TASAPAINON TANSSI

Etsin mukavan paikan, jossa voin seisoa hetken rauhassa ja keskittyä itseeni. Ehkä se on tässä, missä juuri nyt olen tai vaihdan paikkaa tai tilaa. Kun löydän oman pienen sopukkani, jään hetkeksi paikalleni ja suljen silmäni. Asetun itseni äärelle ja aistin ihan tavallisia asioita, kuten hengitykseni rytmiä ja syvyyttä, vatsani kohoilee hieman hengitykseni tahdissa.

Erotan vaimeasti sydämeni sykkeen.

Annan ylimääräisen lihasjännityksen vapautua ja tunnustelen, kuinka maan vetovoima vetää raajojani alas kohti lattiaa ja sen läpi kohti maata. Mikä on pienin mahdollinen määrä lihastyötä, jota pystyssä pysyminen, seisominen, vaatii?

Päästän käteni putoamaan rennoiksi kehoni molemmille sivuille ja pyöräytän muutaman kerran hartioitani edestä taa ja takaa eteen. Huomaan, kuinka ylimääräinen pito ja jännitys antaa periksi ja hartiani pehmenevät. Lapaluuni ja yläselkäni levenevät ja olkapääni laskeutuvat pois korvistani.

Käyn mielessäni läpi selkärankaani, sen kaaria ja nikamia alhaalta häntäluusta aina ylimpiin niskanikamiin ja kallonpohjaan asti. Tunnistan keskilinjani, perustan, joka muodostaa kehoani pystyssä kannattelevan rakenteen ja aistin, kuinka selkärankani pidentyy ylös kohti taivasta kannatellen päätäni.

Päkiäni ja kantapääni tuntuvat pehmeiltä, kuin kissan tassujen anturoilta, jotka painautuvat lempeästi vasten alustaa. Aistin, kuinka jalkaterieni pienet lihakset tekevät töitä ylläpitääkseen tasapainoani, kun huojun hieman paikallani. Nilkka- ja polviniveleni antavat periksi ja rentoutuvat. Taive kerrallaan kaikki kehoni nivelet luovuttavat ylimääräisen työn, liiallisen ojennuksen, kannattelun tai jäykkyyden ja vapautuvat antaen periksi painovoimalle. Tuntuu kuin kelluisin tai seisoisin vedessä tasapainoa hakien. Tuo kelluva tunne, tasapainoni tanssi, tapahtuu refleksieni varassa ja aiheuttaa hienovaraista kehoni läpi virtaavaa liikettä. Se on pienen pieni ja huomaamaton, vain minä voin tuntea sen.

Koko rakenteeni on elävä ja hengittävä. Olen tässä ja nyt, väreilevänä, valmiina. Avaan silmäni ja kun lähden liikkeelle askeleeni tuntuvat kevyiltä ja rullaavilta maata vasten.