PORIN TAIDEMUSEO

Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Pääsymaksut 4 / 2 EUR. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 17 / 5 / 8,50 EUR.
Porin taidemuseossa käyvät Edenred, Epassi, Eazybreak, Smartum, Tyky+ ja Museokortti.

Taidemuseon isot näyttelytilat ovat poissa käytöstä tulevan remontin vuoksi. Vajiko Chachkhianin näyttely on esillä aulan yhteydessä olevissa näyttelytiloissa.

Näyttelyarkisto


 

Näyttelyt vuonna 2012

 


STREET ART – THE NEW GENERATION
10.02.2012 - 27.05.2012
BLU, BUJAHULI, C.FINLEY, DOLK, EGS, EYESAW, FRANK, ICY & SOT, INVADER, JUSSI TWOSEVEN, MAGDA SAYEG - KNITTA, PLEASE, LAPRO & XEUGUX (MULTICOLOURED DREAMS), LA-TINO & P.A.RONI, M-CITY, MENTALGASSI, OTTO MAJA, TOASTERS, SLINKACHU, ANTON WIRAEUS

Street Art – The New Generation -näyttely ja kaupunkitaideprojekti esittelee katutaiteilijoita, joiden toiminta on levinnyt ympäri maailmaa. Mukana on eurooppalaisen katutaiteen kärkinimiä, jotka vaikuttavat Berliinissä, Lontoossa ja Pariisissa sekä taiteilijoita Italiasta, Norjasta, Yhdysvalloista, Iranista, Puolasta,Ruotsista ja Suomesta. Taiteilijat toteuttavat teoksia Porin taidemuseon näyttelytiloihin, sekä Porin kaupungin julkisiin ulko- ja sisätiloihin. Osa teoksista toteutetaan yhteistyössä paikallisten toimijoiden, kuten Porin kaupungin Nuorten työpajan kanssa.

Näyttely jatkaa Porin taidemuseosta Tanskaan. Näyttely on esillä Kunsthallen Brandtsissa Odensessa syksyllä 2012.

Yhteistyössä:
Amnesty International Suomen osasto ry, Andipa Gallery (London), Asunto oy Porin Antinkatu 12, Make Your Mark Garage / Gallery (Helsinki), Myymälä2 (Helsinki), Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti (Oslo), Norjan Suurlähetystö (Helsinki), Porin kaupungin Nuorten työpaja, Porin kaupunki - Kaupunkisuunnittelu, Porin kaupungin Tekninen Palvelukeskus, Varaosapankki Porin seudun rakennus-kulttuuriseura ry, as. Oy Otavainen, Porin Puuvilla / Renor, Veikko Lehti Oy, VR.
Tiedote >>

* Pohjoismainen taidekasvatuksen alan palkinto Veera Jalavalle

UNIA JA UNELMIA -KATUTAIDETYÖPAJA PORIN KAUPUNGIN NUORTEN TYÖPAJALLA

MAALAA KATUUN -tapahtuma
Porin kaupunkisuunnittelu, Porin taidemuseo, Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto, Tekninen palvelukeskus/ Kohtaamisen paikat -hanke ja ympäristövirasto/ Kansalliset puistot -hanke järjestävät yhteistyössä Maalaa katuun! -tapahtuman 04.05.2012 kello 10-14.00 Eetunaukiolla (Itäpuisto 5). Tapahtuma liittyy Porin kansallisen kaupunkipuiston 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon sekä Porin taidemuseon Street Art – The New Generation -näyttelyyn ja kaupunkitaideprojektiin.


STREET FEST –KATUJUHLA 11.05.2012 KELLO 18-21.00
GALLEN-KALLELANKADULLA (välillä Antinkatu-Pohjoispuisto)
TIEDOTUSTILAISUUS torstaina 10.05.2012 kello 11.00 Porin taidemuseon kahvilassa
KARTTAAN >>
(päivitetty 26.03.2012)YouTube | YLE.fi | raumatv.fi | STREET ART webgallery |

Radio Pori: Suuri seinämaalaus Porin keskustaan
Web Gallery, Hannele Pajunen >>

Pori korjaa Helsingin nollatoleranssin hedelmät
Porin taidemuseon katutaidenäyttely näkyy nyt myös kaupunkikuvassa. Kaupunki haluaa jatkossa laillisten seinämaalauksien keskukseksi, sillä Helsingissä niihin suhtaudutaan edelleen nihkeästi.
YLE.FI


STREET ART: THE NEW GENERATION, KUNSTHALLEN BRANDTS

Street Art - The New Genration Kunsthallen Brandts Odense, Filmed & Edited: Henry Lämsä >>

The exhibition has been produced in collaboration with Pori Art Museum in Finland. Pori opened Street Art - The New Generation in the spring of 2012. In addition to the above-mentioned Danish street artists, a number of the street artists presented in Finland will participate in the exhibition at Kunsthallen Brandts.


NÄYTTELYJULKAISU:
STREET ART – THE NEW GENERATION Porin taidemuseon julkaisuja 119
Pehmeäkantinen, liimattu, 120 sivua
ISBN: 978-952-5648-38-6
ISSN: 0359-4327
Kustantaja: Porin taidemuseo ja Kunsthallen Brandts
Julkaisuvuosi: 2012
Kieli: Englanti, Suomi, Tanska
Toimitus: Lene Burkhard & Pia Hovi-Assad
Graafinen suunnittelu: Kreativ Grafisk, Harriet Jensen
Valokuvat: Erkki Valli-Jaakola, Torben Eskerod, Henry Lämsä, Hannele Pajunen, Pia Hovi-Assad,
Mirja Ramstedt-Salonen, Meri Mäkinen, Alina Demojdzin, Birgitte Kjøller, Harriet Jensen
Hinta: 25,00 eur (+postimaksu)

Katutaide on ollut osa taiteen historiaa jo vuosisatojen ajan. Alusta alkaen se on ollut epävirallista, anonyymiä,
riippumatonta ja julkista. Street Art – The New Generation -näyttely ja kaupunkitaideprojekti esitteli katutaiteilijoita, joiden toiminta on levinnyt ympäri maailmaa. Mukana oli katutaiteen kärkinimiä, jotka vaikuttavat Euroopassa, Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja Lähi-Idässä. Taiteilijat toteuttivat teoksia Porin taidemuseon ja Kunsthallen Brandtsin näyttelytiloihin sekä Porin ja Odensen kaupungin julkisiin ulkotiloihin.


OP – POP – POST. MAIRE GULLICHSEN JA MODERNISMI -SARJA
10.02.2012 - 27.05.2012


Op-taide (optinen taide) tutkii liikettä. Maalaustaiteessa värähtelevät, optiset liikeilluusiot syntyvät mm. abstraktien muotojen ja väririnnastusten avulla. Op-taide vaikutti monin tavoin populaari-kulttuurin kuvastoon kuten vaatekuoseihin ja levynkansigrafiikkaan. Pop-taide rikkoi rajoja taiteen ja arkipäivän esineiden, kuvien ja populaarikulttuurin välillä raivaten tietä monille nykytaiteen ilmiöille. Postmoderni asenne rikkoi viimeisetkin taiteen raja-aidat. Sen tunnuksia ovat ironia, leikki ja viittaukset taiteen historiaan.
Näyttelyn teokset on poimittu Porin taidemuseon kokoelmista.
Taiteilijoita ovat mm. Jarmo Mäkilä, Sam Vanni, Victor Vasarely ja Marianne Uutinen.

Yhteistyössä: Maire Gullichsenin taidesäätiö
Tiedote >>


SELECTED LIFE
10.02.2012 - 23.05.2012
SÁNDOR VÁLY

Selected Life -näyttely on audiovisuaalinen installaatio, joka koostuu kymmenestä elokuvasta sekä veistoksista. Elokuvat on kuvattu Suomessa sekä ulkomailla, mm. Italiassa. Näyttely sekä siihen liittyvä julkaisu pohtivat taiteilijaelämää ja taiteilijuutta. Viitekehyksenä on taiteen historia, erityisesti taiteenhistorian taitekohdat taiteen sekä ihmiskunnan historia, huumoria ja elämäniloa unohtamatta. Ajallisesti näyttely käsittää taiteilijan työskentelyn yhden vuosikymmenen ajalta.
Tiedote >>

Julkaisu:
SÁNDOR VÁLY
ERÄÄN MAALARIN MERKINTÖJÄ, 2006–2010

Julkaisija: Porin taidemuseo
Porin taidemuseon julkaisuja 112
ISBN 978-952-5648-31-7
ISSN 0359-4327

Toimitus: Kati Kunnas-Holmström ja Pia Hovi-Assad, Porin taidemuseo
Lay-out: Kati Kunnas-Holmström, Porin taidemuseo
Kansi: Sándor Vály
Käsikirjoituksesta suomentanut Tähti Pullinen
Sivun 7 runon suomennos Juha Valkeapää
Sivun 65 runon suomennos Jaakko Hämeen-Anttila
Tähti Pullinen on saanut tukea käännöstyöhönsä Unkarin kääntäjätalosäätiöltä
Kirjapaino: Ai-Ri Offset ky, 2012
Copyright 2012 Sándor Vály


BRUEGEL VARIATIONS
10.02.2012 - 25.03.2012
SÁNDOR VÁLY

Sándor Vály on tutkinut flaamilaisen maalarin Pieter Bruegelin (1525-1569) maalauksia, ja löytänyt niistä ääntä, rytmiä ja säveliä. Yhdessä säveltäjä-muusikko Nikoletta Mátén kanssa he nuotittivat maalaukset ja loivat niistä audiovisuaalisen teoksen. Teoksen kantaesitys oli Temppeliaukion kirkossa, Helsingissä vuonna 2008. Konsertin tulkitsivat Éva Polgár flyygelillä sekä taiteilija Sándor Vály samplerilla. Bruegel Variations -näyttely on audiovisuaalinen installaatio, joka muodostuu konserttivideosta, Pieter Bruegel -dokumentista sekä nuotinnoksista.
Tiedote >>


MONDRIAN VARIATIONS
30.03.2012 - 27.05.2012
SÁNDOR VÁLY

Mondrian Variations on (toinen) osa Sándor Vályn audiovisuaalista taideprojektia, jonka hän aloitti vuonna 2003 tutkimiensa Pieter Bruegel vanhemman (1525–1596) maalausten pohjalta. Vály aloitti työstämään Piet Mondrianin teoksia vuonna 2009 yhdessä pianotaiteilija Éva Polgárin kanssa. Polgár otti tehdäkseen nuottien ja partituurien kirjoittamisen ja teoksen piano-osuuden esittämisen.MONDRIAN VARIATIONS KANTAESITYS JA LEVYN JULKISTAMINEN 27.05.2012 KELLO 15.00
Audiovisuaalinen esitys, piano Éva Polgár, sampleri Sándor Vály.

Tiedote >>


POIKIEN LEIKIT
15.06.2012 - 02.09.2012
JARMO MÄKILÄ

Jarmo Mäkilän uudet installaatiot, veistokset ja maalaukset valtaavat koko taidemuseon. Poikajoukko mellastaa ja tekee tuhojaan. Pojat etsivät miehuuttaan ja kasvattavat panssaria maailmaa vastaan. Näissä miehuuskokeissa otetaan riskejä. Väkivalta, ennen kaikkea sen uhka värittää nuoren pojan maailmaa. Tässä todellisuudessa alistetaan ja alistutaan. Lapsuuden onni on tabu, jota ei saisi kyseenalaistaa. Matkalla pienten poikien maailmaan, unen ja valveen rajatilaan, katsoja kohtaa taiteilijan sekä myös omat lapsuuden ja nuoruuden muistonsa.
Tíedote >>


