PORIN TAIDEMUSEO

Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Pääsymaksut 4 / 2 EUR. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 17 / 5 / 8,50 EUR.
Porin taidemuseossa käyvät Edenred, Epassi, Eazybreak, Smartum, Tyky+ ja Museokortti.

Taidemuseon isot näyttelytilat ovat poissa käytöstä tulevan remontin vuoksi. Vajiko Chachkhianin näyttely on esillä aulan yhteydessä olevissa näyttelytiloissa.


Kokoelmat & Arkisto


 

Porin taidemuseon hallinnoimat kokoelmat


Porin taidemuseon peruskokoelmat muodostuvat Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmasta, jossa on 535 teosta sekä Porin kaupungin taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 2000 teosta. Tallennekokoelmat tukevat ja täydentävät museon peruskokoelmia kotimaisen ja merkittävällä tavalla myös kansainvälisen nykytaiteen alueella.

 

Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma

Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma sisältää pääosin suomalaista taidetta vuosisadan vaihteesta 1980-luvulle. Teoksia on 535 kappaletta. Magnus Enckellin, Tyko Sallisen, Helena Schjerfbeckin ja Ellen Thesleffin teokset kuuluvat kokoelman vanhimpaan osaan. Ne olivat myös Maire Gullichsenin varhaisimpia hankintoja. Pääpaino on kuitenkin uudemmassa suomalaisessa, etenkin muodon ja värin ilmaisuvoimaa tutkivassa abstraktissa, konkretismista ammentavassa taiteessa. Taidesäätiön kokoelma yhdessä Maire Gullichsenin elämäntyön kanssa on se perusta, jonka viitoittamana Porin taidemuseon nykytaiteeseen painottuva näyttely- ja tutkimustoiminta on muodostunut.

 

Vapaan taidekoulun opettajien ja oppilaiden teokset muodostavat kokoelman ytimen ja antavat sille selkeän linjan. Vaikka kokoelmaan sisältyy myös teoksia useilta huomattavilta kansainvälisiltä taiteilijoilta Augustin Gardenasista Victor Vasarelyyn ja Alberto Vianiin, sen varsinainen merkitys on siinä persoonallisessa näkökulmassa, joka painottuu suomalaiseen, lähellä kansainvälisiä taidevirtauksia syntyneeseen 1900-luvun taiteeseen. Ernst Mether-Borgström, Lars-Gunnar Nordström, Harry Kivijärvi, Unto Pusa, Kain Tapper ja Sam Vanni kuuluvat kokoelman keskeisiin taiteilijoihin yhdessä Tor Arnen ja Carolus Enckellin kanssa.

 

Porin kaupungin taidekokoelma

Porin kaupungin taidekokoelman vanhimmat teokset ovat pian kahden vuosisadan takaa. Nämä seitsemän Aleksander Lauréuksen maalausta 1800-luvun alusta tuovat kokoelmalle taidehistoriallista painoarvoa yhdessä mm. Akseli Gallen-Kallelan, Victor Westerholmin tai Berndt Lindholmin maalausten kanssa. Kokonaisuutena kokoelma painottuu kuitenkin 1900-luvun taiteeseen ja mitä lähemmäs tätä päivää tullaan, sen monipuolisemmin ja määrätietoisemmin se kartoittaa nykytaiteen laajaa ja rajojaan tutkivaa kenttää. Yleisö voi tutustua teoksiin paitsi Porin taidemuseon kokoelmia esittelevissä näyttelyissä myös kaupungin eri virastoissa.

 

Perinteisten lähestymistapojen ja tekniikoiden rinnalle ovat nousseet uudet kysymykset, elämän arkiset materiaalit, ympäristömme noin yleisemmin ja luonto kuten esimerkiksi Ossi Somman teoksessa "Optimistinen luonto" auton runkoineen ja mäntypuineen Penttilän koulun pihalla Nokialla. Toisella laidalla, esimerkiksi Marita Liulian Maire - multimediateoksessa hyödynnetään uusinta tekniikkaa CD-romeineen. Välimaastoon sijoittuu lukuisa joukko mielenkiintoisia taiteilijoita erilaisine ilmaisutapoineen ja tekniikoineen.

 

Taidemuseon perustamisen jälkeen museon kokoelma on karttunut monien merkittävien ulkomaisten taiteilijoiden teoksilla - joukossa sellaiset tekijät kuin Per Barclay (Norja), José Bedia (Kuuba), Harry Callahan (USA), Sigurdur Gudmundsson (Islanti), Patrick Huse (Norja), Ian McKeever (Englanti), Leonhard Lapin (Viro), Yan Pei Ming (Kiina), Georges Rousse (Ranska), Yoko Ono (USA), Dennis Oppenheim (USA), Marta Maria Pérez (Kuuba) ja Bob Verschueren (Belgia).

 

Näyttelytoiminnan tavoitteita sivuten teokset edustavat kuvataiteen laajaa kenttää perinteisestä maalauksesta valokuvaan, fluxus-taiteeseen ja tilateoksiin. Osa taideteoksista on syntynyt näyttelyiden valmistelutyön yhteydessä Porissa; Per Barclayn valokuvassa on öljyhuone Hotelli Otavassa, Yan Pei Ming ripusti tuoreet maalauksensa Out of the Centre -näyttelyyn maalattuaan ne Porin taidekoulun tiloissa ja Georges Rousse löysi Porin Puuvillatehtaalta juuri oikeanlaiset tilat suurikokoisten valokuviensa tuottamiseen.

 

Kansainvälisen ulottuvuuden rinnalla on länsisuomalaisella ja satakuntalaisella taiteella ollut tärkeä osuus Porin kaupungin taidekokoelmassa sen perustamisesta lähtien. Vahvasti ovat edustettuina mm. taidemaalarit ja - graafikot Anja Karkku-Hohti, Ensio Lamberg, Sinikka Räike, Erik Sermala, Juhani Tarna ja Immo Tuominen sekä kuvanveistäjät Pertti Mäkinen, Reijo Paavilainen ja professori Kauko Räike. Jotkut heistä ovat myös toimineet pitkään joko Kankaanpään taidekoulun tai Porin taidekoulun opettajina. Nuoremman polven taiteilijoita kokoelmassa edustavat mm. Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 1996 valittu Kaisu Koivisto sekä Henry Merimaa, Esko Railo, Veijo Setälä ja Pasi Tammi ja edelleen monet Porin taidekoulusta valmistuneet tekijät. Oman kokonaisuutensa muodostavat myös porilaisille rakkaat taiteilijat Aarne Elomaasta Olavi Jalkaseen ja Oiva Virtaan.

 

Noormarkun kunnan kokoelma

Vuoden 2010 alussa tapahtui kuntaliitos, jossa Noormarkun kunta liittyi Porin kaupunkiin. Noormarkun kunnan virastoihin sijoitetut taideteokset inventoitiin sekä kuvattiin Porin taidemuseon toimesta. Kokonaisuus nimettiin Noormarkun kunnan kokoelmaksi, joka koostuu 47 taideteoksesta. Kokoelman omistaa Porin kaupunki ja sen hoidosta vastaa Porin taidemuseo.

 

Tallennekokoelmat

Peruskokoelmien lisäksi taidemuseolla on hallussaan 13 tallennekokoelmaa, joihin kuuluu yhteensä noin tuhat taideteosta. Kotimaista ja kansainvälistä nykytaidetta sisältävät kokoelmat täydentävät merkittävällä tavalla taidemuseon varsinaisia kokoelmia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokoelmat & Arkisto

Taidekokoelmat

Arkistot

Mitä meistä jää. Satakunnan museoiden kokoelmaohjelma julkistettu 20.5.2021

Tutkimus - Artikkelit - TUTKA-sarja

Performanssiarkisto D-arkVuosikertomukset

VerkkojulkaisutNäyttelyarkisto

Kausiohjelmat (Haitarit)

Luentosarjat

YouTube-videokanava

 


Performanssitaiteen videoarkisto D-ark
Sivusto on syntynyt T.E.H.D.A.S. ry:n ja Porin taidemuseon yhteistyönä. Se sisältää tietokannan, johon tallenteiden metatiedot kirjataan. Tavoitteina on lisätä performanssitaiteen tunnettuutta, luoda edellytyksiä tutkimus- ja opetuskäytölle sekä mahdollistaa aineistojen pitkäaikaissäilytys. www.tehdasry.fi/dark/

 

Porin taidemuseo | archive.poriartmuseum.fi
Uusi archive.poriartmuseum.fi -sivusto on avattu.
Sivustolla on katseltavissa ja kuunneltavissa satakuntalaisten taiteilijoiden haastatteluja, luentoja, teosesittelyjä ja NYTE ry:n varhaisia performansseja. Ne avaavat näkymiä Porin ja Satakunnan taide-elämään viime vuosisadalla, 1950-luvulta alkaen.

 

Näyttelyarkiston hakupalvelu.

 

 

 
   Google Maps    Saavutettavuus-sivulle    Facebook    Instagram    Youtube
 

Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080 (taidemuseon aukioloaikojen mukaisesti tai ti–su klo 11–18, ke klo 11–20)
taidemuseo@pori.fi

Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.

Turvallisuussuunnitelma (AVI)

Saavutettavuusseloste
Tietoa evästeistä

 

 


©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo