PORIN TAIDEMUSEO

Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Pääsymaksut 4 / 2 EUR. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 17 / 5 / 8,50 EUR.
Porin taidemuseossa käyvät Edenred, Epassi, Eazybreak, Smartum, Tyky+ ja Museokortti.

Taidemuseon isot näyttelytilat ovat poissa käytöstä tulevan remontin vuoksi. Vajiko Chachkhianin näyttely on esillä aulan yhteydessä olevissa näyttelytiloissa.

Näyttelyarkisto


 

Näyttelyt vuonna 2016

 


MY RACISM IS A HUMANISM. A LECTURE. (2013)
19.01.2016 - 03.04.2016
SASHA HUBER

Aivan viime vuosiin saakka Louis Agassizin (1807-1873) elämäntyö on saanut kiitosta kansainvälisesti. Hänet tunnetaan jäätikkötutkijana, tiedemiehenä ja akateemisten instituutioiden johtajana, sekä kotimaassaan Sveitsissä että myöhemmin USAssa. Hän oli kuitenkin myös yksi ”tieteellisen rasismin” pioneereista, joka tutki orjuuteen joutuneita afrikkalaisia ja kannatti rotuerottelua, etnisiä puhdistuksia, sekä esitti että hallituksen tulisi ryhtyä toimiin rodullisen puhtauden säilymisen puolesta. Hänen rotujen eriarvoisuutta opettaneesta ideologiastaan voidaan nähdä myöhemmin kaikuja mm. Natsien rotuopissa. Kuvitteellisessa Rasismini on humanismia -luennossaan Agassiz koettaa puolustella sekä itseään että esittämiään teorioita.
LUE LISÄÄ ..


ITÄ-AASIAN VIDEOIKKUNA: KAUPUNGISTUMISEN HEIJASTUMIA
12.02.2016 - 23.08.2016
AI WEIWEI, CHIM↑POM, HAM YANG AH, HAYAKAWA YUMIKO, HUNG KEUNG, KATO TSUBASA, MAN PHOEBE, MIYANAGA AKIRA, OKIN COLLECTIVE, WU MALI & BAMBOO CURTAIN STUDIO, YAN PEI MING

Kuraattori: Minna Valjakka
Kaupungistumisen vaikutukset ovat muokanneet visuaalisia taiteita merkittävästi Itä-Aasiassa. Lukuisat kysymykset ja ilmiöt ovat inspiroineet uusia tulkintoja ja näkemyksiä kaupungeista ja niiden tulevaisuudesta. Videotaideteosten ja dokumenttien kautta näyttely tuo esille kuinka taiteilijat etsivät uusia tapoja ymmärtää kaupunkielämää. Eri näkökulmat Hongkongista, Pekingistä, Tokiosta, Soulista ja Taipeista valaisevat taiteilijoiden ja kaupunkilaisten jaettuja huolia ja toiveita.
TIEDOTE >>
LUE LISÄÄ ..


AUTOCHTHONIC FANTASY
12.02.2016 - 29.05.2016
ARTTU MERIMAA

Keväällä 2014 Arttu Merimaa rakensi kuoppa-asumuksen rekonstruktion samalle alueelle Porin kuudenteen kaupunginosaan, jossa kuoppakaupunki aikoinaan sijaitsi. Autochthonic Fantasy on videoteos, joka dokumentoi rakennusprosessia ja asettaa sen vuoropuheluun erilaisten "maanalisuutta" fetisoivien narraatioiden kanssa. Maakuoppa-asumista ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan syntyä tarkastellaan tässä eräänlaisena ktoonisena prosessina: mitä tulee näkyviin, mikä muodostuu, mikä muuttuu käsin kosketeltavaksi.
LUE LISÄÄ ..


TEEMANA VÄRIT, MAIRE GULLICHSEN JA MODERNISMI –SARJA
12.02.2016 - 29.05.2016


Impressionismi vapautti taiteilijat luonnon orjallisesta jäljittelemisestä jo yli sata vuotta sitten. Taideteoksen aihetta ei tarvinnut enää etsiä historiallisista tai mytologisista tapahtumista. Symbolisista merkityksistä voitiin tarvittaessa luopua ja taiteilija saattoi turvautua puhtaasti näköhavaintoon. Kun kaikkia aiheita oli mahdollista tutkia puhtaan koloristisista lähtökohdista, nousivat värit maalaustaiteen keskiöön. Osa taiteen teoreetikoista etsi uusia näkemyksiä ja ratkaisuja tukeutuen tieteen tekemiin havaintoihin. Toiset painottivat ihmisen henkisiä ulottuvuuksia taiteellisen työskentelyn lähtökohtana.
LUE LISÄÄ ..


FLOORA
12.02.2016 - 28.08.2016
EGGERT PÉTURSSON

Eggert Péturssonin [s. 1956] maalaukset näyttävät kaukaa katsottuina abstrakteilta väripinnoilta. Lähempää tarkasteltuna paljastuu yksityiskohtaisesti kuvattu kukkien maailma. Maalaukset ovat kiehtova yhdistelmä kasvitieteellistä tarkkuutta ja vapaata maalauksellisuutta. Pétursson kiinnostui jo nuorena kotimaansa Islannin kasvistosta ja kuvitti myöhemmin islantilaisten kasvien oppaan. Taidekoulutuksensa Pétursson on saanut käsitetaiteen ja kokeellisen taiteen puolella. Pétursson on todennut, että kokeellisuutta ja eri taiteiden välistä vuorovaikutteisuutta korostaneesta Fluxuksesta hän oppi, että maalaustaidekin voi olla taidetta ja kukkamaalaukset jopa nykytaidetta. Péturssonin teokset ovatkin pohjimmiltaan käsitetaidetta, vahvasti visuaalista ja maalauksellista sellaista tosin. Porin taidemuseon kokoama näyttely esittelee taiteilijan maalauksia 1990-luvun alusta lähtien. Uusimmat teokset vuodelta 2015 ovat ensi kertaa esillä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä islantilaisen i8 Gallerian kanssa. Teoksia näyttelyyn ovat lainanneet yksityiset keräilijät, Islannin Kansallisgalleria, sekä Espoon Modernin taiteen museo EMMA ja Sara Hildénin taidemuseo.
TIEDOTE...
LUE LISÄÄ ..


PORIN UUSI KIRJASTOAUTO
12.02.2016 - 20.03.2016


Esittelyssä taiteilijan ja lasten yhteistyössä uuteen kirjastoautoon toteuttama julkinen teos.
Yhteistyössä Porin kaupunginkirjasto - Satakunnan maakuntakirjasto, Porin taidemuseo ja Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.

Café Muusa / vapaa pääsy
PEDAseinä on paikka Porin taidemuseon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen tuottamille näyttelyille. Näyttelyt esittelevät taidemuseon yleisötyön ja pedagogisen toiminnan synnyttämiä teoksia, kokemuksia ja elämyksiä.

LUE LISÄÄ ..


KASVITIETEELLINEN ELÄINTARHA
22.03.2016 - 22.05.2016


Kasvi- ja eläinkunnan elementit yhdistyvät - metamorfoosissa synnytetään uusia mielikuvituksellisia lajikkeita tutkittavaksi. Eläintarhan "asukit" ovat syntyneet Porin taidemuseon työpajoissa.

Café Muusa / vapaa pääsy
PEDAseinä on paikka Porin taidemuseon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen tuottamille näyttelyille. Näyttelyt esittelevät taidemuseon yleisötyön ja pedagogisen toiminnan synnyttämiä teoksia, kokemuksia ja elämyksiä.
TIEDOTE >>
LUE LISÄÄ ..


FATMA BUCAK
05.04.2016 - 05.06.2016


Suggested place for you to see it, 2013
HD video, väri, ääni
13 min 32 s

And then God blessed them, 2013
HD video, väri, ääni
9 min 26 s

Kaksi videota, Suggested place for you to see it ja And then God blessed them, muodostavat teoksen, jonka tapahtumapaikka on Anatoliassa sijaitseva suolajärvi, Tuz Gölü. Teos tutkii ja kyseenalaistaa uskonnon, sukupuolihierarkioiden ja sukupuolipolitiikan nykymääritelmiä ja niiden yhteiskunnallisia vaikutuksia. Teoksen muotona on dialogi, jonka ”osapuolia” ovat teatraalisuus, yleisö ja väline.

Videon Suggested place for you to see it - And then God blessed them tuotantoa on tukenut ARTER, Istanbul.
Lue lisää >>
LUE LISÄÄ ..


KUKKARYÖPPY
24.05.2016 - 04.09.2016


Lasten ja aikuisten tekemät kolmiulotteiset kukkaset kasvavat seinästä villinä ja vapaina. Eggert Péturssonin FLOORA-näyttelyn innoittamana installaatio laajenee kesän ajan. Yhteistyössä Porin taidemuseo & Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.

Café Muusa / vapaa pääsy
PEDAseinä on paikka Porin taidemuseon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen tuottamille näyttelyille. Näyttelyt esittelevät taidemuseon yleisötyön ja pedagogisen toiminnan synnyttämiä teoksia, kokemuksia ja elämyksiä

LUE LISÄÄ ..


FLUXUS NY
10.06.2016 - 28.08.2016


Hullutteleva,leikkisä ja yhteiskunnallisesti pureva! Taiteilija Henry Merimaa asettaa Porin taidemuseon Fluxus-kokoelman teokset vuoropuheluun alkuvaiheen NYTE-tekojen kanssa. NYTE ry:n perustivat nuoret porilaiset taiteilijat vuonna 1987. Nuoren yhdistyksen ja taidemuseon polut risteilivät Fluxus-taiteen äärellä hedelmällisellä tavalla.

TIEDOTE...
LUE LISÄÄ ..


AVIOLIITTO (2015)
10.06.2016 - 28.08.2016
VAPPU ROSSI

loop 12’13”, silent.
Kehystetyssä kaksoismuotokuvassa pariskunta muuttuu hitaasti toisikseen – ja takaisin. Muutos on asteittaista, äkkikatsomalta lähes huomaamatonta.
Teos viittaa vanhaan ”totuuteen” siitä, että aviopuolisot alkavat pikku hiljaa muistuttaa toisiaan. Avio-onni saa mykkänä toistensa ohi tuijottavan pariskunnan kautta lakonisen käsittelyn. Huumoritason lisäksi hitaasti muuttuvassa kuvassa ovat läsnä myös sukupuoleen ja kumppanuuteen liittyvät kysymykset – kuvassa kun on suurimman osan aikaa kaksi hybridiä – sekä ajan kulumisen ja kuolevaisuuden teemat.
TIEDOTE...
LUE LISÄÄ ..


WASTE NO. 3
30.08.2016 - 02.10.2016
JAN IJÄS

Pommi on itsenäinen episodi seitsemän elokuvan sarjasta ”Jäte”. Pommi on kuvattu Kittilän Pokassa Kukkakeron vaaran laella ”kuumaisemassa”, jossa Suomen puolustusvoimat tuhoaa vuosittain vanhentuneita räjähteitä. Laskelmien mukaan räjäyttäminen on edullisin keino päästä vanhentuneesta ”tavarasta” eroon.
Viikon mittaisen leirin aikana räjähteitä tuhotaan 1,2 miljoonaa kiloa. Räjähdyksen turva­-alue on seitsemän kilometrin kokoinen. Räjähdys saa aikaan alapilviin ulottuvan sienipilven ja noin kymmenen metriä syvän ja kolmekymmentä metriä leveän kraatterin. Armeijan edustajat puhuvat teoksessa ”kolmen majurin syvyisestä kuopasta”.
– Kari Yli­Annala
LUE LISÄÄ ..


ART @ THE HEART OF THE CITY! – TAIDETTA KAUPUNGIN SYDÄMESSÄ
16.09.2016 - 29.01.2017


Art @ the Heart of the City! -näyttely esittelee eri toimijoiden vuosien 2004–2016 aikana toteuttamia taideteoksia, jotka sijoittuvat porilaiseen kaupunkikuvaan ja satakuntalaiseen miljööseen. Porin kaupunki on jo vuosien ajan toiminut alustana, johon eri toimijat ovat tehneet joko pysyviä tai tilapäisiä julkisia teoksia. Projektit ovat olleet usean eri tahon välisiä yhteistyöhankkeita, jotka pohjaavat moniammatilliseen yhteistyöhön. Interventioilla otetaan haltuun kaupunkitilaa ja luodaan kaupunkilaisille yhteisiä kohtaamispaikkoja taiteen äärellä.

Yhteistyössä:
Porin taidemuseo, Elävä Pori -hanke: Turun yliopisto / Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma, Aalto-yliopisto / Taiteen laitos, Pori Urban Platform (PUPA), Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto, Taiteen edistämiskeskus / Porin toimipiste, Taiteilijayhdistys T.E.H.D.A.S.
LUE LISÄÄ ..


CRISIS OF PRESENCE – LÄSNÄOLON KRIISI
16.09.2016 - 29.01.2017


Iñaki Bonillas, Alina Chaiderov, Nanna Debois Buhl, LaToya Ruby Frazier, François-Xavier Gbré, Leslie Hewitt, Paolo Icaro, Concha Jerez, Adrian Melis, Marzena Nowak, Gianluca ja Massimiliano De Serio, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Camilo Yáñez, Katarina Zdjelar.

Kuraattori Luigi Fassi

Italialaisen antropologin Ernesto de Martinon käsite "läsnäolon kriisi" kuvaa yksilön kokemusta identiteetin kiintopisteitä horjuttavien tapahtumien äärellä. Crisis of Presence - Läsnäolon kriisi -näyttelyssä teemaa tarkastellaan neljäntoista kansainvälisen nykytaiteilijan teosten kautta.

De Martino määritteli Läsnäolon kriisi –käsitteen vuonna 1948 julkaistussa teoksessaan Il mondo magico, joka kuuluu eurooppalaisen kulttuuriantropologian perusteoksiin. Käsite sopii hyvin nykymaailman analysointiin. Sen avulla voi kuvata etenkin yhteiskunnallisessa ja poliittisessa elämässä piileviä kriisejä. Näyttely kokoaa yhteen Euroopan, Afrikan ja Amerikan mantereilla toimivien taiteilijoiden teoksia. Teosten lähtökohtina ovat mm. Euroopan siirtomaahistoriaan liittyvät tapahtumat ja niiden vaikutus menneisiin ja nykyisiin muuttoliikkeisiin, reaalisosialismin perintö sekä aasialaisen kapitalismin valta kolmannen maailman maissa, maailmanlaajuinen äärioikeistolaisen politiikan nousu ja näiden suhde Euroopan poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin.
LUE LISÄÄ ..


ILTAPÄIVÄN VÄREJÄ – AFTERNOON COLOURS
16.09.2016 - 02.11.2016


Kuvataiteilija Caroline Ward-Raatikaisen ohjaaman aikuisten VESIVÄRIMAALAUSTA-kurssin satoa. Keväällä 2016 järjestetyllä kurssilla kokeiltiin erilaisia värejä, paperilaatuja sekä vaihtoehtoisia työskentelytekniikoita.
LUE LISÄÄ ..


TIME CAPSULE
04.10.2016 - 06.11.2016
JAN IJÄS

Time Capsule on kuvattu belgialaisen kuvataiteilijan Louis de Cordierin omistamalla kymmenen hehtaarin maa-alueella Sierra Nevadan vuoristossa Espanjassa lumirajan yläpuolella. De Cordier on rakentanut tontilleen kirjaston ja geenipuhtaiden kasvien siemenpankin. Sijainti yli kahden kilometrin korkeudella, lämpötilojen pieni vaihtelu sekä ilmaston kuivuus hidastavat siellä ajan hampaan vääjäämätöntä vaikutusta. Kirjasto on lainannut arkkitehtoonisen muotokielen Buckminster Fullerilta ja se on suunniteltu ja rakennettu kestämään vähintään seuraavat 10.000 vuotta.
LUE LISÄÄ ..


PÖLKYLLÄ PÄÄ
08.11.2016 - 01.01.2017
MAARIT SUOMI-VÄÄNÄNEN

Pölkyllä Pää on kokeellinen komedia koivupölkystä, jolla on sielu ja sukset. Kun Pölkkyä uhkaa halki poikki pinoon, suksii se hevonkuuseen. Pääseekö Pölkky pälkähästä?
LUE LISÄÄ ..


KULTANE
08.11.2016 - 29.01.2017


Kultaa, keltaista ja violettia! KULTANE – taide­ ja kulttuuripainotteisen neuvolan 6 kk:n ikäisten vauvojen elämää ryhmäneuvolassa. Porin lastenkulttuurikeskus ­ Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.


 

 

 

Kokoelmat & Arkisto

Taidekokoelmat

Arkistot

Mitä meistä jää. Satakunnan museoiden kokoelmaohjelma julkistettu 20.5.2021

Tutkimus - Artikkelit - TUTKA-sarja

Performanssiarkisto D-arkVuosikertomukset

VerkkojulkaisutNäyttelyarkisto

Kausiohjelmat (Haitarit)

Luentosarjat

YouTube-videokanava

 

 

 

 
   Google Maps    Saavutettavuus-sivulle    Facebook    Instagram    Youtube

 

 

 

 

 

Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080 (taidemuseon aukioloaikojen mukaisesti tai ti–su klo 11–18, ke klo 11–20)
taidemuseo@pori.fi

Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.

Turvallisuussuunnitelma (AVI)

Saavutettavuusseloste
Tietoa evästeistä

 

 

©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo