PORIN TAIDEMUSEO

Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Pääsymaksut 4 / 2 EUR. Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 17 / 5 / 8,50 EUR.
Porin taidemuseossa käyvät Edenred, Epassi, Eazybreak, Smartum, Tyky+ ja Museokortti.

Taidemuseon isot näyttelytilat ovat poissa käytöstä tulevan remontin vuoksi. Vajiko Chachkhianin näyttely on esillä aulan yhteydessä olevissa näyttelytiloissa.

Näyttelyarkisto


 

Näyttelyt vuonna 2010

 


ENEMMÄN KUIN ELÄMÄ!
12.02.2010 - 30.05.2010
KERÄILIJÄN KATSE -SARJASSA LARS GÖRAN JOHNSSON

Enemmän kuin elämä! jatkaa Porin taidemuseon Keräilijän katse -näyttelysarjaa esittelemällä LKT Lars Johnssonin taidekokoelman kautta avautuvia perspektiivejä suomalaisen ja skandinaavisen modernismin perinteeseen sekä nykytaiteen kenttään.

Kokoelmaa leimaa vahva persoonallinen ja älyllinen ote, joka ei kaihda väkevääkään emotionaalisuutta. Keräilijän katse kartoittaa herkkävireisesti maastoa, jonka ytimessä on pohjoismainen rakenteellinen abstraktismi ja värimaalauksen traditio.

Abstraktin kuva-alustan hienovaraiseen jäsentelyyn perustuvat Olle Bærtlingin ja Birger Carlstedtin konkretistiset tai Matti Kujasalon systemaattiseen ajatteluun perustuvat konstruktivistiset sommitelmat rinnastuvat Jukka Mäkelän, Georg Gudnin, Annette Sennebyn tai Jon Arne Mogstadin materiaaliesteettisiä ja luonnonromanttisia merkityksiä kantaviin teoksiin. Bård Breivikin ja Sigurdur Gudmundssonin veistokset tarkastelevat intiimisti luonnon ja kulttuurin, orgaanisen ja veistetyn välisiä prosesseja. Kaari ulottuu äärimmillään kotimaisen kuvataiteen klassikon Magnus von Wrightin laatukuvamaalauksesta Anthony Caron runolliseen veistokseen.
LUE LISÄÄ ..


MARGARITA ANDREU
12.02.2010 - 04.04.2010
ENTREVEURE / KATSOJA
KUVAN ELEKIELI


Margarita Andreu on tallentanut ihmiskehon liikkeitä – rytmejä, eleitä ja ilmeitä, jotka heijastavat ajatusprosesseja, elämän impulsseja. Kohteena on ihminen yhtä lailla yhteiskunnan julkisissa kuin yksityisissä tiloissa ja arkipäiväisissä toiminnoissa. Hänen teoksensa muodostavat arkkitehtonisen, interaktiivisen videoinstallaation, jossa katsoja, teokset ja tila ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Läsnäolon ja liikkeen – sekä yleisön että näyttelyelementtien liikkeen - myötä kuvat avautuvat, leviävät ympäröivään tilaan muuttaen alati sen ja havainnon luonnetta.


www.margaritaandreu.com

LUE LISÄÄ ..


VEISTOS!
12.02.2010 - 04.04.2010
PEDAGOGINEN NÄYTTELY MAIRE GULLICHSEN JA MODERNISMI -SARJASSA

Näyttelyn taiteilijat: Gunnar Elfgren, Laila Pullinen, Kimmo Pyykkö, Sakari Tohka

Pronssi-, rauta- ja kiviveistokset ovat fyysiseltä olemukseltaan pysyviä. Ikuisuuden ja muuttumattomuuden tunne voimistuu, kun kuvittelee museon huomassa pikkutarkasti säädellyissä olosuhteissa lepääviä veistoksia. Veistos! -näyttely kysyy miten sidoksissa taideteos on omaan syntyajankohtaansa ja sen ajattelutapoihin. Kohtaako nykykatsoja menneiden vuosikymmenten taiteen yhtä tuoreesti kuin teosten aikalaiset, jolloin teos otti osaa taidekeskusteluun haastaen tai toistaen aikansa taidekäsityksiä. Vieläkö piirteet, jotka koettelivat aikalaiskatsojien makua tai saivat osakseen yleistä hyväksyntää, koskettavat meitä samalla tavalla? Muuttuuko teos, koska me muutumme?
LUE LISÄÄ ..


LARS BREUER, SEBASTIAN FREYTAG JA GUIDO MÜNCH
16.04.2010 - 30.05.2010
MASTERCOPY

Lars Breuer, Sebastian Freytag ja Guido Münch tutkivat tuotannossaan taiteen ideologioita ja taideliikkeitä kuten 1900-luvun alun avantgardea ja sen seuraajia: 1960-luvun taidesuuntauksia, minimalismia ja käsitetaidetta. Ryhmän motto on lainattu venäläiseltä avantgardetaiteilijalta Varvara Stepanovalta: "Opi tuntemaan vanha, mutta luo uutta." Vaikka KONSORTIUMIN taiteilijat toimivat itsenäisesti, heidän yhteistyönsä ja installaationsa tarjoavat tilaisuuden myös reagoida toistensa toteuttamien teosten muotoon ja sisältöön. Näyttely koostuu yksittäisistä töistä ja yhteistyössä toteutetuista installaatioista. KONSORTIUMIN taiteilijoita yhdistää se, että kukin heistä jäljentää työssään omia historiallisia lähteitään samalla kyseenalaistaen niiden sisällön ja merkityksen ryhmän omassa taiteellisessa toiminnassa. Alkuperäisen ja jäljennöksen, mallin ja sen toteutumisen, henkilökohtaisen "käsialan" ja digitaalisen tulosteen välistä suhdetta kartoittamalla KONSORTIUM tutkii taiteen paikkaa globalisoituvassa kulttuurissa.
Kuraattorit: Theresia Kiefer & Pia Hovi-Assad


Yhteistyössä: Rudolf-Scharpf-Galerie / Wilhelm-Hack-Museum, Ludwigshafen am Rhein

www.konsortium-d.com

Lue lisää:
Tiedote...
Web Gallery: Sculpture garden / Veistospiha >>

Web Gallery: Wing, Mediapoit / Siipi, Mediapiste >>

Näyttelyjulkaisu:
ISBN 978-952-5648-17-1
MASTERCOPY LARS BREUER SEBASTIAN FREYTAG GUIDO MÜNCH
HERAUSGEBER/EDITORS: Reinhard Spieler/Esko Nummelin
KURATOREN/CURATORS: Theresia Kiefer / Pia Hovi-Assad
KATALOGENTWURF/DESIGN: Guido Münch / Sebastian Freytag
TEXTE/ESSAYS: Reinhard Spieler / Theresia Kiefer (Wilhelm-Hack-Museum)
ÜBERSETZUNG/TRANSLATION: Catherine Nichols
LEKTORAT/COPY EDITING: Kathleen Herfurth, Kerber Verlag, Leipzig (deutsch/German) / Christopher Cordy (englisch/Englisch)
ABBILDUNGEN/IMAGES:
Egbert Trogemann, VG Bild-Kunst, Bonn S. / pp. 37, 38, 39; Yun Lee S. / p. 43;
Abbildungen Seite 76–77 / reference illustrations p. 76–77: 3: Fotografi e / photograph by: Wolfgang Burat, Köln;
4: Ausstellungskatalog / cat., Schirn-Kunsthalle Frankfurt am Main, hrsg. von / ed. by Bettina-Martine Wolter, Frankfurt am Main 1992;
9: WHM Collection Catalogue p. 166; 10: Fotografi e / photograph by: S. Bax; restliche Fotografi en / other photographs by: Sebastian Freytag
GESAMTHERSTELLUNG/PRODUCTION:
Kerber Verlag, Bielefeld, Windelsbleicher Str. 166–170, 33659 Bielefeld, Germany
Tel.: +49 (0) 5 21/9 50 08–10, Fax: +49 (0) 5 21/9 50 08–88, info@kerberverlag.com
www.kerberverlag.com
KERBER, US DISTRIBUTION:
D.A.P., Distributed Art Publishers Inc., 155 Sixth Avenue 2nd Floor, New York,
N. Y. 10013, Tel.: +1 212 6 27–19 99, Fax: +1 212 6 27–94 84
Die Deutsche Nationalbibliothek verzeichnet diese Publikation in der Deutschen Nationalbibliografi e;
detaillierte bibliografi sche Daten sind im Internet über http://dnb.ddb.de abrufbar.
The Deutsche Nationalbibliothek holds a record of this publication in the Deutsche Nationalbibliografi e;
detailed bibliographical data can be found under http://dnb.ddb.de.
© 2009 Kerber Verlag, Bielefeld; Autoren, Herausgeber und Künstler / Authors, Publisher and Artists
ISBN 978-3-86678-338-6 Printed in Germany
Rudolf-Scharpf-Galerie
Projektgalerie des WHM für junge Kunst
Hemshofstraße 54
67063 Ludwigshafen am Rhein
Germany
Tel. +49 621 - 529 19 68
Wilhelm-Hack-Museum
Berliner Straße 23
67059 Ludwigshafen am Rhein
Germany
Tel. +49 621 - 504 3411
Fax. 49 621 - 504 3780
hackmuseum@ludwigshafen.de
www.wilhelmhack.museum
Pori Art Museum
Eteläranta
28100 Pori
Finnland
Tel. +358 2 621 1080
+358 2 621 1081
Fax. +358 2 621 1091
taidemuseo@pori.fi
www.poriartmuseum.fi
Porin taidemuseon julkaisuja 98LARS BREUER, SEBASTIAN FREYTAG, GUIDO MÜNCH:
16.04.2010 - 23.05.2010
COVER VERSION

KONSORTIUM -ryhmän taiteilijat Lars Breuer, Sebastian Freytag ja Guido Münch ovat luoneet Projektihuoneeseen näyttelyn, jonka nimi on Cover Version. Näyttely koostuu Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmiin lukeutuvista teoksista sekä taiteilijoiden omista teoksista.

Taiteilijat ovat kuratoineet taidesäätiön kokoelmasta Unto Pusan maalauksen Ympyrä neliössä (Hommage a Delaunay II), Sam Vannin grafiikkasarjan Neljän värin etydejä I-VIII sekä Lars-Gunnar Nordströmin maalauksen Dimensionaalinen tilanne, joita taiteilijat kommentoivat omilla teoksillaan.


Näyttelyn nimi Cover Version viittaa termiin ”lainakappale”/”koveri”, jota käytetään populaarimusiikissa. Koveri on kappale, jonka yhtye/artisti on levyttänyt, mutta jonka toinen yhtye/artisti on esittänyt omana muunnelmanaan. Näyttelyn välityksellä taiteilijat pohtivat erilaisia vaikutteita ja yhteyksiä taiteen historiaan –erityisesti Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmaan.PALJAS TALO. PORI - ROTTERDAM - ULAANBAATAR
29.05.2010 - 20.06.2010


Poriginal galleria, Porin Puuvilla / Generaattorigalleria, Värjäämö 29.05.-20.06.2010
Porin taidemuseo / Mediapiste, Veistospiha, Aula 29.05.-05.09.2010


Dugarsuren Batzorig (MN), Gregory Cowan (AUS/GB), Ser-Odin Dolgor (MN/GER), Togmidshiirevin Enkhbold (MN), Michael Fürst (AUT), Sedbazarin Ganzug (MN), Katrin Hornek (AUT), Aletta de Jong (NL), Sonia Leimer (ITA/AUT), Christian Mayer (GER/AUT), Ana Rewakowicz (PL/CAN), Christine Saalfeld (GER/NL), Yondonjunain Dalkh-Ochir (MN), Annu Wilenius & Oula Salokannel (FIN)

PALJAS TALO. Pori – Rotterdam - Ulaanbaatar on rakennettua ympäristöä kommentoiva kansainvälinen näyttely- ja julkaisuhanke, joka pohtii modernin yhteiskunnan menneitä ja nykyisiä ideaaleja läntisten hyvinvointivaltioiden ja kolmannen maailman kautta. Erityisen huomion kohteena ovat arkkitehtuuri ja henkilökohtaisuuden ulottuvuudet. Elementtirakentamisen ja standardeihin uskovan modernisoinnin rinnalle nousevat omaehtoisen rakentamisen mahdollisuudet. Näyttelyn taiteilijat ja arkkitehdit tulevat Suomesta, Itävallasta, Saksasta, Alankomaista, Australiasta, Kanadasta sekä Mongoliasta. Näyttelyn teokset ovat suurelta osalta syntyneet residensseissä Mongoliassa, Alankomaissa ja Porissa.
Kuraattori: Annu Wilenius.

Yhteistyössä: Aalto yliopisto/Porin taiteen ja median laitos, Pori AIR - Artist in Residency,Foundation Kaus Australis ja Open Society Institute & The Soros Foundations Network.

Works in context PORI [pdf] >>Link to Gregory Cowan´s NOMADOLOGIST-blog >>

LUE LISÄÄ ..


ÄLY JA TUNNE TASAPAINOSSA. HAUTALA - KIVIJÄRVI – OSIPOW MAIRE GULLICHSEN JA MODERNISMI -SARJA
29.05.2010 - 05.09.2010


Taidemaalarit Jorma Hautala ja Paul Osipow sekä kuvanveistäjä Harry Kivijärvi ovat kuuluneet vuosikymmenien ajan maamme kuvataiteen ehdottomasti näkyvimpään kärkeen. Maire Gullichsen ja modernismi -sarjaan kuuluvan ÄLY JA TUNNE TASAPAINOSSA –näyttelyn teemana on taide, jonka tavoitteena ei ole kuva. Lähtökohtana on ajatus, jonka mukaan taiteen tulisi pidättäytyä kaikesta esittävyydestä, joka viittaa sen itsensä ulkopuoliseen todellisuuteen.

Tiedote >>


WHY DO YOU RESIST?VASTARINNAN MUOTOJA NYKYTAITEESSA
11.06.2010 - 05.09.2010


Zbynek Baladran (CZE), Rebecca Bournigault (FRA), Thomas Galler (CH), Ion Grigorescu (ROU), Fabrice Gygi (CH), Thomas Hirschhorn (CH), IC-98 (FIN), Alexey Kallima (RUS), Jiri Kovanda (CZE), Martin Krenn (AUT), Kristina Leko (CRO), Lucas Lenglet (NED), Jérôme Leuba (CH), Gintaras Makarevicius (LTU), Bettina Pousttchi (GER), Oliver Ressler (AUT), Slaven Tolj (CRO), Mona Vatamanu (ROU) & Florin Tudor (CH), Costa Vece (CH)

Nuorempi taiteilijapolvi on jälleen viime vuosina alkanut analysoida vallankäytön rakenteita. Keskustelu vastarinnan muodoista on samalla noussut yhdeksi työskentelyn pääteemoista. Mutta mitä valta merkitsee tälle sukupolvelle? Varsin monet kohdistavat huomionsa valtiovaltaan ja sen järjestelmiin sekä yleisemmin poliittisiin virtauksiin, mutta myös globalisaation vaikutuksiin, rasistisiin käsityksiin tai maahanmuuton todellisuuteen. Taiteilijoita kiinnostaa, miten hallitukset tai Euroopan unionin toimielimet käsittelevät näitä kysymyksiä, käyttävät valtaa, joka useimmiten ymmärretään vain hallinnollisena instrumenttina. WHY DO YOU RESIST? -näyttely keskittyy ajankohtaisen kansainvälisen nykytaiteen teoksiin, jotka hyödyntävät käytettävissä olevia eri medioita tarkoituksenaan tehdä kontrollimekanismeja, vallan rakenteita ja representaatioita näkyväksi.
Kuraattorit: Andrea Domesle, Michal Kolecek & Pia Hovi-Assad.

