PORIN TAIDEMUSEO

Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Pääsymaksut 4 / 2 EUR. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 17 / 5 / 8,50 EUR.
Porin taidemuseossa käyvät Edenred, Epassi, Eazybreak, Smartum, Tyky+ ja Museokortti.

Taidemuseon isot näyttelytilat ovat poissa käytöstä tulevan remontin vuoksi. Vajiko Chachkhianin näyttely on esillä aulan yhteydessä olevissa näyttelytiloissa.

Näyttelyarkisto


 

Näyttelyt vuonna 2014

 


SUOMALAISEN ANIMAATION JUHLAVUOSI 2014
07.02.2014 - 25.05.2014


Suomalaisen animaation 100-vuotisjuhlavuoden aikana esitetään teoksia alan nykytekijöiltä. Kevätkauden ohjelmisto koostuu kolmen viikon pituisista skriinaus- jaksoista.

Yhteistyössä: Taiteen edistämiskeskus / Porin sivutoimipiste

Tiedote...

LUE LISÄÄ...


DYSTOTAL
07.02.2014 - 25.05.2014


TOBIAS ABEL, JUSTIN ANDREWS, LARS BREUER, RALF BRÖG, JULIA BÜNNAGEL, FRAUKE DANNERT, SEBASTIAN FREYTAG, TERRY HAGGERTY, JULIO HERRERA, UKRI MERIKANTO, GUIDO MÜNCH, JÖRG NITTENWILM, SEBASTIAN RIEMER, DIDIER RITTENER, CHRISTIAN ROBERT-TISSOT, PIETRO SANGUINETI, JAN SCHARRELMANN, PHILLIP SCHULZE, MICHAL ṦKODA, JOHN TREMBLAY, MIRKO TSCHAUNER

Kuraattori: Konsortium

Dystotal asettuu utopioiden ja dystopioiden väliseen vuoropuheluun. Näyttely analysoi Malevitšin ja Mondrianin kaltaisten taiteilijoiden sekä Bauhaus-liikkeen radikalismin myötä muotoutunutta modernismia, sulkematta silmiä liikkeen kielteisiltä piirteiltä ja epäonnistumisilta.

Yhteistyössä: Ludwig Forum für Internationale Kunst (Aachen), Swarovski Collection

Nettikutsu...
Tiedote...
A documentation of the show...

LUE LISÄÄ...PEACE, LOVE AND MY iPAD
07.02.2014 - 25.05.2014
HAI ART (INTERNATIONAL PLATFORM FOR EXPERIMENTAL ARTS, HAILUOTO, FINLAND), JUHA VALKEAPÄÄ & KARI SIVONEN, TEEMU RÄSÄNEN

Kuraattori: Pia Hovi-Assad

Leikkisä ja interaktiivinen kokeilevan äänitaiteen näyttely, jossa voi soittaa Hai Art -kollektiivin yhteisöllisesti tuottamaa iPad App iOS -ääni- ja musiikkisovellusta sekä kävellä korvakäytävässä, kokeilla neuromodulaattoria ja kuunnella museon ääniä Porin puhelimen retro-puhelinkopissa.

Kutsu...
Tiedote...PIMEÄSTÄ. UUSIA KYSYMYKSIÄ MG-KOKOELMALLE
07.02.2014 - 25.05.2014


Näyttely avaa näkökulmia siihen, mitä pimeys on. Pimeys voi viitata konkreettiseen valon puutteeseen ja hämäryyteen, mutta myös vertauskuvallisemmin esimerkiksi mielen pimeyteen. Niin tiede, uskonto kuin kansantalouskin antavat pimeydelle omat merkityksensä. Näyttelyn suunnittelu ja toteutus: Aalto-yliopiston Taiteen laitoksen Porin yksikön opiskelijaryhmä & Porin taidemuseon pedagoginen yksikkö. Yhteistyössä: Maire Gullichsenin taidesäätiö
KUTSU...
Tiedote...


KASVUKOTI – TAIDETTA YMPÄRI JA ÄMPÄRI 15 VUOTTA
12.05.2014 - 14.09.2014


Osallistu! Elä, koe, ymmärrä ympäristöjä taiteen keinoin. Porin taidemuseon ympäristötaideprojekti täyttää 15 vuotta. Lasten suunnitelmiin pohjautuva KASVUKOTI toteutettiin taiteilija Mollu Heinon ja Tommi Ojalan johdolla ensimmäisen kerran vuonna 2005. Yleisö voi jatkaa teoksen istutuksia tuomalla omat taimet tai siemenet.

Tiedote ...

LUE LISÄÄ...


PIONI, LILJA JA RUUSUPUU. MAIRE GULLICHSEN JA MODERNISMI -SARJA
13.06.2014 - 14.09.2014


Birger Carlstedt, Saara Ekström, Ester Helenius, Heli Hiltunen, Nanna Hänninen, Ismo Kajander, Johanna Kiivaskoski, Liisa Pesonen, Tapani Raittila, Adam Saks, Janne Sammalmaa, Päivi Setälä, Ellen Thesleff, Olavi Turtola, Lyyli Visanti, Irina Zatulovskaja

Näyttelyssä esillä olevat kukka-aiheiset teokset jatkavat perinteisen asetelmamaalauksen lajia modernin taiteen ja nykytaiteen menetelmin.

Yhteistyössä: Maire Gullichsenin taidesäätiö

Kuratointi ja toteutus: Yhteistyössä Porin taidemuseon näyttely- ja kokoelmayksikkö

Tiedote ...

Lue lisää...


KEHONA
13.06.2014 - 14.09.2014
KIRSI JAAKKOLA, TONI LEHTOLA, SANNA PAJUNEN, TAINA RIIKONEN, VEIJO SETÄLÄ

Kuraattori: Päivi Setälä

Näyttely, jossa teokset koetaan koko keholla, koskettaen ja tunnustellen.

Näyttelyn lähtökohtina ovat olleet teosten kosketeltavuus, moniaistisuus ja eri ikäryhmien huomioiminen. Eri aistit antavat teoksista erilaista tietoa ja laajentavat kokemusta taideteoksesta. Lähtökohtana näyttelyssä on myös eri ihmisten erilainen tapa käyttää aistejaan. Teokset ovat leikitteleviä ja monitasoisia tuntoja herättäviä. Näyttely ääntelee, tuoksuu ja tuntuu.

Näyttely sopiikin hyvin kaikenikäisille ja eri tavoin aisteja käyttäville henkilöille.

Yhteistyössä: Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto

Tiedote ...
Tiedote selkokielellä ...

Liikkeellinen improvisaatio Kehona-näyttelyyn. | Kinetic improvisation to Body Sensing exhibition.
Tanssija Janne Kilpiö

Lue lisää...

KEHONA mobiiliversioon...


UNCATEGORIZED
13.06.2014 - 14.09.2014
CHI MODU

Kuraattori: Pia Hovi-Assad

Nigeriassa syntynyt, mutta New Jerseyssä kasvanut valokuvaaja Chi Modu onnistui tallentamaan 1990-luvulla hip hop -liikkeen suurimmat kansainväliset ikonit, kuten Tupac Shakurin, The Notorious B.I.G.:n, Mary J. Bligen, ja LL Cool J:n jo siinä vaiheessa, kun useimmat heistä eivät vielä olleet nousseet maailmanmaineeseen. Chi Modu ei vain dokumentoinut hip hop -liikkeen historiaa ja sen merkittävimpiä tapahtumia, hän onnistui tavoittamaan kuvaamansa taiteilijat ihmisinä ja persoonallisuuksina yksiulotteisten kuuluisuuksien sijaan.

http://uncategorized.com/
All Images Copyright Chi Modu

Tiedote...


CHI MODU, Trailer shot by Albert Maysles


Erkki Valli-JaakolaYle Uutiset klo 7.00 pe 13.06.2014, Yle TV1

http://yle.fi/uutiset/ainutlaatuinen_nayttely_valottaa_

hiphopin_kulta-aikaa__video/7296672?autoplay=true

tai

yle_uutiset_20140613_0726.mp4...

LUE LISÄÄ...RESOLUTION 978 HD
13.06.2014 - 14.09.2014
MODEL COURT (LAWRENCE ABU HAMDAN, SIDSEL MEINECHE HANSEN, LORENZO PEZZANI & OLIVER REES)

Resolution 978HD -elokuvan taustalla on Lontoossa toimiva, taiteilijoista ja tutkijoista koostuva Model Court -ryhmä. Elokuvan keskiössä on Suomesta vuonna 2003 turvapaikkaa hakeneen ruandalaisen François Bazaramban oikeudenkäynti, jota käytiin Suomessa ja improvisoiduissa tuomioistuimissa Ruandassa sekä Tansaniassa.

Tiedote...LUE LISÄÄ...


KOSKETA KATSEELLA – TOUCH WITH THE EYE
13.06.2014 - 14.09.2014
TANYA AKHMETGALIEVA, KYLLIKKI HAAVISTO, HANNA-RIIKKA HEIKKILÄ

Tanya Akhmetgalieva (s. 1983)
Nuoresta iästään huolimatta Tanya Akhmetgalieva on saanut laajasti näkyvyyttä yhtä lailla kotimaassaan kuin myös kansainvälisesti. Hänen teoksiaan on useissa yksityiskokoelmissa Venäjällä ja Euroopassa. Suomessa hän on Porin taidemuseon tallennekokoelmien ohella edustettuna Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa. Tanya Akhmetgalieva asuu ja työskentelee sekä Pietarissa että Moskovassa

Kyllikki Haavisto (s.1957)
Kyllikki Haaviston teosten kerroksellisuus saa katsojan hämilleen. Kuvat ja aiheet lomittuvat toistensa väliin, päällekkäin, yhdistyen ja erottuen jälleen. Vaikka kuva-aiheen sisältö, työn sanoma, vaikuttaisi ajoittain ilmiselvältä, ei merkitysten moninaisuutta voi lukita. Teokset ja niiden kerrokset sisältävät mahdollisuuden lukuisiin tulkintoihin tavalla, jossa lopputulokset saattavat seuraavassa vaiheessa asettua edelliseen näkemykseen nähden aivan päinvastaisiksi.

Hanna-Riikka Heikkilä (s. 1979)
Hanna-Riikka Heikkilä piirtää siveltimellä näennäisen haparoivaa viivaa. Käsi etsii reittiä. Se seikkailee maalauksen pinnalla - välillä hentona lankana, ajoittain vahvana kuin nuora. Hänen viivansa elää suuripiirteisten muotojen, leveiden siveltimenvetojen ja selkeiden väripintojen päällä, kaksiulotteisena, oman maailmansa sisäistä tilaa rakentaen. Saman aikaisesti abstraktia värimaalausta muistuttavasta pohjastaan ikään kuin nousee esiin tunnistettavia hahmoja ja elementtejä.

Tiedote ...

LUE LISÄÄ...


BALTIAN MERI – FLOATING TRUNKS UUMAJA, RIIKA, PORI
11.07.2014 - 28.09.2014


Kelluvia puita Kokemäenjoessa

Taiteilijaduo Simka ja ryhmä nuoria Uumajasta, Riiasta ja Porista toteuttavat Kokemäenjokeen kelluvista puista koostuvan installaation Floating Trunks. Teos julkistetaan tiistaina 15.7. kello 18.00 Porin taidemuseon edustalla, Taavin sillan kupeessa. Lisäksi lapsille järjestetään taidemuseossa sunnuntaina 13.7. Simkan Mini Trunks -työpaja, jossa tehdään kelluvia puita minikoossa.

Baltic Sea – Floating Trunks -projektin keskiössä on eri maista tulevien nuorten kokemusten ja ajatusten vaihto sekä taiteen tekemisen prosessiin osallistuminen. Projektissa nuoret pääsevät tutustumaan eri kulttuureihin, kun he toteuttavat Porin lisäksi samanlaiset teokset Uumajassa ja Riiassa, jotka ovat Euroopan vuoden 2014 kulttuuripääkaupunkeja.

Simkan ohjaamissa työpajoissa nuoret muokkaavat ja veistävät puita. Porissa Floating Trunks -teos julkistetaan tiistaina iltapäivällä 15.7. Teos on Kokemäenjoessa Porin taidemuseon edustalla, Taavin sillan kupeessa.

Installaatio on sijoitettu keskeiselle paikalle kaikissa kolmessa kaupungissa. Se muodostaa orgaanisen kokonaisuuden, joka herättää ajatuksia ihmisen, veden ja puiden voimista, merkityksestä ja arvosta. Elementit on yhdistetty odottamattomalla tavalla, ne haastavat toisensa, yhdessä ja erikseen. Pelastusrenkaita muistuttavat kellukkeet tuovat mieleen ihmiset ja merenkulun ulottuvuudet.

Baltic Sea – Floating Trunks -projektissa halutaan teoksiin liittyvällä yhteistyöllä yhdistää paikallisia tahoja ja liittää puut, vesi ja asukkaat laajempaan perspektiiviin Itämerellä. Floatin Trunks haluaa nähdä Itämeren yhteisenä, elastisena, kelluvana mantereena joka sekä yhdistää että erottaa.

Kesän loputtua puut saavat oman paikkansa kaupunkitilassa, kun ne sijoitetaan puistoihin juurtumaan. Tästä muodostuu pitkäkestoinen jatkumo teoksille ja niiden tekijöille. Installaatio muuttuu linkiksi joen ja meren välillä, joka johtaa kansainväliseen yhteyteen. Projektin päätteeksi kootaan antologia ja järjestetään seminaari, jotka tarjoavat mahdollisuuden kerätä kokemuksia ja kehittää yhteistyötä tulevaisuudessa.

Mini Trunks –työpaja 13.7.
Lapset voivat osallistua sunnuntaina 13.07. Simkan Mini Trunks -työpajaan, jossa he pääsevät tekemään kelluvia puita minikoossa. Kokoontuminen on Porin taidemuseossa kello 15.00. Pienet lapset osallistuvat vanhemman kanssa. Työpaja on maksuton.

Baltic Sea – Floating Trunks –yhteistyökumppanit
Umeå2014 European Capital of Culture
Svenska Kulturfonden i Björneborg
Riga2014 European Capital of Culture
NOASS Gallery
Svenska Kulturfonden
Seaflex
Stokvis Tapes
NO!/ River Stories
Umeå Legends Club
Porin taidemuseo / Pori Art Museum
Porin kaupungin kulttuuriasiainkeskus
Porin kaupungin puistotoimi
Kulttuuritalo Annankatu 6
Galleria 3H+K

Lue lisää...


PORIN RAATIHUONEEN SINKKIVEISTOKSET
25.09.2014 - 28.09.2014


Tukholmalaisen Otto Meyer & Comp 1890luvulla valamat ainutlaatuiset sinkkiveistokset ovat Porin päivän kunniaksi esillä yleisölle neljän päivän ajan. Veistospihalta teokset palautetaan paikalleen C.L. Engelin suunnitteleman raatihuoneen katolle.

Tiedote...

RAATIHUONEEN VEISTOKSET PALAAVAT PAIKOILLEEN
Teokset raatihuoneen julkisivuun torstaina 02.10.2014. Tapahtuman kunniaksi järjestetään kello 12.00. alkaen raatihuoneen edustalla yleisötilaisuus.

Puhujana Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen. Musiikista vastaavat “Pesofati”-yhtye sekä laulukuoro “Körrit” johtajana Taisto Lähteenmäki.

* * *
Marraskuussa 2013 Tekninen palvelukeskus hyväksyi PRM-Yhtiöt Oy:n nimissä jätetyn veistosten kunnostustarjouksen, joka sisälsi patsaiden kunnostamisen ja veistosten paikalleen nostamisen sekä asianmukaiset takuut suoritetulle työlle. Korjaustyö tehtiin noudattaen metallikonservaattori Elina Remsun laatimaa veistosten vauriokartoitusta ja korjaustapaselostusta.

Työ tehtiin kokonaisuutenaan talkootyönä. Vaikka Winnova luovutti työtilat veloituksetta tekijöiden käyttöön ja monenlaista muutakin apua saatiin mm. sinkkiseosten määrittelyssä, muodostui materiaalikustannusten myötä urakan kokonaishinnaksi kaupungille 16´000 euroa.

Korjaustyöstä vastasi metallialan ammattilaisten työryhmä, jonka muodostivat hitsausmestari Eero Niittynen ja hitsausalan opettaja Teuvo Mattila sekä talkoohankkeen primus motor teknikko Markku Tanttinen. Kukin talkoolainen on ehtinyt työskennellä hakkeen parissa useamman sata työtuntia sekä yhdessä että erikseen kukin omalla tahollaan varmistaakseen veistosten korjaamisen.

Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, tervehtivät oikeudenmukaisuuden jumalatar Justitia sekä kaksi hänen airuttaan, so. renessanssiasuiset sotilaat jälleen kaupunkilaisia raatihuoneen katon reunalta torstaina lokakuun toisena päivänä kello 12.00 alkaen.
Tiedote...


T.E.H.D.A.S. LIVE & DEAD ART
26.09.2014 - 11.01.2015
TAITEILIJASEURA T.E.H.D.A.S.

Taiteilijaseura T.E.H.D.A.S. suhtautuu kriittisesti aistittavan todellisuuden kuvaamiseen. Huomio kohdistuu mystiseen, metafyysiseen ja haaveelliseen tunnelmakuvaukseen sekä mielikuvitusaiheisiin. Porin taidemuseon ja Satakunnan Museon kokoelmien teokset muodostavat osan jatkuvasti muuttuvassa installaatiossa, jossa performanssitaide, digitaalinen kulttuuri ja orgaaninen luonto sulautuvat yhdeksi.
Yhteistyössä: Porin kaupungin tekninen palvelukeskus / Puistotoimi.

www.tehdasry.fi

Lue lisää...


KUOLEMATTOMIEN PAVILJONKI
26.09.2014 - 11.01.2015
EERO MARKUKSELA

Eero Markuksela lähestyy kiinalaisen kulttuurin ja taiteen vuosituhantisen perinteen käsitteellistä kuvastoa valokuvan, kirjoituksen ja maalauksen keinoin. Näyttelyyn liittyvät vanhan kiinalaisen taiteen teokset ovat Onni Okkosen sekä Liisa ja Otto Kotovuoren kokoelmista.
Yhteistyössä: Joensuun taidemuseo.

Lue lisää...


JULKAISU:
EERO MARKUKSELA
VERTAUSKUVAKELLOT | METAPHORICAL BELLS
ISBN 978-952-5648-47-8
ISSN 0359-4327
Porin taidemuseon julkaisuja 128 | Pori Art Museum publications 128
Toimitus | Editing Pia Hovi-Assad, Kati Kunnas-Holmström, Esko Nummelin
Artikkelit | Articles Kari Alatalo, Altti Kuusamo
Valokuvat ja riimit | Photographs and rhymes Eero Markuksela
Graafinen suunnittelu | Graphic design Kati Kunnas-Holmström
Käännökset englanniksi | English translation Jüri Kokkonen, Simo Rissanen
Käännökset kiinaksi | Chinese translation Xinsheng Li
© Taiteilija | Artist, Kirjoittajat | Authors, Valokuvaajat | Photographers

25.00 EUR / kpl, hinnat sis. alv:n 24%.


HIPAISU, SIVELY, TÖNÄISY
26.09.2014 - 11.01.2015
KIRSI JAAKKOLA, VEIJO SETÄLÄ, HEIDI TIKKA

Hipaisu, sively, tönäisy on näyttely kosketuksen erilaisista tasoista ja ulottuvuuksista.
Teoksissa koskettamisen erilaiset tasot konkretisoituvat. Näyttely on jatkumoa Porin lastenkulttuurikeskuksen Porin taidemuseoon kesäksi 2014 toteuttamalle kosketeltavien teosten Kehona-näyttelylle.

Yhteistyössä: Porin lastenkulttuurikeskus.

Lue lisää...


KAIHO-SARJA
26.09.2014 - 23.11.2014
PILAR MATA DUPONT

Argentiinalaisaustralialaisen taiteilijan Suomessa kuvaama videotriptyykki, joka käsittelee kaihon käsitettä.

Lue lisää...


VALOLINNA
26.09.2014 - 11.01.2015
ANNE SALMELA & ANNA TURUNEN

Anne Salmela ja Anna Turunen ovat toteuttaneet Porissa julkiseen tilaan yhteisöllisiä valoteoksia osaksi kaikkien kaupunkilaisten arkea. Näyttely koostuu valoteosten valokuva- ja videodokumentaatiosta.
Yhteistyössä: Porin Videotuki.

Lue lisää...


HÄKKI
25.11.2014 - 11.01.2015
JOHANNA LECKLIN

Johanna Lecklinin uusi videoteos, joka on syntynyt monivuotisen yhteisöllisen projektin
Story Cafén myötä.

Tiedote...

Lue lisää...


 

 

 

Kokoelmat & Arkisto

Taidekokoelmat

Arkistot

Mitä meistä jää. Satakunnan museoiden kokoelmaohjelma julkistettu 20.5.2021

Tutkimus - Artikkelit - TUTKA-sarja

Performanssiarkisto D-arkVuosikertomukset

VerkkojulkaisutNäyttelyarkisto

Kausiohjelmat (Haitarit)

Luentosarjat

YouTube-videokanava

 

 

 

 
   Google Maps    Saavutettavuus-sivulle    Facebook    Instagram    Youtube

 

 

 

 

 

Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080 (taidemuseon aukioloaikojen mukaisesti tai ti–su klo 11–18, ke klo 11–20)
taidemuseo@pori.fi

Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.

Turvallisuussuunnitelma (AVI)

Saavutettavuusseloste
Tietoa evästeistä

 

 

©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo