PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Liput: 7 / 2,5 / 3,5 EUR, Perhelippu 14 EUR.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 15 / 5 / 7,50 EUR.


 Kokoelmat


 

TAITEILIJA CHERIE SAMPSONIN PERFORMANSSI- JA VIDEOTAITEEN LAHJOITUSKOKONAISUUS

 

Performanssi- ja videotaiteilija Cherie Sampson (s. 1963 Superior, Wisconsin) lahjoitti elokuussa 2018 Porin taidemuseolle Suomen pohjoista luontoa käsittelevien teosten kokonaisuuden. Vuodesta 1998 alkava 15 teoksen kokonaisuus koostuu performanssitaltioinneista sekä Sampsonin niiden pohjalta työstämistä videoteoksista. Lahjoitus liitettiin osaksi Porin kaupungin taidekokoelmaa ja sitä täydentämään muodostettiin Cherie Sampsonin arkisto.

 

 

Monipuolinen taiteilija
Cherie Sampson työskentelee apulaisprofessorina Missourin yliopistossa. Taiteen maisteriksi hän valmistui vuonna 1997 Iowan yliopiston media- ja videotaiteen koulutusohjelmasta. Hän on työskennellyt 25 vuoden ajan ympäristöperformanssin sekä veisto- ja videotaiteen parissa.  Sampson on esiintynyt maailmanlaajuisesti performansseissa, taiteen ja luonnon suhdetta käsittelevissä symposiumeissa ja videoesityksissä. Hän on luonut paikkasidonnaisia teoksia joihin ympäristön historialliset, kulttuuriset ja maantieteelliset kerrostumat ovat vaikuttaneet.


Sampson on saanut useita tunnustuksia ja apurahoja: Change Foundation -apurahan (NY), kaksi Fulbright-palkintoa (1998, 2011), Finlandia Foundation Trust -apurahoja (1999, 2005, 2011), Finnish Cultural Foundation -apurahan (2011) sekä useita Missourin yliopiston tutkimusapurahoja. Cherie Sampson asuu Yhdysvalloissa. Hänen kotisivunsa on osoitteessa http://www.cheriesampson.net/.

 

Suomen luonnosta inspiroituneita teoksia
Cherie Sampsonin äidin suku on kotoisin Suomesta, ja juuristaan kiinnostunut taiteilija pääsi työskentelemään Suomeen Fulbright-stipendin turvin ensimmäisen kerran vuonna 1998. Tuolloin syntyi useita pohjoisesta luonnosta inspiroituneita performansseja, kuten Ilomantsissa Suon estetiikka -konferenssissa 3.–6.6.1998 esitetty Suon Hengetär ja Porin taidemuseossa 14.11.1998 toteutettu performanssi ja installaatio blood-line.


Sittemmin Sampson on työskennellyt ja esiintynyt Suomessa useaan otteeseen. Kesällä 2008 hän eläytyi arktiseen luontoon Mekrijärven tutkimusasemalla. Tuolloin syntyivät muun muassa Mekrijärven rannalle sijoittuva Taivaan navalla ja Valamon luostarin kevätjäillä toteutettu Her Blue Sea Fire, johon Heikki Laitinen ja Sanna Kurki-Suonio improvisoivat äänimaiseman. Vuonna 2011 Sampson työskenteli Kolin Ryynäsen taiteilijaresidenssissä toisen Fulbright-stipendin turvin. Tuolloin hän työsti teoskokonaisuutta Mettä vuoti kuivat kuuset, josta tuli Porin taidemuseoon 29.11.2013–19.01.2014 toteutetun taiteilijan yksityisnäyttelyn Puut punalle, maat sinelle pääteos.   


Arktisen erämaaluonnon lisäksi Sampsonia kiehtoo suomalainen kansanperinne ja Kalevala. Erityisesti Kalevalan luomismyytti on inspiroinut Sampsonia. Hän on eläytynyt kalevalaiseen poljentoon runolaulamalla itse Taivaan navalla -teoksen suomenkielisen äänimaiseman. Porin taidemuseo on julkaissut Sampsonin taidetta käsittelevän kirjan Puut Punalle, Maat Sinelle / Red the Trees and Green the Land vuonna 2014.

 

Videoteosten toteutustekniikasta ja kuvailutavasta
Cherie Sampson alkoi käyttää analogista videota 1980-luvulla ja siirtyi digitaaliseen tekniikkaan vuonna 1999. Tekniikan kehitys on vaikuttanut videoteosten toteutustapaan ja esittämiseen. Sampson on kuitenkin johdonmukaisesti välttänyt puuttumista teoksen ajoitukseen ja pyrkinyt valikoivaan editointiin hyödyntämällä siirtymissä hienovaraista ristikkäiskuvaa. Uudemmissa teoksissaan hän on käyttänyt jälkituotantovaiheessa maskaamista ja peilikuvaa keinona tutkia erillisyyden ja moninaisuuden välistä vuoropuhelua. Tuotannon keskiössä on aina säilynyt reaaliaikaisten esitysten ja esityspaikkojen aitous.


Lahjoitus koostuu valtaosin digitaalisista videoteoksista ja performanssitaltioinnesta sekä valokuvista. Aineistojen kuvailussa on käytetty FRBRoo-standardia ja digitaaliset tiedostot on  kuvailtu Kansallisten pitkäaikaissäilytyspalveluiden suositukset huomioiden. FRBRoo-standardin määritelmä sijaitsee osoitteessa https://www.ifla.org/files/assets/cataloguing/FRBRoo/frbroo_v_2.4.pdf ja pitkäaikaissäilytyksen määritykset sivustolla http://digitalpreservation.fi/.

 

Kiitokset
Lahjoitusta ovat tukeneet Missourin yliopisto myöntämällä Cherie Sampsonille tutkimusapurahan ja lakimies H. Frederick Rusche Volunteer Lawyers & Accountants for the Artsista (https://vlaa.org/) avustamalla lahjoituksen tekijänoikeuskysymyksissä. Lahjoitus on omistettu Cherie Sampsonin läheisen ystävän Papu Pirtolan muistolle. Papu nukkui pois vuonna 2017.

 

 

Mettä vuoti kuivat kuuset 
(From the dried-out fir leaked honey) 2013
Part I of 24 minute video (single channel)

 


Mettä vuoti kuivat kuuset
(From the dried-out fir leaked honey)
Ahjo Art Center, Joensuu Finland. 2012

 


 


 


Tuhkasta (From the Ash)
Koli National Forest, Finland. 2011

 


Her Blue Sea Fire
(2001-2002)
from Cherie Sampson on Vimeo.

 


Rautatunturi (Iron Tundra)
Finnish Lapland near Saariselkä. 1998

 


 

Kuvat:


Koli-On Moss Rock, Photograph: Cherie Sampson
Suon Hengetär, Photograph: Timo Villanen
At the Pole of Heaven, Video Still (Cherie Sampson)
Her Blue Sea Fire, Photograph: Radim Schreiber
Dried-out Fir Leaked Honey, Video Still (Cherie Sampson)
At the Pole of Heaven II, Shot at Rykiniemi, Pielinen järvi, Koli, Photograph: Leena Jarva

 

 

 

 

Tiedote >

Mediakuvat / Press Images

CHERIE SAMPSON, PERFORMANSSI PORIN TAIDEMUSEOSSA
14.11.1998 - 14.11.1998
Performanssille tarjoaa toisenlaisen ulottuvuuden Peter Frien Maisema-näyttely, joka myös omalla tavallaan pyrkii havainnollistamaan paikan, maiseman ja luonnonkokemuksen tunteen.

PUUT PUNALLE, MAAT SINELLE
CHERIE SAMPSON

29.11.2013 - 19.01.2014
MEDIApiste
Näyttely oli osa kansainvälistä performanssitaiteen sarjaa I Perform, Therefore I am

 

                

Yhteystiedot


 


©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo