-----------------------------------
Mediajulkisuus
-----------------------------------
Kokoelmapoliittinen
  ohjelma

-----------------------------------
Tutkimus - Artikkelit
-----------------------------------
Vuosikertomukset
-----------------------------------
Performanssiarkisto D-ark
-----------------------------------

 

 

Porin taidemuseon
30-vuotisjuhlavideo 30.09.2011ANIMOI Porin taidemuseossa 30.09.2011
Taidemuseo kävijöiden silmin /
Art museum through visitors eyes

  Lue lisää >>
 

 

 

PORIN TAIDEMUSEON MUSEO- JA YLEISÖTAPAHTUMAT

 

2016

Toygiants-näyttelyn lopettajaiset 17.01. kello 12-15 / osallistuminen taidemuseon pääsylipun hinnalla / alle 7-vuotiaat maksutta ja yhdessä aikuisen kanssa
Toygiants-näyttelyn isot lelukuvat viedään pois ja ne lähtevät jatkamaan matkaansa maailmalle. On aika sanoa "Hei-hei"! Käsillä on viimeiset hetket nähdä kuvat ennen näyttelyiden vaihtoa.
Kello 14 TaT, lelututkija Katriina Heljakka opastaa Toygiants-näyttelyn.
Lisäksi tarjolla on muuta ohjelmaa kaiken ikäisille: Toygiants-näyttelyyn liittyvä sanaristikko ratkottavaksi, Pöytäliina uusiksi -työpaja, jossa tehdään lautapeli vahakankaaseen sekä Batman-tehtäviä purtavaksi. Tarjolla on myös mobiilipelejä! Niiden pelaamisessa opastaa verkkonuorisotyöntekijä Anniina Korpi, jonka voit halutessasi haastaa peliin. Jos olet aiemmin tehnyt PEDApisteen seinälle Hopeahemmon, Kultakaverin tai Pinkin bestiksen voit tulla hakemaan sen itsellesi talteen. Voit ottaa tapahtumaan mukaan oman leluhahmosi ja kertoa sen tarinan lelututkija Katriina Heljakalle.

17.01. NÄYTTELYT PÄÄTTYVÄT / Ripustus 18.01.-11.02.2016
BONUS-opastus 27.01. kello 18.00 / vapaa pääsy
Sasha Huber: My Racism is a Humanism. Lecture / RAPPU
Porin taidemuseon ts. intendentti Anni Venäläinen esittele RAPPU-näyttelytilan ja vuoden 2016 avaavan uuden, ajankohtaisen teoksen.
Bonus-opastukset kohdentuvat yksittäiseen näyttelyyn, taiteilijaan tai näyttelyn herättämään ajankohtaiseen teemaan. Oppaana toimii taiteilija, kuraattori tai muu alansa asiantuntija. Opastukset ovat näyttelykohtaisia ja niihin on vapaa pääsy.

Croquis-piirustusilta aikuisille ja nuorille
Torstaina 28.01. kello 17.30-19.30 / työpaja, 2krs.
Nopearytmistä elävän mallin piirtämistä / ohjaus kuvataiteilija Niko Palokangas. Piirustusvälineet saa lainaan paikan päältä. Osallistumismaksu 5 EUR. Yhteistyössä Porin taidemuseo ja Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto

Kevätkauden 2016 näyttelyavajaiset perjantaina 12.01. kello 18
LUENTO 10.02. kello 18.30 / Luennolle on vapaa pääsy / Free Admission
TAITEILIJAN PUHEENVUORO / ARTIST´S TALK
Eggert Pétursson
Englanninkielinen luento / Lecture in English
Taidemuseon kevään luentosarja Taide, kaupunki ja luonto avaa näkökulmia kevään näyttelyihin ja museon monipuoliseen sisällöntuotantoon. Eggert Pétursson: FLOORA -näyttelyä tarkastellaan taiteilijan itsensä tulkitsemana, taiteen tutkimuksen ja teorian valossa sekä Islannin ja sen luonnon tarjoamien elämysten avulla. Itä-Aasian Videoikkuna: Kaupungistumisen heijastumia -näyttelyä ja sen taustoja lähestytään nopeasti kaupungistuvan Itä-Aasian taidemaailmasta ja sen suurkaupunkien miljöistä käsin.
Ennen jokaista luentoa taidemuseo tarjoaa maksuttoman yleisöopastuksen ajankohtaisiin näyttelyihin. Opastukset alkavat kello 18.00.

PEDAseinä / Café Muusa / vapaa pääsy
12.02.-20.03. PORIN UUSI KIRJASTOAUTO
Esittelyssä taiteilija Päivi Hirsiahon ja lasten yhteistyössä uuteen kirjastoautoon toteuttama julkinen teos. Yhteistyössä Porin kaupunginkirjasto - Satakunnan maakuntakirjasto, Porin taidemuseo ja Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.
PEDAseinä on paikka Porin taidemuseon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen tuottamille näyttelyille. Näyttelyt esittelevät taidemuseon yleisötyön ja pedagogisen toiminnan prosesseja, kokemuksia ja elämyksiä.

Hiio Hoi varhaiskasvastus ja koulut!
17.02. kello 12.30-14.
Näyttelyt tutuiksi varhaiskasvatuksen ja koulujen opetushenkilöstölle. Ilmoittaudu mukaan.
Taide, luonto ja kaupunki –luentosarja
LUENTO 17.02. kello 18.30 / Luennolle on vapaa pääsy
KUN TUULI KAATOI PYÖRÄILIJÄN
Kaisa Leka & Christoffer Leka, pyöräilevät sarjakuvantekijät
Luennossaan Lekat keskittyvät kertomukseen pyöräilystä Islannin ympäri. Luento on pieni tarina kiireettömästä matkanteosta, yksinkertaisuuden etsimisestä monimutkaisessa maailmassa.
Ennen jokaista luentoa taidemuseo tarjoaa maksuttoman yleisöopastuksen ajankohtaisiin näyttelyihin. Opastukset alkavat kello 18.00.

Croquis-piirustusilta aikuisille ja nuorille
Torstaina 18.02. kello 17.30-19.30 työpaja, 2krs.
Nopearytmistä elävän mallin piirtämistä / ohjaus kuvataiteilija Niko Palokangas. Piirustusvälineet saa lainaan taidemuseolta. Osallistumismaksu 5 EUR. Yhteistyössä Porin taidemuseo & Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto kanssa

Floating Trunks -kirjan julkistamistilaisuus Cafe Muusassa 24.02. klo 18.30
Taiteilijaduo Simka ja ryhmä nuoria Uumajasta, Riiasta ja Porista toteuttivat Kokemäenjokeen kelluvista puista koostuvan installaation Floating Trunks kesällä 2014.
Baltic Sea – Floating Trunks -projektin keskiössä on eri maista tulevien nuorten kokemusten ja ajatusten vaihto sekä taiteen tekemisen prosessiin osallistuminen. Projektissa nuoret pääsevät tutustumaan eri kulttuureihin, kun he toteuttavat Porin lisäksi samanlaiset teokset Uumajassa ja Riiassa, jotka ovat Euroopan vuoden 2014 kulttuuripääkaupunkeja. Simkan ohjaamissa työpajoissa nuoret muokkaavat ja veistävät puita.
Projekti on koottu kirjaksi, jonka Suomen julkistamistilaisuus järjestetään Porin taidemuseon Cafe Muusassa.
Julkaisija: SIMKA (Simon Häggblom ja Karin Lind) yhteistyössä Word & Object kustantamon kanssa. Tukholma 2015.
Lisätietoja: SIMKA - Simon Häggblom, +46706091491 / simon@simka.se

Porin taidemuseon TalviLOMApajat I-II kouluikäisille 24.02. ja 25.02. kello 12-13.30 / työpajan kesto 1,5 tuntia / osallistumismaksu 5 EUR/lapsi
Taidemuseon talvilomapajoissa tutustutaan taidemuseon uusiin näyttelyihin, joissa kohtaavat villi luonto ja suurkaupungin syke. Tutkitaan luonnon ihmeitä mikroskoopin ja suurennuslasin avulla ja luodaan itse keksittyä kasvillisuutta sekä tutustutaan elektroniikan ihmeisiin.
Keskiviikkona 24.2. tutkimuksen kohteena ovat islantilaisen Eggert Péturssonin värikkäät kukka-aiheiset maalaukset sekä kukkien ja kasvien mikroskooppinen maailma.
Torstaina 25.2. helsinkiläinen mediataiteilija Matti Niinimäki (Månsteri) saapuu ohjaamaan kokeellisen elektroniikan työpajan, jossa tutustutaan elektroniikan ihmeisiin. Pajassa kokeillaan ja tehdään itse erilaisia laitteita. Työpajaan mahtuu max. 30 lasta.

Porin taidemuseon Lasten lauantai 27.02.
Ohjatut kierrokset: I kello 12-13.30 / II kello 14-15.30 / vapaa pääsy
Ohjelmaa lapsiperheille / alle kouluikäiset yhdessä aikuisen kanssa
Lasten lauantaina tutustutaan oppaan johdolla Porin taidemuseon uusiin näyttelyihin, joissa kohtaavat Islannin villi luonto ja Itä-Aasian suurkaupungit Hongkong, Peking, Tokio, Soul ja Taipei. Miltä näyttää islantilainen kukka- ja kasviloisto? Miten kaupungistuminen vaikuttaa luontoon ja ihmisten elämään yleensä? Seikkaillaan näyttelyissä ja tehdään itse.
Antti Turkon kirjan Ajattelua villissä tilassa - tilakokemus ääriviivana ja ajattelun muotona julkistamistilaisuus taidemuseon Café Muusassa 2.3. kello 18:30. Kirja on Aalto-yliopiston ja Porin taidemuseon yhteisjulkaisu. Ohjelmassa myös Antti Turkon performanssi.

FLOW YOGA - PORIN TAIDEMUSEON JOOGALAUANTAI 05.03. kello 12-14
Pysähdy taiteeseen ja joogaan
Osallistuminen taidemuseon pääsylipun hinnalla / oma joogamatto mukaan
Joogalauantaissa voit yhdistää taide- ja liikuntakokemuksen. Harjoitus kohdentuu taideteokseen, jonka taidemuseon edustaja esittelee. Flowjooga-harjoituksen ohjaa Johanna Kannisto. Harjoituksessa yhdistyy jatkuva flowmainen liike ja hengitys. Harjoitukset sopivat aloitteleville ja kokeneille joogeille. Yhteistyössä Porin taidemuseo, Porin Joogayhdistys ry ja Porin seudun kansalaisopisto
Lisätiedot intendentti Mirja Ramstedt-Salonen

MINÄ JA KUKKA -naistenpäivän työpaja 08.03. kello 14-15.30 /osallistuminen taidemuseon pääsylipun hinnalla / ennakkoilmoittautuminen
TUTUSTUTAAN KUKKAAN. Työpajassa lähestytään kukkaa yksilönä, tutkitaan sen yksityiskohtia ja kasvusuuntia. Ohjaajana Tommi Ojala, puutarhuri, ryhmätaideterapeutti. Työpajaan otetaan osallistujia max. 16 henkeä.

LUENTO 09.03. kello 18.30
TAITEILIJOIDEN KAUPUNGIT: JULKINEN TILA, ESTETIIKKA JA YHTEISÖLLISYYS
Minna Valjakka, FT, Itä-Aasian nykytaiteen tutkija
Minna Valjakka käsittelee kaupungistumisen vaikutuksia taiteisiin Itä-Aasiassa.
Taidemuseon kevään luentosarja Taide, luonto ja kaupunki avaa näkökulmia kevään näyttelyihin ja museon monipuoliseen sisällöntuotantoon. Eggert Pétursson: FLOORA -näyttelyä tarkastellaan taiteilijan itsensä tulkitsemana, taiteen tutkimuksen ja teorian valossa sekä Islannin ja sen luonnon tarjoamien elämysten avulla. Itä-Aasian Videoikkuna: Kaupungistumisen heijastumia -näyttelyä ja sen taustoja lähestytään nopeasti kaupungistuvan Itä-Aasian taidemaailmasta ja sen suurkaupunkien miljöistä käsin.
Ennen jokaista luentoa taidemuseo tarjoaa maksuttoman yleisöopastuksen ajankohtaisiin näyttelyihin. Opastukset alkavat kello 18.00.
SENIORIPÄIVÄ 20.03. / senioreilla vapaa sisäänpääsy taidemuseoon koko päivän kello 11-18
Katsele, kuuntele & nauti! Kello 13 tutustutaan Eggert Péturssonin näyttelyyn yhdessä Tuula Hölsön kanssa. Tuula Hölsö on tuttu monille porilaisille taiteen ystäville. Hän toimi pitkään Poriginal gallerian gallerianhoitajan. Kello 14.15 Musiikkiesitys / Juha Loukkalahti ja Mika Merikaita esittävät Eino Leinon runoja.
Senioriviikon Porissa järjestää kulttuuritoimen organisoima seniorityöryhmä, jossa on kulttuurilaitosten lisäksi edustajia myös perusturvan hallintokunnasta, Porin evankelisluterilaisesta seurakuntayhtymästä sekä kolmannelta sektorilta.

Taide, luonto ja kaupunki –luentosarja
LUENTO 23.03. kello 18.30
KUINKA KUKKA MAALATAAN? Luonto ja järjestys Eggert Péturssonin taiteessa
Jyrki Siukonen, Kuvataiteen tohtori, taiteilija
Taidemuseon kevään luentosarja Taide, luonto ja kaupunki avaa näkökulmia kevään näyttelyihin ja museon monipuoliseen sisällöntuotantoon. Eggert Pétursson: FLOORA -näyttelyä tarkastellaan taiteilijan itsensä tulkitsemana, taiteen tutkimuksen ja teorian valossa sekä Islannin ja sen luonnon tarjoamien elämysten avulla. Itä-Aasian Videoikkuna: Kaupungistumisen heijastumia -näyttelyä ja sen taustoja lähestytään nopeasti kaupungistuvan Itä-Aasian taidemaailmasta ja sen suurkaupunkien miljöistä käsin.
Ennen jokaista luentoa taidemuseo tarjoaa maksuttoman yleisöopastuksen ajankohtaisiin näyttelyihin. Opastukset alkavat kello 18.00.

BONUS-opastus 30.03. kello 18.00 / vapaa pääsy
Eggert Pétursson: FLOORA
Kasvihuonepuutarhuri Mari Sainion matkassa Eggert Péturssonin näyttelyyn.

Croquis-piirustusilta aikuisille ja nuorille
Torstaina 31.03. kello 17.30-19.30 työpaja, 2krs.
Nopearytmistä elävän mallin piirtämistä / ohjaus kuvataiteilija Niko Palokangas. Osallistumismaksu 5 EUR. Yhteistyössä Porin taidemuseo ja Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto

PEDAseinän näyttely PORIN UUSI KIRJASTOAUTO päättyy 20.03.
PEDAseinässä avautuu uusi näyttely 22.03.
KASVITIETEELLINEN ELÄINTARHA 22.03.-30.4.
KASVITIETEELLINEN ELÄINTARHANäyttely Porin taidemuseon PEDAseinässä 22.03.–30.04.2016. Avajaiset keskiviikkona 23.03. kello 16.00.
KARHIAISSILMÄ, PAPILIOKALA SEKÄ MUITA HARVINAISUUKSIA PORIN TAIDEMUSEOSSA
Kasvi- ja eläinkunnan elementit yhdistyivät - metamorfoosissa synnytettiin uusia mielikuvituksellisia lajikkeita tutkittavaksi. Kukin laji on koostettu prässätyistä kasvien osista. Niille on määritelty nimi, levinneisyys, ravinto, sekä lisääntymiseen ja käyttäytymiseen liittyvät tunnusomaiset piirteet.
Tervetuloa tutustumaan isokorvaiseen matoon, aggressiiviseen Jupiterista tulevaan Hyttyskissaan, Viiksihyyppään, joka elää sukkahiellä ja syö napanöyhtää, ystävälliseen ja passiiviseen Perhostmasteriin, Papiliokalaan joka asuu kosteissa metsissä sumussa uiden. Esillä on myös mm. Ruusuhaituva, joka syö kastepisaroita ja murtovesialuella asuva, saastuneen veden vuoksi erittäin harvinainen Karhiaissilmäri.
Näyttely toteutetaan yhteistyössä taidemuseon yleisöjen kanssa. Eläintarhan "asukit" ovat syntyneet Porin taidemuseon työpajoissa, joissa on ollut mukana Porin taidekoulun iltalinjan ja Winnovan suomenkielen opiskelijoita, sekä Cygnaeuksen koulun 5. kuvataideluokka. Työpajat ohjasi Anne Roininen. Yhteistyössä Porin taidemuseo & Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.
PEDAseinä on paikka Porin taidemuseon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen tuottamille näyttelyille. Näyttelyt esittelevät taidemuseon yleisötyön ja pedagogisen toiminnan synnyttämiä teoksia, kokemuksia ja elämyksiä.

Sasha Huber: My Racism is a Humanism. Lecture / RAPPU
PELITAITEEN PERUSTEET –työpaja
2. – 3.4. ja 9. – 10.4. kello 12 – 16. Ensimmäistä kertaa Satakunnassa!
Pelitaiteen perusteet on aivan uudenlainen työpaja, joka keskittyy etenkin piirtämisen ja käsikirjoittamisen menetelmiin.
Paja soveltuu kaikille, jotka omaavat ainakin aloittelijatason piirustustaidot ja haluavat parantaa kuvallista ilmaisuaan. Jos olet sarjakuvaharrastaja, kiinnostunut kuvituksesta tai vaikkapa pyrkimässä taideteolliselle alalle, osallistu ihmeessä!
Ohjelmassa on viihdeteollisuuden ammattilaisten ja klassisen taiteen mestareiden työtavat peleissä. Aihepiirit ovat realistinen piirtäminen, käsikirjoittaminen, hahmo- ja tasosuunnittelu sekä pelialan työtavat.
Työpajasarja järjestetään Porin taidemuseossa neljänä päivänä. Mukaan voi tulla yhdelle kerralle (20€) tai koko sarjaan (60€). Maksu suoritetaan museossa ennen pajan alkua. Ikäraja 15 vuotta.
Opettajina ovat TaK Kasper Peltonen ja TaK Henri Suhonen. Ilmoittautuminen & tiedustelut: pelitaiteenperusteet@workmail.com Ilmoittautuminen päättyy 29.3.2016.

UUSI TEOS RAPPU-näyttelytilassa
FATMA BUCAK: And then God blessed them (2013); Suggested place for you to see it (2013) 05.04.-05.06.
Kaksikanavainen videoteos. Teoksen kuvauspaikkana on Tuz Gölü suolajärvi Turkissa, Anatoliassa. Katsoja seuraa kahta erilaista tilannetta, joiden välillä tuntuu olevan selvä yhteys.

TAIDE JA KUKKA -työpajat aikuisille
Työpajat 12.04. ja 17.05. kello 14-15.30 / Osallistuminen taidemuseon pääsylipun hinnalla
Tommi Ojala, puutarhuri, ryhmätaideterapeutti / Ennakkoilmoittautuminen työpajasarjaan tai yksittäiseen työpajaan: mirja.ramstedt-salonen@pori.fi

BONUS-opastus 13.04. kello 18.00 / vapaa pääsy
Itä-Aasian videoikkuna – Kaupungistumisen heijastumia / Siipi
Antti Kauppinen, kulttuurintutkija, yleisötyökoordinaattori, HAM Helsingin taidemuseo
Antti Kauppinen vietti kevään 2013 Hongkongissa opiskellen Kiinan nykytaidetta ja vieraillen taiteilijoiden työhuoneilla. Hongkongissa häntä kiehtoo taiteilijoiden asema kaupungin identiteetin rakentamisessa.
Paavo Halonen on Turun piirustuskoulusta valmistunut kuvataiteilija. Hongkong on tuttu kaupunki myös hänelle. Kuvataiteilijuuden lisäksi Paavo suunnittelee Marimekolle kuoseja.
Paavo Halonen ja Antti Kauppinen sekä Ulla Kokki ovat tehneet rennon ja kauniin joulukirjan Armas Aika. Intohimona joulu, joka ilmestyi viime vuonna.
Bonus-opastukset kohdentuvat yksittäiseen näyttelyyn, taiteilijaan tai näyttelyn herättämään ajankohtaiseen teemaan. Oppaana toimii taiteilija, kuraattori tai muu alansa asiantuntija. Opastukset ovat näyttelykohtaisia ja niihin on vapaa pääsy.

Lasten lauantai 16.04. kello 12-15, jolloin lapsilla, nuorilla ja lapsiperheillä vapaa pääsy taidemuseoon, PEDApisteessä voi tutkia ja tehdä itse. Islanninhevonen Diisa paikalla kello 12-14!
Ohjelmaa lapsiperheille / alle kouluikäiset yhdessä aikuisen kanssa.
Porin taidemuseon Lasten lauantain vieraaksi astelee islanninhevostamma Diisa. Diisa on museovieraiden siliteltävänä ja asettuu piirustusmalliksi Pörröpensselit-työpajassa kello 12-14.
Lasten lauantain tapahtuman ajan kello 12-15 PEDApisteessä voi tutkia luonnon yksityiskohtia digitaalisen mikroskoopin ja suurennuslasien avulla ja tehdä rintanappeja. PEDApiste sijaitsee taidemuseon ison näyttelyhallin ytimessä.
Lasten lauantain järjestävät Porin taidemuseo ja Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.

Seniorien suunnistus nykytaiteeseen -opastus / vapaa pääsy
Keskiviikkona 20.04. kello 14
Seniori-ikäisille suunnattu näyttelyesittely, johon voi osallistua yksin tai ryhmänä.

Yhteisötaiteen triennaali Porissa 18.4.-24.4.
Länsirannikon kaupunkeihin levittäytyvän Yhteisötaiteen triennaalin painopisteenä on taiteilijoiden ja paikallisyhteisöjen välinen vuorovaikutus. Porin taidemuseo on mukana yhteistyössä. Lisätiedot: Anne Roininen

Utopia (empatiasta)
Porin taidemuseossa to 21.4. klo 18 – 19.15
Mitä jos kaikki menisi mahdollisimman hyvin, miltä maailma näyttäisi?
Miten näitä visioita on mahdollista tavoitella nykypäivän valinnoilla?
Mitä roolia toivo ja empatia näyttelee kokonaisuuden ymmärtämisessä?
Teossarja avaa liikkeen ja elävän musiikin keinoin uusia
näkökulmia tulevaisuuteen ja sitä kautta valintoihimme nyt -hetkessä. 
Teos muodostui pienistä esityksistä. Yksi esitys on tarkoitettu 
yhdelle katsojalle kerrallaan. Muu yleisö sai liikkua tilassa vapaasti.
Teosta on aiemmin esitetty eri tiloissa Helsingissä Korkeasaaressa ja 
Kajaanissa. Työryhmän tavoitteena on luoda tapahtumien sarja, joka 
syntyy yhteisesti ja pitkäjänteisesti, avaa uusia näkökulmia 
tulevaisuuteen ja sitä kautta vaikuttaa valintoihimme nyt-hetkessä.
Työryhmä Porissa: Tuomas Norvio, Janne Masalin ja Sari Palmgren
Esitys Porin taidemuseossa to 21.4. klo 18 - 19.15. Voit tulla ja poistua
vapaasti klo 18-19.15 välillä. Keskustelijana Tommi Ojala.
Järjestäjänä: Yhteisötaiteen triennaali, Porin taidemuseo, Satakunnan
Syöpäyhdistys
Tukija: Taiteen edistämiskeskus
www.saripalmgren.fi
https://www.facebook.com/saripalmgrenco/?fref=ts


ke 20.4. klo 18 – 20
Yhteisöllinen, performatiivinen hankauspiirustusprojekti tapahtuu aikavälillä 18.4.–24.4.2016. Piirustustilanteita on päivittäin viikon ajan eri paikoissa. Tarkoitus on tuottaa vähintään 7 A0-kokoista piirustusta. Välineinä käytetään grafiitti- ja liitutankoja sekä litoposteripaperia.
Projektin tarkoituksena on tuottaa mukavia ja yllättäviä piirustushetkiä arkiympäristöissä, aktivoida kaupunkilaisia osallistumaan ja tuottamaan kuvaa sekä tallentaa kaupungin pintarakenteita.

BONUS-opastus 27.04. kello 18.00 / vapaa pääsy
ARTTU MERIMAA: Autochtonic Fantasy / MEDIApiste
Kuvataiteilija Arttu Merimaa ja intendentti Tuulikki Kiilo, Rakennuskulttuuritalo Toivo, Satakunnan Museon korjausrakentamiskeskus.
Bonus-opastukset kohdentuvat yksittäiseen näyttelyyn, taiteilijaan tai näyttelyn herättämään ajankohtaiseen teemaan. Oppaana toimii taiteilija, kuraattori tai muu alansa asiantuntija. Opastukset ovat näyttelykohtaisia ja niihin on vapaa pääsy.

Croquis-piirustusillat aikuisille ja nuorille
Torstaina 28.04. kello 17.30-19.30 työpaja, 2krs.
Nopearytmistä elävän mallin piirtämistä / ohjaus kuvataiteilija Niko Palokangas. Osallistumismaksu 5 EUR. Yhteistyössä Porin taidemuseo ja Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto

Luokkaretkipaketti 03.05.-03.06.
Luokkaretkellä Porin taidemuseoon kuullaan näyttelyistä sekä taiteilijoista ja tarinoista niiden taustalla. Tehdään matkamuisto kotiin vietäväksi. Kesto 1,5 tuntia. Porilaisille koululuokille luokkaretki on maksuton. Porin ulkopuoliset koulut 100 €/ luokka. Sisältää sisäänpääsymaksut, opastuksen, työpajan ja materiaalit.

Äitienpäivä 08.05. Äideillä vapaa sisäänpääsy taidemuseoon kello 11-18.
Porin taidemuseon Joogalauantai
Pysähdy taiteeseen ja joogaan 14.05. kello 12-14 / Osallistuminen taidemuseon pääsylipun hinnalla / oma joogamatto mukaan
Joogalauantaissa voit yhdistää taide- ja liikuntakokemuksen. Harjoitus kohdentuu taideteokseen, jonka taidemuseon edustaja esittelee. Joogaharjoituksen ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettajat (SJL®). Harjoitukset sopivat aloitteleville ja kokeneille joogeille. Yhteistyössä mukana Porin Joogayhdistys ry ja Porin seudun kansalaisopisto.

"ABYSS - Sirpaleita syvyydessä V"
Tapahtuma on osa viiden tapahtuman ABYSS/KUILU- sarjaa, jotka toteutuvat 13.–21.5.2016 Kiasma-teatterissa ja Kaapelitehtaalla Helsingissä, Telakalla Tampereella, Porin lyhytaaltoasemalla ja Porin taidemuseossa. Järjestäjinä toimivat T.E.H.D.A.S., Là-Bas ja Perfo!. Tapahtuma on samalla jatkumoa vuosina 2005–2015 Porissa järjestetyille kansainvälisille PERF-festivaaleille. KS. OHJELMA ...

Valtakunnallinen museoviikko / #liikuttavakulttuuri 14.-22.05.2016
Museoviikolla taide liikuttaa! Osallistuminen Porin taidemuseon ohjelmaan pääsylipulla ellei toisin ole mainittu.
KATSO OHJELMA ...

Valtakunnallinen museoviikko 17.-22.05.
Museoviikolla taide liikuttaa! Laitetaan liikkeelle sekä mieli että kroppa.
Osallistuminen ohjelmaan taidemuseon pääsylipulla ellei toisin ole mainittu. Kansainvälisenä museopäivänä 18.05. taidemuseoon on vapaa pääsy koko päivän. Viikon ohjelmassa on näyttelykierroksia, kävelyretki luontoon, tanssi-liike-terapiaa näyttelyssä, käden liikettä piirustusillassa sekä loppuhuipennuksena Museoiden yö.

Kansainvälinen museopäivä 18.05.
Taidemuseoon on vapaa pääsy kello 11-20 ja näyttelyesittely kello 18.

TAIDE JA KUKKA –kävelyretki 17.05. kello 14-15.30 / Osallistuminen taidemuseon pääsylipun hinnalla / lähtö taidemuseolta
Museoviikon Taide ja kukka -työpajassa lähdetään kävelylle ja tutkitaan kukkaa luonnonympäristössä. Tutustutaan uuteen kaupunkimaisemaan ja rohkeisiin rikkakasveihin, jotka sinnittelevät rakennusten joukossa. Ohjaajana Tommi Ojala, puutarhuri, ryhmätaideterapeutti.

Wikipedia-talkoot 18.05. kello 15-19.45 / taidemuseon luentosali, 2krs. / Ennakkoilmoittautuminen 17.05. mennessä: anni.saisto@pori.fi / osallistuminen on maksutonta
Tilaisuudessa perehdytään Wikipedia-tietosanakirjan muokkaamisen perusteisiin ja muokkaamiseen ja tutustutaan saatavilla oleviin lähdeaineistoihin. Muokkauksen aiheina ovat artikkelit Porin taide-elämän historiasta ja kaupungin julkisista veistoksista. Tilaisuudessa voi myös harjoitella minkä tahansa artikkelin muokkaamista ohjattuna toimintana.

Seniorien suunnistus nykytaiteeseen -opastus / vapaa pääsy
Keskiviikkona 18.05. kello 14
Seniori-ikäisille suunnattu näyttelyesittely, johon voi osallistua yksin tai ryhmänä.
Tanssihetki taiteen keskellä 18.05. kello 18-20 / vapaa pääsy / ennakkoilmoittautuminen 16.05. mennessä intendentti Mirja Ramstedt-Saloselle.
Tanssiterapia Piuman toteuttamia tanssiterapeuttisia hetkiä Eggert Péturssonin FLOORA -näyttelyssä. Tanssihetkessä kerrotaan tanssi-liiketerapiasta, toteutetaan muutama harjoitus liikkeellisesti sekä rentoudutaan hengitystä ja kehon olotilaa kuunnellen. Osallistuminen ei vaadi ennakkotaitoja tai -tietoja. Lisätiedot: Kaisa Selin / 045 645 0366 / kaisa@piuma.fi. Löydät Tanssiterapia Piuman myös Facebookista!

Croquis-piirustusilta aikuisille ja nuorille
Torstaina 19.05. kello 17.30-19.30 työpaja, 2krs.
Nopearytmistä elävän mallin piirtämistä / ohjaus kuvataiteilija Niko Palokangas. Osallistumismaksu 5 EUR. Yhteistyössä Porin taidemuseo ja Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto

Museoiden yö – La Nuit Des Musées 21.05.
Porin taidemuseo on avoinna kello 24 asti / vapaa pääsy koko päivän / Ohjelma alkaa kello 17!
KS. ohjelma ...

PEDAseinässä avautuu uusi näyttely 24.05.
KUKKARYÖPPY 24.05.-04.09.
Lasten ja aikuisten tekemät kolmiulotteiset kukkaset kasvavat seinästä villinä ja vapaina. Eggert Péturssonin FLOORA-näyttelyn innoittamana installaatio laajenee kesän ajan. Yhteistyössä Porin taidemuseo & Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.
PEDAseinä on paikka Porin taidemuseon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen tuottamille näyttelyille. Näyttelyt esittelevät taidemuseon yleisötyön ja pedagogisen toiminnan synnyttämiä teoksia, kokemuksia ja elämyksiä.

Pojo & Pjotr - Tsaikovskia taidemuseolla
Sunnuntaina 29.5. klo 15.
Pori Jouhet vakituisine yllätysvieraineen sekä Palmgren-konservatorion kamariorkesteri soittavat Tsaikovskia Porin taidemuseolla.

Performanssimatinea 10.6. klo 14-16
FLUXUS NY -näyttelyn avajaisia vietetään performanssitapahtuman merkeissä!

Hullutteleva, leikkisä ja yhteiskunnallisesti pureva! Taiteilija Henry Merimaa asettaa Porin taidemuseon Fluxus-kokoelman teokset vuoropuheluun alkuvaiheen NYTE-tekojen kanssa. NYTE ry:n perustivat nuoret porilaiset taiteilijat vuonna 1987. Nuoren yhdistyksen ja taidemuseon polut risteilivät Fluxus-taiteen äärellä hedelmällisellä tavalla.
Näyttelyn avajaisia vietetään Performanssimatinean merkeissä. Tule mukaan tutustumaan näyttelyyn! Voit osallistua lyhyiden fluxus-performanssien esittämiseen fluxusmestarien alkuperäisten ohjeiden mukaisesti. Ohjaajana taiteilija Henry Merimaa. Vapaa pääsy!
Ilmoittaudu mukaan esittämään performansseja: Henry Merimaa, henrymerimaa(at)gmail.com, puh. 044-976 5508
Voit valita etukäteen suosikkiperformanssisi Fluxus Performance Workbookista:
Fluxus Workbook

Kesällä pop-up –työpajoja Taavinsillan läheisyydessä! Seuraa taidemuseon facebookia ja nettisivuja!

Lasten kesäkeskiviikot 08.06., 15.06. ja 22.06. kello 12-13.30. / vapaa pääsy Ohjattu lastenkierros näyttelyissä. Alle kouluikäiset yhdessä vanhemman seurassa. Yhteistyössä Porin taidemuseo ja Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.

Kukkaretki kaupunkimaisemassa 21.6. kello 17.30 / lähtö taidemuseon aulasta / osallistuminen taidemuseon pääsylipun hinnalla Kesäpäivänseisaus on vuoden pisin päivä. Pysähdymme tutkimaan ja keskustelemaan luonnonkasvien esiintymisestä, arvosta ja estetiikasta rakennetussa kaupunkitilassa. Retkellä oppaana puutarhuri, taideterapeutti Tommi Ojala. Samalla lipulla sisäänpääsy näyttelyyn ennen kävelyä. Ennakkoilmoittautuminen: mirja.ramstedt-salonen@pori.fi / 044 701 1119. Max 12 osallistujaa.

KESÄN VESIVÄRIMAALAUSTA AIKUISILLE 22.06., 06.07., 20.07. ja 03.08. kello 16.30-18.30
Kokoontuminen taidemuseon aulassa, työskentely tapahtuu ulkona / huomioi pukeutumisessa päivän sää! Kurssilla kokeillaan vesiliukoisia värejä sekä erilaisia paperilaatuja ja vaihtoehtoisia tekniikoita. Aiempaa kokemusta maalaamisesta ei tarvita. Materiaalit saa taidemuseolta. Ohjaajana toimii brittiläinen kuvataiteilija Caroline Ward-Raatikainen. Max. 16 osallistujaa. Osallistuminen ja materiaalit: 12€/kerta tai 40€/neljä kertaa. Ennakkoilmoittautuminen: anu.lankinen@pori.fi / 044 701 1985

Jazz-viikko 09.07.-17.07. Taidemuseossa pidennetyt aukioloajat & näyttelyopastuksia suomeksi ja englanniksi. Porin taidemuseo on avoinna jazz-viikolla maanantaina, tiistaina ja sunnuntaina kello 11-18, keskiviikkona HUOM! kello 11-16 sekä torstaina, perjantaina ja lauantaina kello 11-22. Jazz-viikon opastukset: näyttelyopastus suomeksi 12.07., 14.07., 15.07. ja 16.07. kello 14 sekä näyttelyopastus englanniksi 14.07. ja 15.07. kello 15. Opastukset sisältyvät pääsylipun hintaan.

Suomen kuvataiteen päivä/ Maalaustapahtuma/ järj. aQARTetti-ryhmä
Kaikille avoin maalaustapahtuma Porissa. Päivä on Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä. Tapahtuma alkaa taidemuseon Café Muusassa yhteisellä kahvilla ja infolla kello 11. Maalaustapahtuma kestää koko päivän ja työskentelyssä jokainen käyttää omia välineitä. Valmiit työt tuodaan taidemuseolle kello 17 menessä. Tapahtuman järjestäjät ripustavat maalauksista näyttelyn Porin pääkirjaston aikuistenosastolle 11.-25.7.
Osallistumismaksu 10€ / sisältää kahvin, keiton ja maalausten ripustuksen.
10.7.2016 maalauspäivä on yksi Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen samana päivänä monilla paikkakunnilla järjestettävistä tapahtumista.
Porin alueen tapahtuman järjestää aQARTetti-ryhmä: Oili Elo, Anja lamminen, Ulla Lampinen ja Kristiina Siirto-Honkanen.

EMMÄÄ PIIRRÄ -TYÖPAJA NUORILLE JA AIKUISILLE
 27.07. ja 17.08. kello 16.30-18. Osallistumismaksu 5€ / työpaja
Emmää osaa piirtää.
Emmää piirrä.
Mä en ainakaan piirrä!
Emmää halua piirtää!
Työpaja niille, jotka haluaisivat piirtää, mutta se tuntuu liian vaikealta edes aloittaa.
Piirtäminen voi olla muistiinpanojen tekemistä, näetyn hahmottamista, ajatuksen välittämistä toiselle, ajanvietettä tai kynän liikettä paperilla. Sillä ei tarvitse olla mitään tekemistä taiteen kanssa, mutta se voi myös olla sitä.
Ohjaajana kuvataiteilija Anne Roininen /yhteistyössä Porin taidemuseo & Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto

Seniorien suunnistus nykytaiteeseen -opastus 03.08. kello 14 / vapaa pääsy Seniori-ikäisille suunnattu näyttelyesittely, johon voi osallistua yksin tai ryhmänä.

Runoja huilulle -konsertti 07.08. klo 16 / taidemuseon pääsymaksu Johanna Kärkkäinen, huilu / Justus K, lausunta / Marko Lampisuo, videot / Jukka-Pekka Lehto, sävellys Konsertissa kuullaan moderneja soolohuiluteoksia performatiivisen runonlausunnan, elektroniikan ja videotaiteen värittäminä.

Denise Ziegler Parkkiruutu 24h Veistospihalla
Art @ Heart of the City! -näyttelyyn liittyvä Denise Zieglerin Parkkiruutu 24h -teos syntyy elokuun aikana Veistospihalle. Asentamista aloitellaan keskiviikkoaamuna 10.8.

14.09. LUENTO Taide ja läsnäolo -luentosarja
CRISIS OF PRESENCE – Läsnäolon kriisi –näyttely
Luigi Fassi, kuraattori
Luento on englanninkielinen / Lecture in English

BONUS-opastus Fluxus ny -näyttelyyn 24.08. kello 18.30 / vapaa pääsy Fluxus ny -näyttelyn esittelee taiteilija Henry Merimaa.

PORIN PÄIVÄTAIDEMUSEOSSA 23.-25.09.
Taidemuseoon on vapaa sisäänpääsy kello 11-18.
TAIDE JA KARJARANNAN JULKISET ALUEET
Lauantaina 24.09. kello 13 / projektipäällikkö Kari-Matti Haapala, Asuntomessut Porissa 2018 ja kuvataiteilija Mirja Vallinoja vieraana Art @ the Heart of the City – Taidetta kaupungin sydämessä -näyttelyssä. Näyttelyssä on esillä esimakua Karjarannan messualueen taidekilpailun voittajan kuvataiteilija Mirja Vallinojan teoksesta. Yhteistyössä Elävä Pori -hanke
TEOSESITTELY JA PYÖRÄILYRETKI
Sunnuntaina 25.09. kello 13 / kuvataiteilija Denise Ziegler esittelee Parkkiruutu (24h) -teoksensa taidemuseon Veistospihalla. Esittelyn jälkeen pyöräilyretki yhdessä Denise Zieglerin kanssa muutamalle 24h-parkkipaikalle Porin keskustassa. Jokaisella parkkipaikalla nähdään pieni performanssinomainen toimenpide.
Yhteistyössä Elävä Pori -hanke
Sunnuntaina 25.09. kello 15 yleisöopastus kaikkiin näyttelyihin.

BONUS-opastus / Art @ the Heart of the City! - Taidetta kaupungin sydämessä / Projektihuone / Yhteistyössä Elävä Pori –hanke
24.09. kello 13 / kuvataiteilija Mirja Vallinoja ja projektipäällikkö Kari-Matti Haapala, Asuntomessut Porissa 2018

25.09. kello 13 //BONUS-opastus / Denise Ziegler, kuvataiteilija/ Yhteistyössä Elävä Pori -hanke

Turun kirjamessut 30.9.-2.10.

Koululaisten ja opiskelijoiden Museoviikko 04.-07.10.
Viikon erityisteemana on mediakasvatus. Opastukset ovat museoviikolla maksuttomia myös Porin ulkopuolisille kouluille ja oppilaitoksille. Viikon järjestää Suomen museoliitto

05.10. Bonus-opastus/PEDAseinä, ja Yleisöopastus
Päivi Sundell esittelee PEDAseinän näyttelyn, jonka jälkeen yleisöopastus

05.10. Seniorien suunnistus nykytaiteeseen

06.10. Senioripalveluiden esittely
Torstai-akatemia / Senioripalveluiden esittely Seurakuntakeskuksessa. Järj. Porin kesäyliopisto ja Porin seurakuntayhtymä. Edustajana tilaisuudessa Mirja Ramstedt-Salonen.

12.10. LUENTO Taide ja läsnäolo -luentosarja. Kulttuurinen apokalypsi ja maailman ajatus
Jussi Vähämäki, VTT, yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto

13.10. ROTARIT, opastus taidemuseon näyttelyihin

19.10. kello 18 / /BONUS-opastus /Bysanttia - vai Las Vegasta? Giacomo Casanova nousee haudasta kertoakseen näkemyksiään Porin kaupungintalosta ja Valkeakosken gondolista, Max Ryynänen, Visuaalisen kulttuurin teorian vanhempi yliopistolehtori, Aalto-yliopisto 

20.10. Croquis-piirustusillat aikuisille ja nuorille kello 17.30-19.30 *
Torstaina 25.08., 29.09., 20.10. ja 24.11. / Osallistumismaksu 5€
Croquis on nopearytmistä elävän mallin piirtämistä. Työskentely on itsenäistä ja omaehtoista ja siihen saa halutessa myös ohjausta. Tarvikkeet saat lainaksi taidemuseolta. Iltaa ohjaa kuvataiteilija Niko Palokangas.

22.10. Taidemuseon Joogalauantait 22.10. ja 19.11. - kello 12-14. Jarkko Montonen kuvaa YLE:lle pätkän joogasessiosta.
Pysähdy taiteeseen ja joogaan. Joogahetkeen virittäydytään taideteoksen äärellä. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Joogan ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettajat Viljami Lehtonen ja Rauno Lehtonen (SJL). Yhteistyössä Porin Joogayhdistys, Porin taidemuseo, Porin seudun kansalaisopisto

07.12. kello 18 /BONUS-opastus / Crisis of Presence / Halli, Siipi / Anni Venäläinen, ts.intendentti, Porin taidemuseon näyttelypalvelut

09.11. LUENTO Taide ja läsnäolo -luentosarja. Läsnä Lähi-Idän kriisissä
Leena Reikko, toimittaja, avustustyöntekijä

22.10. Taidemuseon Joogalauantait 22.10. ja 19.11. - kello 12-14.
Pysähdy taiteeseen ja joogaan. Joogahetkeen virittäydytään taideteoksen äärellä. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Joogan ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettajat Viljami Lehtonen ja Rauno Lehtonen (SJL). Yhteistyössä Porin Joogayhdistys, Porin taidemuseo, Porin seudun kansalaisopisto

24.10. CUMMAn opiskelijat What is a Museum? -näyttelykurssi
Aalto-yliopiston opiskelijoita perehdytetään Porin taidemuseon kokoelmiin ja arkistoihin ja MG-sarjassa toteutuneisiin näyttelyihin. Opiskelijat toteuttavat näyttelyn Projektihuoneeseen keväällä 2017.
Ryhmän ohjaavat opettajat Nora Sternfeld ja Marko Karo sekä Taina Rajanti.

13.11. Isänpäivän työpaja/ Retropeli-työpa Aulassa/ Porin Peliviikon ohjelmaa
Isänpäivän työpaja 13.11. kello 12-16 Porin taidemuseossa
Lasten ja isien Retropeli-työpaja & lautapelejä.
Yhteistyössä Porin taidemuseo, Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto ja Porin akateeminen nörttikulttuurin arvostusseura PANA ry.

14.-20.11. Kansallinen peliviikko

15.11. Pelitaiteen Perusteet -DEMOPAJA / Kansallinen peliviikko
Pelitaiteen Perusteet -DEMOPAJA NUORILLE, NUORILLE AIKUISILLE; KAIKILLE KIINNOSTUNEILLE, maksuton; tuottaa Drawery Workshop; Kasepr Peltonen, Henri Suhonen. Sekä lisäksi mahdollisesti 100k eSportsin vanhempainilta.

20.11. MITÄ BANAANI TEKEE TAIDEMUSEOSSA? LAPSEN OIKEUKSIEN PÄIVÄ -tapahtuma Porin taidemuseossa sunnuntaina kello 12-14.
Löydä banaani näyttelystä ja [peli]lautaselta. Tapahtuman ajan lapsilla ja vanhemmilla on vapaa pääsy taidemuseoon. Ruokatyöpajan materiaalimaksu 2€/lapsi, alle 10-vuotiaat yhdessä aikuisen kanssa. Tapahtuma on osa Porin Peliviikon ohjelmaa.
PAIKKA: Porin taidemuseo, Café MUUSA

23.11. LUENTO Taide ja läsnäolo -luentosarja. Katoavat kuvat: taiteen sanattomat jäljet
Martta Heikkilä, FT, dosentti

23.11. POFF (Pori Film Festival) kanssa yhteistyössä toteutettava lyhytelokuvanäytös ja keskustelutilaisuus.

24.11. Croquis-piirustusillat aikuisille ja nuorille kello 17.30-19.30 *
Torstaina 25.08., 29.09., 20.10. ja 24.11. / Osallistumismaksu 5€
Croquis on nopearytmistä elävän mallin piirtämistä. Työskentely on itsenäistä ja omaehtoista ja siihen saa halutessa myös ohjausta. Tarvikkeet saat lainaksi taidemuseolta. Iltaa ohjaa kuvataiteilija Niko Palokangas.

30.11. Opastus / Seniorien suunnistus nykytaiteeseen

03.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja / 5€ osallistuja
Ilmoittautuminen 01.12. mennessä: mirja.ramstedt-salonen@pori.fi tai kaisa@piuma.fi Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki. Yhteistyössä Porin seudun kansalaisopisto

07.12. BONUS-opastus
Crisis of Presence / Halli, Siipi
kello 18 / Anni Venäläinen, ts.intendentti, Porin taidemuseon näyttelypalvelut

 


2015

Katso vuoden 2015 tapahtumat...

 

2014

Katso vuoden 2014 tapahtumat...

2013

Ks. muut vuoden 2013 tapahtumat...

 

2012

Ks. vuoden 2012 tapahtumat...

 

2011

Ks. vuoden 2011 tapahtumat...

 

2010

Ks. vuoden 2010 tapahtumat...


 

 

 
 
 
 
e