Yhteistyössä:
Kunstmuseum Thun, Thun, Sveitsi; Kunsthalle Palazzo, Liestal bei Basel, Sveitsi; Pro Helvetia (Sveitsi)

LUE LISÄÄ ..


NORTHERN IMAGINARY 3RD PART
– PAIKALLINEN TIETO ON TOISENLAISTA GLOBALISAATIOTA

17.09.2010 - 16.01.2011
PATRICK HUSE

Kautta aikojen ovat taiteilijat saaneet vahvoja vaikutteita siitä, miten luonnon toimintamallit, rakenteet ja järjestelmät muotoutuvat ja heijastelevat eri tyyppisiä ekosysteemejä. Koko olemassaolonsa ajan ihminen on pyrkinyt muokkaamaa ympäristöään toimimalla vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Tänä päivänä ympäristökysymykset ovat ajankohtaisempia kuin koskaan aiemmin.

Norjalainen taiteilija Patrick Huse (1948-) kuuluu ympäristökysymyksiä käsittelevien taiteilijoiden kansainvälisesti merkittävimpään joukkoon. Hän on vuosikymmenien ajan työskennellyt arktisella alueella. Huse on kiinnostunut globalisaation myötä tapahtuvista sosiaalisista muutoksista ja niiden ympäristövaikutuksista. Hänen mukaansa taide voi heijastella näitä muutoksia. Samalla se kannustaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ympäristöstä ja tulevaisuuden kehityssuunnista.

Yhteistyössä: Norjan Suurlähetystö (Helsinki), Turun Yliopisto/ Kulttuuri- ja maisematutkimuksen laitos (Pori), Kunsthallen Nikolaj (Kööpenhamina)
LUE LISÄÄ ..


VIIVA! - PEDAGOGINEN NÄYTTELY MAIRE GULLICHSEN JA MODERNISMI
17.09.2010 - 16.01.2011


Taiteilijat: Juhana Blomstedt, Eva Cederström, Ina Colliander, Tito Colliander, Julien Collieux, Sven Grönvall, Eila Hiltunen, Ernst Krohn, Erkki Kulovesi, Hanna Lodenius, Mikko Laasio, Elvi Maarni, Gertrud Nyholm-Egnell, Rolf Sandqvist, Karl Schultz-Köln, Sophie Taxell, Henrik Tikkanen, Björn Thunström ja Sam Vanni.

Näyttelyn huomion kohteena on käsin piirretty viiva. Esillä on Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmasta poimittuja eri välineillä toteutettuja piirroksia. Näyttelyn tarkoituksena on havainnollistaa piirtämisen monipuolisuutta ilmaisuvälineenä. Piirustusmateriaalien repertuaari on laaja ja jokaisella on oma tunnusomainen luonteensa. Näyttelyssä tarkastellaan grafiikan viivasyövytyksen tarkkaa piirtoa ja puupiirroksen rouheaa jälkeä. Mustasta hienovaraiseen harmaaseen häipyvänä hiili saa rinnalleen nestemäisen tussin nopeat ja herkät vedot. Löydämme lyijykynän sävyjä tutkivan, tiukan tai kevyesti juoksevan viivan. Ihailemme kuivaneulalla raaputettua rosoista viivaa.

LUE LISÄÄ ..


MESSIAANINEN VISUAALISEN ETIIKAN TUTKIMUSKESKUS (MVET) JA JOHNNY AMORE
01.10.2010 - 01.10.2010
7 FOR THE PRICE OF 1 – ACCUMMULATING VALUE -PERFORMANSSIESITYS

Messiaaninen Visuaalisen Etiikan Tutkimuskeskus (MVET) ja Johnny Amore (Saksa) toteuttivat helmikuussa 2010 7 for the price of 1 – Accummulating Value -esityssarjan Saksassa ja Alankomaissa. Kauppamatkan muodossa edennyt kiertue kulki Berliinistä Rotterdamiin saaden seitsemän esityksellistä toteutusta matkan varrella.

Kaupankäyntiä ja talouden toimintamekanismeja purkanut kokonaisuus huipentuu Porin taidemuseossa kiteyttäen performatiivisen taloustutkimuksen metodein saavutetut tulokset.

MVET:n ja Johnny Amoren aikaisempien projektien tapaan kyseessä ei ollut ainoastaan esityssarja, vaan tilaisuus kerätä tutkimusaineistoa jatkokäsittelyä varten ja päästä käytännössä koettelemaan teoreettisen tutkimuksen esille nostamia oletuksia. Lähtökohtana esityksille oli pyrkimys kasvattaa laskennallista alkupääomaa. Talouden ympärille kiertyvä nykytodellisuus oli selvästi jäänyt kaipaamaan helpon markkinakritiikin rinnalle otteeltaan objektiivista tutkimusta, joka antaisi sille mahdollisuuden perustella logiikkaansa.

Esityksen yhteydessä julkistetaan MVET:n ja Johnny Amoren julkaisu, joka on tuotettu yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun esitystaiteen linjan (Kankaanpää), Näyttelyvaihtokeskus FRAME:n ja Porin taidemuseon kanssa.
Esitykseen on vapaa pääsy.

http://7for1.blogspot.com
Lue lisää >>


PORI SCREENINGS:
27.10.2010 - 06.11.2010
OLIVER RESSLER (ITÄVALTA)

Porin taidemuseo esittää syksyn aikana itävaltalaisen taiteilijan Oliver Resslerin elokuvia. Oliver Ressler (s.1970)on kansainvälisesti erittäin tunnettu videotaiteilija. Hän on vieraillut Suomessa ensimmäisen kerran keväällä 2009 mutta tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta kun hänen elokuviaan esitetään Suomessa. Oliver Ressler käsittelee teoksissaan erittäin ajankohtaisia teemoja kuten esimerkiksi globalisaatiota ja sitä vastustavia liikkeitä, demokratiaa ja vaihtoehtoisia sosiaalisia sekä taloudellisia malleja, rasismia ja maahanmuuttoa. Monet Resslerin teoksista ovat toteutettu yhteistyössä erilaisten ryhmien ja poliittisten aktivistien kanssa. Oliver Ressler oli mukana kahdella teoksellaan Porin taidemuseon kesänäyttelyssä Why do you resist? -Vastarinnan muotoja nykytaiteessa.

27.10.2010 klo 18.30
OLIVER RESSLER: WHAT IS DEMOCRACY?

Itävaltalaisen kuvataiteilijan Oliver Resslerin puheenvuoro, jossa hän esittelee elokuviaan. Taiteilijapuheenvuoro on englanninkielinen.

29.10.2010 klo 15.00
OLIVER RESSLER: WHAT IS DEMOCRACY? -ELOKUVA
(118 min., englanninkielinen tekstitys, 2009)

06.11.2010 klo 15.00
ZANNY BEGG & OLIVER RESSLER: WHAT WOULD IT MEAN TO WIN? –ELOKUVA
(40 min., englanninkielinen versio, 2008)

13.11.2010 klo 15.00
DARIO AZZELLINI & OLIVER RESSLER: COMUNA UNDER CONSTRUCTION –ELOKUVA

(94 min., alkuperäisversio on espanjankielinen, englanninkielinen tekstitys, 2010)

Lue lisää >>


 

 

 

Kokoelmat & Arkisto

Taidekokoelmat

Arkistot

Mitä meistä jää. Satakunnan museoiden kokoelmaohjelma julkistettu 20.5.2021

Tutkimus - Artikkelit - TUTKA-sarja

Performanssiarkisto D-arkVuosikertomukset

VerkkojulkaisutNäyttelyarkisto

Kausiohjelmat (Haitarit)

Luentosarjat

YouTube-videokanava

 

 

 

 
   Google Maps    Saavutettavuus-sivulle    Facebook    Instagram    Youtube

 

 

 

 

 

Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080 (taidemuseon aukioloaikojen mukaisesti tai ti–su klo 11–18, ke klo 11–20)
taidemuseo@pori.fi

Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.

Turvallisuussuunnitelma (AVI)

Saavutettavuusseloste
Tietoa evästeistä

 

 

©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo