Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Pääsymaksut 4 / 2 EUR. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 17 / 5 / 8,50 EUR.
Porin taidemuseossa käyvät Edenred, Epassi, Eazybreak, Smartum, Tyky+ ja Museokortti.
NÄYTTELY ON ESILLÄ AULAN YHTEYDESSÄ OLEVISSA NÄYTTELYTILOISSA. TAIDEMUSEON ISOT NÄYTTELYTILAT OVAT SULJETUT TULEVAN REMONTIN VUOKSI.
Felice Varini luo geometrisiä, perspektiivisesti paikannettuja teoksia sisä- ja ulkotiloihin. Kussakin teoksessa on yksi tarkastelupiste, josta sen voi nähdä täydellisenä, kun taas muista kulmista katsoen teoksesta näkee vain fragmentteja. Varini leikittelee taiteessaan mittakaavan, mittasuhteiden ja havainnon käsitteillä. Vaikka hänen kolmiulotteiset teoksensa ovat abstrakteja ja käsitteellisiä, ne ovat myös konkreettisia ja materiaalisia. Tilassa liikkuessaan katsoja kokee teokset sisältäpäin, ja uusia oivalluksia tulee vastaan joka askeleella.
Deux cimaises-dix cadres Kaksi puitetta - kymmenen kehystä;
2013, Pori
Lue lisää >> KOHTUUS / DEGROWTH 01.02.2013 - 31.03.2013 MARI KESKI-KORSU
Kohtuus / Degrowth dokumentti käsittelee kohtuutalouden mahdollisuuksia Salossa. Salo on tällä hetkellä suurten taloudellisten haasteiden edessä Nokian suljettua tehtaansa. Voisiko kohtuutaloudessa olla ratkaisu näihin haasteisiin? Asiaa pohtimassa ovat tutkijat ja salolaiset itse. Kuvamateriaali koostuu olemassaolevista kohtuutalouden ilmentymistä kuten luomu- ja lähiviljelystä, lainauspalveluista ja lähimatkailusta.
IT’S THE POLITICAL ECONOMY, STUPID 01.02.2013 - 26.05.2013
FILIPPO BERTA (IT), JULIA CHRISTENSEN (US), FIELD WORK (DK), YEVGENIY FIKS, OLGA KOPENKINA & ALEXANDRA LERMAN (US), FLO6x8 (ES), MELANIE GILLIGAN (CA), JAN PETER HAMMER (DE), ALICIA HERRERO (AR), INSTITUTE FOR WISHFUL THINKING (US), SHERRY MILLNER & ERNIE LARSEN (US), ÓLAFUR ÓLAFSSON (IS) & LIBIA CASTRO (ES), ISA ROSENBERGER (AT), DREAD SCOTT (US), SUPERFLEX (DK), ZANNY BEGG (AU) & OLIVER RESSLER (AT)
Kuraattorit: Oliver Ressler & Gregory Sholette
It’s the Political Economy, Stupid tuo yhteen joukon eturivin taiteilijoita, jotka kaikki käsittelevät teoksissaan nykyistä poliittista ja taloudellista kriisiä pitkäjänteisesti ja kriittisesti. Näyttely ei luovu toivosta käsillä olevan katastrofin edessä vaan kysyy, eikö nyt olisi aika ryhtyä vastustamaan kapitalistisen logiikan kurinpitovaatimuksia ja eräänlaisen taiteen noituuden kautta lähettää retkikunta pelastamaan yhteiskunnallisuuden käsitettä.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan laaja näyttelykirja It´s the Political Economy, Stupid: The Global Financial Crisis in Art and Theory, julkaisijoina toimivat Pluto Press (UK) ja Porin taidemuseo
Yhteistyössä: ACFNY (New York, USA), Centre of Contemporary Art (Thessaloniki, Kreikka), Itävallan Suurlähetystö (Helsinki)
JULKAISU:
It’s the Political Economy, Stupid
The Global Financial Crisis in Art and Theory Porin taidemuseon julkaisuja 117
Toimitus: Gregory Sholette, Oliver Ressler
ISBN: 978-952-5648-36-2
ISSN: 0359-4327
Laajuus: 192 sivua
Julkaisuvuosi: 2013
Koko: 240mm x 170mm
Formaatti: Kovakantinen, liimattu
Kuvitus: 45 valokuvaa
Kustantaja: Pluto Pressille ja Porin taidemuseolle tuottanut Chase Publishing Services Ltd
Kieli: Englanti
Graafinen suunnittelu: Noel Douglas
Valokuvat: David Plakke, Oliver Ressler
It’s the Political Economy, Stupid tuo yhteen joukon eturivin taiteilijoita ja ajattelijoita, mm. Slavoj Žižek, David Graeber, Judith Butler ja Brian Holmes, jotka käsittelevät kriittisesti nykyistä poliittista ja taloudellista kriisiä.
He eivät luovu toivosta käsillä olevan katastrofin edessä, vaan kysyvät, eikö nyt olisi aika ryhtyä vastustamaan kapitalistisen logiikan kurinpitovaatimuksia taiteen ja teorian kautta, ja lähettää retkikunta pelastamaan yhteiskunnallisuuden käsitettä.
Lue lisää >> IHMINEN VOI EREHTYÄ – KONE EI KOSKAAN 01.02.2013 - 26.05.2013 ARTELES 4-RT ANALYZER
Taideanalysaattori, joka määrittelee sinulle soveltuvimmat taidesuunnat.
Prosessi
1. Koehenkilöltä pyydetään käsialanäyte
2. Näyte syötetään analysaattoriin
3. Kone analysoi grafologisesti näytteen ja vertaa sitä neljääntoista eri taideparametriin
4. Analysaattori esittää tulokset siitä mikä taide soveltuu ja mikä ei sovellu koehenkilölle.
5. Tulokset kirjataan ylös viralliselle sertifikaatille, jonka koehenkilö saa omaksi.
Analyysi soveltuu kaikenikäisille.
Hinta:
Analyysi ja sertifikaati: 5 euroa/hlö
Analysaattoria osaa käyttää vain sen käyttöön valmennettu henkilö.
Konsepti: Teemu Räsänen & Pekka Ruuska
Visuaalinen suunnittelu ja toteutus: Teemu Räsänen
Suhdetoiminta: Pekka Ruuska
Lue lisää >> PINTAA SYVEMMÄLTÄ 01.02.2013 - 26.05.2013 JYRKI RIEKKI, KAUKO LEHTINEN, MAILIS SARALEHTO REKOLA
Maire Gullichsen ja modernismi -sarja
Kuratointi ja toteutus: Yhteistyössä Porin taidemuseon näyttely- ja pedagoginen yksikkö
Näyttely rinnastaa eri sukupolvien taiteilijoita, joiden teoksissa on nähtävissä surrealismista tuttuja tyylillisiä piirteitä. Jyrki Riekin maalausten voima kumpuaa estotta syvältä ihmisen tiedostamattomasta. Muotojen deformaatioiden sekä erilaisten materiaalien ja esinefragmenttien rinnastusten kautta syntyy yllättävä, joskus nykyihmistä hämmentäväkin maailma. Näyttely sisältää maalauksia, piirustuksia ja veistoksia Porin taidemuseon kokoelmista.
Lue lisää >> ITÄ-AASIAN VIDEOIKKUNA 01.02.2013 - 18.01.2015
Kuraattori: Minna Valjakka
Kolmivuotinen videoprojekti keskittyy vuonna 2014 tarkastelemaan Tokion nykytaiteen erilaisia käytäntöjä, jotka ilmenevät niin taideinstituutioissa kuin niiden ulkopuolellakin. 1980-luvun loppupuolelta lähtien nyky-graffitin ja katutaiteen muodot ovat alkaneet vallata julkista tilaa Tokiossa. Vaikka inspiraationa toimivat aluksi New Yorkin graffitityylit, ovat paikalliset tekijät aktiivisesti kehittäneet omaperäisiä ilmaisumuotoja luoden elinvoimaisen ja monipuolisen urbaanin taiteen kentän. Kevään aikana perehdymme siihen miten paikalliset graffitin tekijät kokevat Tokion? Entä kuinka nuorimpia taideyhteisöjä edustava kansainvälisen liikkeen paikallinen osasto, keväällä 2013 perustettu Free Art Friday Tokyo, vaikuttaa ja toimii?
Kesän aikana sarjassa esitysvuorossa oleva "281_Anti Nuke" dokumentti perehdyttää tokiolaisen taiteilijan kolmatta vuotta jatkuvaan katutaidekamppanjaan, jonka tavoitteena on muistuttaa japanilaisia Fukushiman onnettomuuden pitkäaikaisista vaikutuksista ja saada heidät vastustamaan ydinvoimaa.
**
ITÄ-AASIAN VIDEOIKKUNA: TOKIO
Kolmivuotinen videoprojekti, 26.09.2014 - 18.01.2015
Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus keväällä 2011 järkytti myös japanilaisia taiteilijoita ja sai heidät pohtimaan, mitä he voisivat tehdä. Syksyn ensimmäinen teos (esillä 26.09.‒ 23.11.2014) syntyi vastauksena tähän kysymykseen. Kuuden tokiolaisen muodostama taiteilijakollektiivi Chim↑Pom on tunnettu sääntöjä rikkovasta taiteestaan. Lisätäkseen solidaarisuutta Chim↑Pom matkusti tuhoutuneelle alueelle. Yksi matkan tuloksena syntyneistä teoksista on kaksikanavainen
videotaideteos “KI-AI 100” (2011), joka luotiin yhteistyössä Soman kaupungin nuorten kanssa. Positiivinen vuorovaikutus ja yhteistyöhenki muodostuvat huutamalla improvisoituja lauseita yksi toisensa perään. Muodollisesti nämä huudot eroavat lyhyistä huudahduksista (ki-ai), joita käytetään esimerkiksi japanilaisissa taistelulajeissa, yleensä ennen tai yhtä aikaa tekniikan suorittamisen yhteydessä. Kokonaisuutena “KI-AI 100”-teoksen vaikutus katsojiin on kuitenkin samanlainen: se hämmästyttää, jopa puistattaa, mutta myös vahvistaa taisteluhenkeä, jonka avulla voidaan ylittää käsittämätön katastrofi.
Syksyn toinen videotaideteos (esillä 25.11.2014 ‒ 18.01.2015) luo hyvin toisenlaisen ilmapiirin. MIYANAGA Akira (s. 1985) on syntynyt Hokkaidolla, mutta asuu Kiotossa. Hänen juuri valmistunut yksikanavainen teoksensa “WAVY” (2014) tuo esiin ihmiskunnalle, luonnolle, yhteiskunnalle ja kaupunkielämälle olennaisia toisintoja sekä Japanin eri alueilta että Tokiosta.
Konseptuaalisen teoksen lähtökohtana ovat homonyymin ”NAMI” sisältävät japanilaiset sanat ja niiden väliset assosiaatiot. ”NAMI”-ääntämystä vastaa kaksi eri kanjia (並 / 波) ja ne tarkoittavat mm. ihmisten tai asioiden muodostamaa riviä, jonoa tai ryhmää, tai aaltoa. Samanlainen
toistuvuuden idea on englantilaisessa käsitteessä “WAVY”. Yhdistelemällä kuvamateriaalia paikoitellen läpinäkyviksi kerroksiksi, MIYANAGA johdattaa ja jättää meidät pohtimaan, mitä ihmisenä oleminen merkitsee nyky-Japanin vaihtuvissa näkymissä ja äänimaailmoissa.
Yhteistyössä: taiteilijakollektiivi Chim↑Pom & taiteilija MIYANAGA Akira
SABOTANIC GARDEN: Hever and Hell eli Tunkki helvetissä
23.03. kello 17.00, vapaa pääsy
Pasi Mäkelä, Jussi Saivo, Tuomas Timonen, Simo Laihonen, Tomáš
Procházka, Janne Tuomi
SABOTANIC GARDEN: Tonttu ja orkesteri
13.04. kello 17.00, vapaa pääsy
Pasi Mäkelä, Jussi Saivo, Simo Laihonen, Janne Tuomi
Orkestroitu fyysinen esitys. Yhteiskunnan reuna-alueet rinnastuvat mielen ja kehon periferioihin,jossain elämän ja kuoleman kaatopaikkojen varjoissa vaanii tonttu.
23.03. – 13.04.2013 Aula
SABOTANIC GARDEN lyhytelokuvia
Esittävän taiteen rajoja etsivän suomalais‐tsekkiläisen ryhmän toteuttamia lyhytelokuvia. METROPOLIS. KUVITUKSIA VUOSILTA 1950-57 27.03.2013 - 16.04.2013 JUHANI TARNA
Taidemaalari Juhani Tarna (s. 1937) piirsi 1950-luvulla suurkaupunkiin sijoittuvaa ja visuaalisesti kunnianhimoista Metropolis-sarjakuvaa, jota ei koskaan julkaistu. Säilyneistä sarjakuvista on koottu Kankaanpään kaupunginmuseon ja Porin taidemuseon yhteistyönä näyttely, jossa esitellään Metropoliksen strippejä, guassimaalauksia ja luonnoksia orginaaleina ja suurennoksina.
Gallerian yläkerrassa on Tarnan abstraktia taidetta, johon hän siirtyi Metropoliksen jälkeen aloitettuaan opinnot Vapaassa taidekokoulussa. Suurkaupungin geometriset rakenteet sulautuivat osaksi uutta, värien ja muotojen dynamiikkaan perustuvaa ilmaisua.
Näyttelysuunnittelu: taiteilija Juhani Tarna, Kankaanpään kaupunginmuseo: Eeva-Kaisa Haikonen, Porin taidemuseo: Anni Saisto ja Kati Kunnas-Holmström
Metropolis. Kuvituksia vuosilta 1950-57 -näyttely on esillä Kankaanpään kaupunginmuseossa Niinisalossa 18.5.-8.8.2013.
BENTEN CLAY on poikkialainen maailman-laajuisesti toimiva yritys. Sen tuotannon painopiste on pitkäaikaisessa hankkeessa nimeltä Age of the End ("Lopun aikakausi"), jossa analysoidaan nykyhetken ilmenemis-muotoja ja arvioidaan luonnonvarojen rajallisuutta, niiden käyttöä sekä hallintaan olennaisesti liittyviä vallan ja epävakauden mekanismeja.
Tiedote >>
Lue lisää >> KERÄILIJÄN KATSE - TAIDETTA KRISTIAN JA KIRSI GULLICHSENIN SEKÄ JUHANI JA HANNELE PALLASMAAN KOKOELMISTA 07.06.2013 - 08.09.2013
SAMLARENS SYNVINKEL
Konst ur Kristian och Kirsi Gullichsens & Juhani och Hannele Pallasmaa's samlingar
Porin taidemuseon museorakennuksen suunnittelija, kollegat ja kollegoiden taidekokoelmat kohtaavat – pääasiassa suomalaista ja pohjoismaista tämän ajan taidetta sekä ranskalaisten modernistien töitä. Näyttelyn ytimessä ovat ne arkkitehtoniset kysymykset ja jännitteet, jotka syntyvät taidemuseon julkisen tilan ja yksityisen, kotiin sopivan taiteen kohtaamisesta.
Julkaisu: Porin taidemuseon julkaisusarjassa ilmestyy näyttelyyn liittyen Kirsi Gullichsenin toimittama 192
-sivuinen julkaisu KESKUSTELU – SAMTAL – CONVERSATION.
Porin taidemuseon julkaisuja 124.
ISBN 978-952-5648-43-0
ISSN 0359-4327
Publikation: I samband med utställningen har Björneborgs konstmuseum publicerat en bok på 192 sidor
KESKUSTELU – SAMTAL – CONVERSATION. Redaktör är Kirsi Gullichsen.
Publication: In connection with the exhibition Pori Art Museum has released a book KESKUSTELU –
SAMTAL – CONVERSATION. Edited by Kirsi Gullichsen, 192 pages. Pori Art Museum Publications 124. VIIVAIN 07.06.2013 - 08.09.2013 TOMMI GRÖNLUND & PETTERI NISUNEN
Installaatio reagoi vuorokauden ja muuttuvien sääolosuhteiden rytmin.
Tiedote >> Lue lisää >> METSÄ ON NUORI JA TÄYNNÄ ELÄMÄÄ 07.06.2013 - 25.08.2013 JAANA KOKKO
Metsä on nuori ja täynnä elämää -elokuvan fiktiiviset ja dokumentaariset ainekset valottavat urbaanin ihmisen suhdetta eläimeen, luontoon ja rakennettuun ympäristöön.
Lue lisää >> RAJANYLITYKSIÄ – BODIES, BORDERS, CROSSINGS 27.09.2013 - 19.01.2014 JAAKKO HEIKKILÄ, RIIKKA KUOPPALA, RAAKEL KUUKKA, ELENA NÄSÄNEN, MARJA PIRILÄ, MINNA RAINIO & MARK ROBERTS, HANNELE RANTALA, CATARINA RYÖPPY JA MINNA SUONIEMI
Kuraattorit: Leena-Maija Rossi, Kari Soinio
Näyttely käsittelee ruumiillisuutta valokuvan ja videotaiteen keinoin tutkien ajan ja paikan, fyysisten, sosiaalisten ja kulttuurillisten rajojen ilmenemistä, ylittymistä ja liukenemista.
"Dear all,
I filmed the catalogue that people get a better idea: https://vimeo.com/78155428 Best
Johnny"
LUE LISÄÄ .. KOVA REUNA JA KOSKETUSPINTA. UUSIA KYSYMYKSIÄ MG-KOKOELMALLE 27.09.2013 - 19.01.2014
Näyttely tutkii modernistisen teoksen suhdetta aikaan, kokemukseen ja kehollisuuteen. Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoleman teokset rinnastuvat Elena Näsäsen videoteokseen Ohikulkija (2013).
Kuraattorit: Mirja Ramstedt-Salonen ja Anni Venäläinen
Lue lisää... HEIJASTUS 27.09.2013 - 24.11.2013 JUHANI KOIVUMÄKI
PORI SCREENINGS: KOKEELLISIA LYHYTELOKUVIA ELÄMÄSTÄ JA KUOLEMASTA
Näkemys vastasyntyneen lapsen maailmasta ennen kuin hän vastaanottaa ympäristönsä käsitykset ajasta, paikasta ja minän ja kaiken muun erosta.
Näyttely on osa kansainvälistä performanssitaiteen sarjaa I Perform, Therefore I am Kuraattori Pia Hovi-Assad
Näyttelyyn on laaja katsaus videoperformansseihin, joita Cherie Sampson on tehnyt suomalaisessa luonnossa vuodesta 1998. Sampson tarkastelee taiteessaan performansseissaan medialisoituneen ruumiin ja luonnon teemoja. Kalevalalla ja karjalaisella runoperinteellä on ollut vahva vaikutus Cherie Sampsonin live-taiteeseen ja videoperformansseihin jo vuosien ajan.
**
Cherie Sampson Guest Lecture: Puut Punalle, Maat Sinelle: Performance art in the Finnish Landscape from 1998-2011 Two-time Fulbrighter to Finland Cherie Sampson is visiting the Fulbright Center to give a lecture on her research and artistic work titled: "Puut Punalle, Maat Sinelle: Performance art in the Finnish Landscape from 1998-2011."
The event is a part of the 2013 International Education Week and also one of the ASLA-Fulbright Alumni Association´s 60th Anniversary events. Glögi and gingerbread cookies wil also be served. Welcome!
Julkaisu: PUUT PUNALLE, MAAT SINELLE RED THE TREES & GREEN THE LAND
CHERIE SAMPSON
Porin taidemuseon julkaisuja 126
Pehmeäkantinen, liimattu, 44 sivua
ISBN: 978-952-5648-45-4
ISSN: 0359-4327
Kustantaja: Porin taidemuseo
Julkaisuvuosi: 2014
Kieli: suomi, englanti
Toimitus: Cherie Sampson
Graafinen suunnittelu: Jordan Smith
Valokuvat: Porin taidemuseo, Cherie Sampson, Papu Pirtola, Timo Villanen, Stephan Herbers, Pekka Pankakoski
Julkaisun artikkelikokoelman kirjoittajat: Peter MacKeith, Pia Hovi-Assad
Hinta: 18,00 eur (+postimaksu)
LUE LISÄÄ .. IN MEMORIAM 29.11.2013 - 19.01.2014 NIINA SUOMINEN
PORI SCREENINGS: KOKEELISIA LYHYTELOKUVIA ELÄMÄSTÄ JA KUOLEMASTA
In Memoriam -lyhytelokuva käsittelee ihmisen katoavaisuutta. Kuvat autioista taloista ja huutokaupan äänet yhdistyvät tarinaksi siitä, mitä meistä jää jäljelle, kun poistumme näyttämöltä.
Lue lisää... MU PORI O YLLÄTTÄVÄ KAUNIS 29.11.2013 - 19.01.2014
"Mu Pori o yllättävä kaunis" -valokuvaesitys on koottu Mu Pori o kaunis -Facebook-ryhmän kymmenien kuvaajien valokuvista. Näyttelyn avajaisten yhteydessä julkaistaan "Mu Pori o kaunis" -seinäkalenteri vuodelle 2014, jota on myytävänä taidemuseon kaupassa.
PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080 (taidemuseon aukioloaikojen mukaisesti tai ti–su klo 11–18, ke klo 11–20)
taidemuseo@pori.fi
Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia.
Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.