ILMESTYKSIÄ – YKSITYISEN TAIDEKOKOELMAN ANATOMIAA
15.06.2012 - 02.09.2012


Kuraattori: Arto Jurttila

Taidekokoelma ei ole kerääjänsä elämäntyö. Se on hänen elämänsä ja persoonansa. Ilmestyksiä -näyttelyn teoskokonaisuus perustuu Porin taidemuseoon tallennettuun, noin 400 taideteosta käsittävään yksityiskokoelmaan.
Tíedote >>


- 61N 21E - VUOSI RANNALLA
15.06.2012 - 02.09.2012
JAN EERALA

Päättymätön dokumentaarinen tarina Selkämeren rupurannalta.

Porilainen valokuvataiteilija Jan Eerala on vuodesta 2003 ylläpitänyt Rupuranta-blogia, joka on vuosien saatossa, tekniikan kehittymisen myötä, muuntunut videoblogiksi. Rupuranta-blogi sisältää satoja dokumentaarisia videoita Meri-Porin edustalta, Selkämeren rannoilta. Eerala on lähes vuosikymmenen ajan kartoittanut ja dokumentoinut luonnossa tapahtuvia muutoksia; vuodenajan vaihtumisia sekä ihmisen toimesta luonnossa tapahtuvia ekologisia muutoksia. Internetin myötä Eeralan Rupuranta on saanut globaalin ulottuvuuden ja yleisön; Selkämeren rannan elämää voi seurata lähes reaaliajassa vaikka toiselta puolelta maapalloa.
Tiedote >>


NEXT PLANET
21.09.2012 - 13.01.2013
PAVEL MRKUS

Kuraattori: Michal Kolecek

Näyttelyn teokset käsittelevät todellisia – fysikaalisten ja illusoristen – tiedon tilojen reunoilla esiintyviä ilmiöitä. Ne liikkuvat aineellisesta aineettomaan, kuvallisesta ei-kuvalliseen, realismista abstraktioon ja takaisin. Tiedon tilan ja fyysisen maailman rinnakkaisuudet näyttäytyvät sekä visuaalisesti että näitä todellisuuksia kuvailevan kielen kautta. Näyttely koostuu videoinstallaatioista sekä installaatioista, joissa on interaktiivisia elementtejä.

Yhteistyössä: The Brno House of Arts (Czech Republic), Faculty of Art and Design at Jan Evangelista Purkyne University in Usti
nad Labem (Czech Republic), Tsekin tasavallan Suurlähetystö (Helsinki), Porin Videotuki

Tiedote >>

Tanssiteoksen Looping -esitykset Porin taidemuseossa
La 12.1.2013 klo 14 ja Su 13.1.2013 klo 14
Tanssi Jaakko Kulmala ja koreografia Ismo-Pekka Heikinheimo
Looping on tanssisoolo, joka on tehty Pavel Mrkusin videoinstallaation Defragmentation innoittamana.
Tanssiesitys sisältyy taidemuseon pääsylipun hintaan.
Tiedote >>
MUUTTOVOITTO! -SARJA
21.09.2012 - 13.01.2013
MARKO LAMPISUO, LAURA LILJA, SIMO SAARIKOSKI

MUUTTOVOITTO! -SARJA
Kuraattori: Pia Hovi-Assad

Maassamuutto tarkoittaa maan tai alueen sisäpuolella tapahtuvaa muuttoliikettä. Lähtö- ja tulomuuton erotus muodostaa nettomuuton, joka voi olla negatiivinen (muuttotappio) tai positiivinen (muuttovoitto). Porin muuttovoitto alkoi vuonna 2003 ja on kasvanut vuodesta 2006 alkaen. Muuttovoiton myötä Porista on tullut aktiivinen kuvataiteen keskus. Muuttovoitto!-sarja esittelee Poriin muualta Suomesta muuttaneita kuvataiteilijoita.

21.09.–21.10.2012 MARKO LAMPISUO: MAISEMAN LOPPU videoinstallaatio

Aikamatka Maiseman loppuun alkaa Poria tuhonneesta kolmannesta tulipalosta vuonna 1640. Samaan vuoteen on ajoitettu Porin taidemuseon tiloista esiin kaivetut holvikellarit. 1895 Lumiéren veljekset järjestivät ensimmäisiä elokuvanäytöksiään Ranskassa. Varhaiset elokuvat saivat ihmiset uusin silmin ihastelemaan puun lehtien lepatusta tai junan tuloa asemalle. Sattumoisin samana vuonna valmistui myös rautatieyhteys Porista Tampereelle.

Maiseman lopussa taiteilijan kymmenen vuotta sitten hankkima, ensimmäinen oma ja jo teknisesti vanhentunut videokamera kuvaa viimeiset kuvansa. Pieni kamera taltioi näkymää junan ikkunasta, auringonlaskua ja valon välkettä lehvistöissä. Television ääressä kamera kuvaa kuvaamaansa video-kuvaa. Kuvaa vielä tarkemmin ja tarkemmin. Maisemat hajoavat väreiksi. Näkyy unen-omaista välkettä, avaruuksia ja laitteen sisäistä säteilyä.

Teoksen musiikin on tehnyt porilainen muusikko ja tuottaja Jussi Lehtisalo. Lehtisalo on julkaissut Maiseman loppu -teokseen säveltämänsä musiikin myös LP-levyllä Interludes for Prepared
Beast. (Teksti: Tuuli Penttinen- Lampisuo)

Tiedote >>

**

26.10.–25.11.2012 LAURA LILJA: PHILOSOPHIAE ABSURDUS PRINCIPIA OECONOMICA
veistosinstallaatio

Laura Liljan veistosinstallaation Philosophiae Absurdus Principia Oeconomica aiheena on kulutus.

Ihmiskunnan ekologinen jalanjälki kuvaa sitä, miten suuri määrä maa- ja merialueita tarvitaan tuottamaan ne luonnonvarat, joita ihmiskunta tarvitsee elintasonsa ylläpitämiseen. Tällä hetkellä ihmiskunta kuluttaa vuosittain puolitoista kertaisesti koko maapallon vuoden aikana tuottamat luonnonvarat.

Näyttelyn nimi sekä teosten Newtonin kehtoa jäljittelevä muotokieli viittaavat Isaac Newtonin vuonna 1687 julkaisemaan kirjaan Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Luonnonfilosofian matemaattiset perusteet), jossa Newton esitti Newtonin lakeina tunnetut liikkeen jatkuvuuden, dynamiikan sekä voiman ja vastavoiman peruslait. Mikä on tieteellisten lainalaisuuksien ja ratkaisumallien merkitys ja mihin riittää ihmisen ”kaikkivoipaisuus” kulutuskulttuurimme absurdissa nykytilanteessa ja tulevaisuudessa?

Tiedote >>

**

30.11.2012–13.01.2013 SIMO SAARIKOSKI: THE MAGIC KITCHEN
dokumentaarinen videoteos


Simo Saarikoski: The Magic Kitchen
Formaatti: HDV, Kesto 21.04 min.

The Magic Kitchen on Gabrovossa, Bulgariassa kuvattu dokumentaarinen videoteos. Teos kuvaa päähenkilönsä Boriana Marinovan kautta elämää balkanilaisessa
pikkukaupungissa Euroopan unionin laidalla.

Video on vahva ajankuva elämästä Bulgariassa yli 20 vuotta kommunismin romahtamisen jälkeen. Siihen on dokumentoitu ihmisiä, jotka tuntuvat elävän toinen jalka menneisyydessä. Gabrovossa eletään kuin pysähtynyttä aikaa: Nuoret lähtevät maailmalle ja vanhempien sukupolvien tehtäväksi jää selviytyä tämän päivän todellisuudessa.

The Magic Kitchen -videoteoksen kuvaukset kattavat puolen vuoden aikavälin, alkutalvesta loppukesään 2012. Teoksen ensiesitys tapahtuu Porin taidemuseon näyttelyssä. Videoteoksen lisäksi näyttelyssä on esillä still-valokuvia.

Tiedote >>


MAIREN VÄRIT. MAIRE GULLICHSEN JA MODERNISMI -SARJA
21.09.2012 - 13.01.2013


Intohimoisen taiteen ystävän Maire Gullichsenin taidekokoelman sydän on värien herkkyys ja lyyrisyys. Keskiössä ovat värin ja muodon kysymykset sekä Mairen kiinnostus kansainvälisyyteen, uuteen ja oman ajan taiteeseen. Näyttely on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Seniorien Suunnistus Taidekokoelmaan -opintopiirin kanssa. Syntynyt kokonaisuus kuvastaa ryhmän jäsenten omakohtaisia taidekokemuksia. Uteliaisuus ja rohkeus jakaa omat ajatuksensa ryhmän kesken synnyttivät kiinnostavia yhteisiä keskusteluja, joiden myötä värit nousivat näyttelyn pääosaan.
Yhteistyössä: Maire Gullichsenin taidesäätiö
Tiedote >>

Mairen värit / Maires färger -webgallery >>


PORI SCREENINGS: GOES AFRICA. [SFIP] PROJECT – STILL FIGHTING IGNORANCE & INTELLECTUAL PERFIDY
21.09.2012 - 13.01.2013


PORI SCREENINGS: GOES AFRICA
[SFIP] PROJECT – STILL FIGHTING IGNORANCE & INTELLECTUAL PERFIDY Afrikkalaisen videotaiteen sarja
Kuraattori: Kisito Assangni

Tiedote >>


Lyhenne [SFIP] tulee sanoista Still Fighting Ignorance & Intellectual Perfidy. Nimensä mukaisesti hanke taistelee tietämättömyyttä ja älyllistä vilpillisyyttä vastaan. Porissa nähdään muuttoliikkeen aikakautta heijasteleva sarja videoteoksia taiteilijoilta, jotka asuvat Afrikassa, Euroopassa ja Amerikassa. Valikoimaan sisältyy niin kokeellista videota kuin lyhytelokuvaa. Sen keskiössä on tietämättömyyden ja älyllisen vilpillisyyden vastainen taistelu afrikkalaisessa nykytaiteessa sekä sen esteettiset ja metodologiset piirteet. Projektissa afrikkalaiset uutta mediaa käyttävät taiteilijat kertovat Afrikan tarinan sellaisena kuin he itse näkevät sen perinteen ja nykyhetken välisen suhteen kautta.


21.09.–21.10.2012 JUDE ANOGWIH, YOUNES BABA-ALI, NICENE KOSSENTINI, KAI LOSSGOTT, SALIOU TRAORE kokeellista videotaidetta


26.10. –25.11.2012 SAIDOU DICKO, NDOYE DOUTS, KOKOU EKOUAGOU, SAMBA FALL, EZRA WUBE animaatioita


30.11.2012–13.01.2013 MOHAMED EL BAZ, MICHELE MAGEMA, NATHALIE M´sBA BIKORO, JOHAN THOM, GUY WOUTÉ performatiivisia videoteoksia 

 

 

Kokoelmat & Arkisto

Taidekokoelmat

Arkistot

Mitä meistä jää. Satakunnan museoiden kokoelmaohjelma julkistettu 20.5.2021

Tutkimus - Artikkelit - TUTKA-sarja

Performanssiarkisto D-arkVuosikertomukset

VerkkojulkaisutNäyttelyarkisto

Kausiohjelmat (Haitarit)

Luentosarjat

YouTube-videokanava

 

 

 

 
   Google Maps    Saavutettavuus-sivulle    Facebook    Instagram    Youtube

 

 

 

 

 

Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080 (taidemuseon aukioloaikojen mukaisesti tai ti–su klo 11–18, ke klo 11–20)
taidemuseo@pori.fi

Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.

Turvallisuussuunnitelma (AVI)

Saavutettavuusseloste
Tietoa evästeistä

 

 

©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo